Как матракът допринася за качеството на съня

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
нови матраци

Все повече хора изпитват затруднения да се наспят в следствие на забързания начин на живот, който водим през 21 век. Лекарите, които често говорят с пациенти по този въпрос, съветват да сменим матрака си още при първите симптоми на неспокойствие и умора.

Факт е, че малцина могат да си спомнят кога за последно са подменяли спалнята или матрака, на който спят от години. Тази смяна обаче не бива да се подценява или неглижира. Старите матраци с пружини могат да се окажат в основата на лошия сън. Освен, че са абсолютна отживелица, те са не особено удобни. Със сигурност попадат в графата на онези видове, които не подобряват качеството на съня ни, а точно обратното.

От съществено значение е да си осигурим необходимите условия за пълноценна почивка през нощта. Правилните матрак и възглавница са основни елементи на това.

През последните години значително се покачва популярността на нови матраци от иновативни материали, като мемори пяна. Те са най-доброто решение за хората с болки в гърба, тъй като променят формата си по тази на човешкото тяло. По този начин минимизират напрежението. Качественият матрак може както да подобри общото ни състояние, така и ни да ни накара да сме изтощени дори след продължителен сън.

Според лекарите той е важен, не само за физическото ни здраве, но и за психическото. Ако имаме възможност е добра идея да изпробваме твърдостта на матрака преди да го вземем. Разбира се, това не е възможно, ако поръчваме онлайн. Това неминуемо си има своите плюсове, защото изборът ни е буквално неограничен. Така можем да намерим онзи точният, който да ни помага да заспим за секунди, дори когато не сме особено изморени. Няма две мнения по въпроса, че позицията на тялото ни също е важна. Неудобна възглавница също може да предизвика болка във врата и прешлените. Оптимално е да намерим нито твърде висока, нито твърде ниска, за да се чувстваме комфортно.

Често при покупка на матрак от висок клас магазините за матраци правят подарък ортопедична, анатомична или друг вид възглавница.
Не бива да неглижираме евентуални проблеми със съня, а да предприемем своевременни мерки.

Как да изберем правилния матрак за нас в няколко стъпки

Ако имате гръбначно изкривяване или други проблеми с костите, се консултирайте с невролог или травматолог. Медицинското лице най-добре може да ви каже, кой е най-подходящия за вас матрак. В общия случай, той трябва да бъде по-твърд от средното ниво, изработен от мемори пяна. През деня може да поддържате стойката си с различни упражнения, лек фитнес, йога или стречинг за гъвкавост на опорно двигателния апарат и предотвратяване на заболявания в кръста, прешлените и гръбнака. А през нощта тялото ви ще релаксира на новия ортопедичен матрак.

Ако имате склонност към алергични реакции изберете матрак с дишаща вътрешност, така че през повърхността на леглото да циркулира въздух. Така ще минимизирате възможността от поява на акари и други бактерии и микроорганизми.

Избягвайте старомодните матраци от обикновен дунапрен. Те много бързо се амортизират и степват. Буквално след броени седмици ще усетите, че в областта където опира гърба и седалището ви има вдлъбнатина и тя на може да се издигне. Това е характеристика на самия материал и основен недостатък на старите матраци.

Избягвайте и класическите матраци със старо поколение пружини. Там отново се среща подобен проблем. Понякога пружините се чупят или излизат на повърхността, като разкъсват горната част на матрака и го правят негоден. Отделно при по-дълга употреба тези пружини неимоверно се деформират, като областите над тях пропадат и образуват неудобни за спане зони.

Ако имате малки деца, се придържайте към матраците със свалящо се и перящо се покритие. Много фирми предлагат такива модели с антибактериален слой и сребърни нишки, които да неутрализират алергени, акари, неприятни миризми и други фактори.

Не пробвайте сами да ремонтирате своя матрак при положение, че той вече е негоден. Има възможност да удължите живота му, чрез добавяне на подматрачна рамка или "топ матрак" отгоре, но ако вътрешността му е деформирана, то с нищо не може да му помогнете, освен покупка на нови матраци. Настоящите съвети идват до вас, благодарение на https://www.brava.bg/


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed