За какво да внимаваме при избор на зърнокомбайн

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
зърнокомбайни

Всеки един земеделски производител разбира важността на зърнокомбайните като вид техника, от която основно зависи успешното прибиране (жътва) на зърнената реколта. Това е техниката, която е неизменна част от съвременното селско стопанство и от работата на всеки един стопанин.

На пазара на земеделската техника обаче съществуват редица видове зърнокомбайни, с множество възможности и опции. Когато дойде времето за обновяване на машинния парк вероятно повечето фермери нямат бърз отговор на въпроса “какъв ще бъде следващия им комбайн?”. Отделно всяка една машина трябва да бъде съобразена с възможностите и спецификите на стопанството, защото всяка една ферма, стопански двор, почва и полета са различни. 

В този материал експертите от Тайтън Машинъри България - официалния вносител на американския топ бранд агро техника Case IH, дават практически съвети за това как да изберем правилен зърнокомбайн и за какво да внимаваме, докато търсим новата си земеделска машина.

Внимавайте при избора

Когато говорим за купуване на нов комбайн, земеделските стопани трябва да имат предвид, че това е една машина, която ще им служи дълго. Новозакупените комбайни имат период на експлоатация между 5 и 7 години. 

На съвременния пазар в зависимост от приложението може да срещнете оферти за зърнокомбайни, специализирани в прибирането на зърнено-житни, маслодайни култури, памук, ориз, картофи и други селскостопански култури. В тази връзка от особено значение е да имате предвид спецификите на вашето стопанство, културите, които отглеждате и за които ще използвате зърнокомбайни при жътва - най-типичните са за пшеница, царевица и слънчоглед, рапица.

Ако отглеждате пшеница, имайте предвид, че подготовката за сеитбата на културата започва още с прибирането на предходната култура, а това предполага спазването на няколко важни условия, които имат пряко отношение със зърнокомбайна. Това са ниска жътва, фино нарязване на сламата и еднакво разпределение на растителните остатъци по цялата работна ширина.

Тук е добре да имате предвид и факта, че по време на прибирането на зърнените култури освен реколтата от тези растения се генерират и голямо количество странични продукти. Сламата и силажът са ценна суровина в други производствени процеси, затова след жътва сеното, люцерната и сламата може да се балират. Балите служат за храна на животните във фермите. Това е важно уточнение, ако вие самият сте диверсифицирали стопанството си и освен декари/хектари с ниви имате и животни. Или пък просто като едно напомняне, затова че освен основната си реколта, можете да прибавите и още добавена стойност в стопанството си чрез продаване на този така или иначе генериран остатъчен продукт.

Различните видове зърнокомбайни и марката Case IH

Нещо друго, което да имате предвид и за което да внимавате при избора на зърнокомбайн, е самият вид техника. Най-общо този тип техника може да бъде разделена на следните видове:

  • сламотръсни;
  • роторни;
  • хибридни.

Разликата тук е, че при хибридните машини може да видите барабан в овършаващата част и ротори, които заместват сламотръсите в сепариращата част. От изключително значение е да знаете разликата между трите вида зърнокомбайни и да изберете правилния за вашето стопанство. Внимавайте и имайте предвид, че роторните зърнокомбайни като Case IH Axial Flow постигат значително по-малко начупване на зърното в сравнение с хибридните машини. 

Важно е да внимавате и за разхода на гориво, който има самата техника, предвид на високата инфлация и непрестанно вдигащите се цени на горивата.

Обърнете внимание и на избора на хедер и това дали самата техника е окомплектована с такъв. Тук отново вземете под внимание културите, които отглеждате, за да сте наясно дали самия хедер ще ви върши работа в стопанството. 

Не губете време в търсене на качествена и надеждна машина. Изберете Titan Machinery и техните машини-рекордьори.

На сайта на Titanmachinery.bg може да намерите огромно разнообразие от различни модели зърнокомбайни на американския производител Case IH. Основните им топ серии, широко разпространени на българския пазар са Case IH Axial-Flow® 150 и Case IH Axial-Flow® 250. Те се отличават с ненадмината ефективност, бързина, надеждност и нисък разход на гориво.

Изберете машините-рекордьори

Оставете избора на зърнокомбайн на професионалистите! Потърсете Titan Machinery на кратък номер *4040 и нашите експерти ще ви помогнат да изберете правилната машина за своето стопанство.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed