Всичко, което трябва да знаем за легла с повдигащ механизъм

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
Спалня с голям скрин

В наши дни на пазара се предлагат различни възможности за легла "две в едно" като легла, комбинирани с шкаф. Тези артикули са от значение за спалните, които са малки по площ. Също така, модели с този дизайн, се вписват перфектно в интериори, чийто дизайн е в стила на "минимализма", характеризиращ се с това, че стаята не трябва да бъде претрупана с допълнителни мебели - шкафове или затворени рафтове за съхранение на резервни комплекти спално бельо, дрехи и др.
Едно от отличните решения за ефективното използване на пространството на спалнята ще бъде закупуването на легло с повдигащ механизъм – с пружина или с газов лифт. Такова решение представлява модерно легло, съчетаващо място за сън с просторен шкаф за съхранение на спално бельо и облекло за сън.

Такива легла в наши дни се предлагат в широка гама - както вътрешно, така и чуждестранно производство. Конфигурацията им може да бъде от стандартни опции до VIP-модели. За мебелистите, измислили този вид легла функционалността е на първо място. Характеристиките на леглата с повдигащи механизми са:

  • имат естетически външен вид - атрактивни линии, красиви фитинги и др.;
  • произвеждат се от екологично чисти материали  - по правило се изработват от съвременни нетоксични материали (елементи от метал и пластмаса) и естествени материали (дървени елементи);
  • лесни са за почистване - всички части и компоненти на дизайна са лесно достъпни за отстраняване на прах с мокър метод и почистване с прахосмукачка;
  • удобни са за почивка - предлагат се с матраци с различна твърдост (включително ортопедични), както и с различни пълнители.

Каква е конструкцията на леглото с повдигащ механизъм?

Лифтът е за предпочитане пред пружините (те се повреждат по-бързо). Устройството е прикрепено към здрави летви. На горната част на сгъваемата решетка има специален механизъм, чиито работни елементи са под формата на цилиндри, пълни с инертен газ и бутало. Принципът на работа се основава на енергията на разширяващата се газообразна субстанция.

Газовият лифт е безопасен - решетката се издига и пада гладко, т.е. не рискувате да ви удари по брадичката или да защипе ръцете ви. В повдигнатото положение се фиксира с куки. Лифтът се оттегля и се спуска без усилия - всеки може да се справи с него.

Може да се каже много за удобството на системите за съхранение в леглата с легнал горен елемент. За разлика от моделите с прибиращи се кутии, които изискват достатъчно просторна хоризонтална равнина, моделите на леглата с повдигащ механизъм са истинско спасение за собствениците на малки по размер апартаменти и стаи в общи апартаменти. Ето защо те са търсени в общи спални (за студенти, за работници на смени и т.н.). Такива легла намират място в оборудването на модерните хостели и мини-хотели. Освен това самият механизъм отговаря на съвременните тенденции в подобряването на дома - все повече потребители предпочитат ергономичните мебели. Използването им е препоръчително не само от гледна точка на лекотата на работа и спестяването на жилищно пространство, но и спестяват разходи за труд за поддръжка, тъй като се правят по съвременни технологии.

Едно от значителните предимства на повдигащия механизъм пред прибиращия се е, че ви позволява да направите кутията за съхранение еквивалентна по площ на спящата повърхност, докато долната област на чекмеджето ще бъде поне една трета по-малка.

Други несъмнени предимства включват:

получавате бърз и лесен достъп до организираните предмети - чрез повдигане на горния елемент на конструкцията (сгъваема решетка с матрак, разположен върху нея), можете веднага да видите всичко, което се крие в кутията, докато в дълбочината на рафта на шкафа, преди да намерите това, което търсите, ще трябва да извадите всичко пред него;

можете да съхранявате дори ценни предмети - те няма да се смачкат, счупят или повредят;

възможно е да инсталирате вътрешни прегради, за да разделите обема на кутията на клетки - например спално бельо, пижама, хигиенни продукти и други вещи,  необходими в спалнята;

по отношение на творчеството - в бокса можете да скриете подаръци за децата за празниците. Малко вероятно е детето да се сети да търси изненади там, където родителите пазят куп напълно скучни домакински предмети;

подемните механизми са се утвърдили като здрави и трайни устройства.

Може би единственият недостатък на такова легло е, че за да получите нещо от кутията, ще трябва да вдигнете от него този, който си почива върху него.

Критерии за избор на легла с повдигащ механизъм

В търговската мрежа се предлагат единични, персон и половина и двойни модели с различни конфигурации. Разликите са според видовете табла (твърди и меки). Различни опции се предлагат с и без футбордове, с допълнително оборудване под формата на рафтове и сгъваеми стойки и т.н. Те могат да се продават като част от спални комплекти - с пиедестали, сандъчета с чекмеджета, нощни шкафчета със същия дизайн и пр.

Процедурата за избор на "идеалния" модел включва:

  • изберете по размери - височина и площ на леглото;
  • уверете се в надеждността на структурата като цяло;
  • попитайте от какво е направена конструкцията (рамката);
  • обърнете внимание на качеството на тапицерията и фитингите.

След като сте избрали технически и качествено най-добрият вариант, пристъпете към избора на цветове на тялото и тапицерия материал.

Съвети за работа:

  • предмети, изработени от текстил в кутия, се съхраняват по-добре в капаци и заключващи се контейнери - възможно е прахът да се натрупва под матрака и на пода;
  • ако зоната на спалнята позволява, в чекмеджето си струва да запазите, тези които се използват често (например, такива, които трябва да използвате веднъж седмично).

InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed