Всичко, което трябва да знаете за пвц дограмата

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
предимства на пвц дограмата

Когато говорим за прозорци, трябва да конкретизираме че като цяло те се състоят от pvc профил (рамка и крило), стъкло и обков. Допълнителните елементи са подпрозоречни первази, комарници и щори по избор.

Какъв материал е PVC и защо се ползва?

Поливинилхлорид (PVC) – синтетичен полимер, от него се изработват профилите за дограма като врати и прозорци.
Популярността на PVC материала за производство или както се казва на професионален език "изтегляне на профили", може лесно да бъде обяснена. Първоначално са били създадени, за да бъдат алтернатива на дървото и алуминия. Съвременната pvc дограма притежават отлични топлоизолационни качества, не изисква специални грижи и може да се използва в продължение на десетилетия. Ето защо, днес тя заема голям пазарен дял в много страни. Самия материал в крайния си вид има добър и красив завършен вид, лесен е за почистване и обслужване, прекрасно се съчетава с интериора и може да бъде в различни цветове - от бяло до кафяво.

PVC дограмата безопасна ли е?

Периодично, възниква въпроса за безопасността на PVC профилите, вероятно свързан с химичния им състав. Това не е необосновано твърдение, понеже съвсем до скоро в ПВЦ материала за изработка на прозорци и врати се използваше олово. А всички знаят, че оловните съединения са вредни за здравето. В това отношение следва да се отбележи, че най-големите местни производители имат необходимите сертификати и се следи стриктно за качеството на продуктите. Най-големите български производители на дограма отдавна използват за производството на пвц, компоненти, които са здравословни и отговарят на съвременните европейски и международни изисквания. Такива производители на пвц системи са Rehau, Veka, AluPlast, Salamander, българските Profilink и много други.
Безопасността на PVC профилите е потвърдена не само „на хартия“, доказателство е и многогодишното им използване в европейските страни.

Какъв е профилът?

Независимо от производителя, профилите са кухи от вътре. Тази кухина е изпълнена с напречни прегради, които образуват отделения, запълнени с въздух. Въздушната междина подобрява изолационните свойства на профила. В допълнение, камерите са подсилени с метална рамка около 3-4 милиметра, което повишава устойчивостта на прозорците и пречи тя да се огъва и усуква.

Колко камери трябва да бъде профила?

На пазара доскоро масово се ползваха 3 и 5 камерни профили за дограма, а сега вече се предлагат 6, 7 и дори 8-камерни профили. Колкото повече камери има един профил толкова са по-добри изолационните му свойства.
Като правило, при нашите климатични условия не се препоръчват 3 камерни профили. За оптимален вариант се смятат пет камерните профили и нагоре.

Как топлоизолира пвц прозореца?

В съвременната пвц дограма не са поставя само едно стъкло, а се остъклява със стъклопакети. В които херметически е затворен въздух или друг газ /аргон/, така значително се намалява преноса на топлина. Целта е да се прекъсне термомоста между външната температура и тази в помещението на вашето жилище.
Освен това, заедно с обикновените стъкла можете да поставите и енергийно ефективни стъкла. Благодарение на тяхното метализирано покритие тяхната топлоизолация се повишава и то значително. Такива съвременни стъклопакети за прозорци се произвеждат с няколко разновидности:

  • високоенергийно стъкло или известно като 4 сезона. То е подходящо за монтаж от външната страна на стъклопакета
  • нискоемисионно стъкло още популярно като К-стъкло. Задължително се монтира от вътрешната страна и то със специалното покритие навън.
  • бялото стъкло е обикновено и най-често се добавя в средата на тройните стъклопакети.

Спасяване от шума?

Уморен от бръмченето на големите градове, съвременния купувач все повече и повече се интересува от звукоизолацията. PVC прозорците намаляват нивата на шума средно с 30 db – много добър показател, който ако е необходимо може да бъде значително увеличен. По-ефективна шумоизолация в помещението се постига отново, чрез ползване на певеце дограма с троен стъклопакет и качествено обръщане на прозорците отвътре и отвън.

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed