Значението на модата в съвременното общество

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)

През 1868 г. британецът Чарлс Фредерик Уърт създава „High Fashion Syndicate“ (Синдикат за висша мода), който представлява организация, благодарение на която, на първо място, става възможно да се защитят авторските права на дизайнерите върху техните модели. На второ място, промените в модата стават още по-динамични и непредсказуеми. Салоните, които влизат в Синдиката, създават модели на облекло за членовете на висшите класове на обществото. По-ниските класове облекла започват да ги имитират, опитвайки се да се доближат до висшето общество, поне като създават подобен външен вид. За да се изолират и да подчертаят техния статус, дизайнерите, създаващи мода за горните прослойки на обществото прибягват до използването на нови изключителни елементи, които скоро биват възприети от масовия потребител.

Необходимостта от предоставяне на изключителност в качеството, дизайна и функционалността на облеклата за клиентите, кара Уърт да постави името си върху етикетите на дрехите, които той създава като еталон за качество. В наши дни хората, които се интересуват от мода, обръщат голямо внимание на това, кой е конструирал техните бизнес костюми и ежедневни облекла.

Тъй като някои клиенти не могат да присъстват на монтажа на тяхното облекло, се налага използването на манекени, произведени от определен тип материали. Чарлз Уърт застава зад идеята за използване на манекени, за да покаже, облеклото на шивачите. Така се зараждат "сезонните“ колекции облекло и това дава мощен тласък за развитието на модата като бизнес индустрия.

XX век историята на модата претърпява драматични промени не само в живота на обществото като цяло, но и като развиваща се представа за самата мода. Това става, след като обществото и културата стават по-демократични и разнообразни, но все пак си остават един от най-важните маркери за социален статус. Високопоставените представители на обществото започват да се обличат в известния парижки стил на модата, средната класа предпочитат да си шият по индивидуална поръчка, докато представителите на по-ниските обществени слоеве предимно закупуват готова конфекция.

През 1858 г. англичанинът Чарлз Уърт открива своя собствена работилница за дрехи в Париж. В много отношения, благодарение на усилията на съпругата му, сред неговите клиенти са най-известните представители на тогавашната аристокрация в Западна Европа.

Източник: Магазин за обувки: e-obuvki.com

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed