Търговски трикове, които ни стимулират да пазаруваме повече

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
момиче с кредитна карта

Магазините и ресторантите имат огромен запас от трикове, които използват, за да ви накарат да купите техните неща. Ето някои от тях, които непременно трябва да имате предвид.

Визуални трикове за ценообразуване

Тези трикове имат за цел умишлено да сведат до минимум появата на цената, така че да е по-апетитна тя за потребителите. Например, магазинът ще ви продаде нещо за 9,99 лева, вместо на 10 лева, или ще маркира продукт като „купи-един-вземи-един“, вместо не с 50% отстъпка.

Езикови похвати

Няма значение това, което казваш, а как го казваш. Рекламите и етикетите ни заливат с редица думи, които активират „точните“ рецептори у нас.

Подредба на физическите магазини

Оформлението на магазините не е толкова произволно, колкото си представяте. Наличието на ярък и цветен вход, пускането на спокойна и бавна музика и поставянето на основните елементи в дълбоката част на магазина са няколко тактики, които попадат в този раздел. Тези трикове използват дисплеи и позициониране на продукти, за да повлияят на поведението на потребителите.

Усещане за спешност

В тази категория са включени фалшивото чувство за спешност и отстъпките. Ако потребителят вярва, че просто не може да пропусне дадена сделка, е много по-вероятно да купи.

Теориите на практика

Докато повечето търговци на дребно са виновни за използването на поне няколко от тези тактики, няколко големи компании са известни с използването на психологически трикове за увеличаване на продажбите.

Например, някои магазини са добре известни със своето объркващо, подобно на лабиринт оформление. Това не е случайно, тъй като архитектурата на магазина е проектирана специално за максимално излагане на продукти.

Недостиг

Всичко ограничено създава усещане за неотложност и ни кара да действаме бързо. Продажбите са по дефиниция ограничени. Хотелските уебсайтове също използват това, когато казват, че са налични четири стаи, но петима души ги разглеждат точно в този момент.

Това работи, защото повечето от нас искат да избегнат болката от загубата на нещо.

Прагове за безплатна доставка

Праговете за безплатна доставка работят по същия начин. Удоволствието от пропускането на таксата за доставка може да ни подтикне да похарчим малко повече, дори ако нямаме нужда или дори ако не искаме допълнителните елементи.

Социално доказателство

Отзивите, препоръките и харесванията сигнализират, че даден продукт вече е изпитан и тестван, така че дава допълнително чувство на безопасност. Подходът е ефективен, защото ние хората сме вид стадо: копираме се взаимно, за да покажем, че се вписваме, и защото копирането е по-лесен процес.

Никой не иска първи да се „опари“ с некачествена стока, нали така?

Някои марки се възползват от това, като разкриват какво са купили други потребители, докато Facebook подчертава какво харесват вашите приятели и семейство. Защо? Тъй като най-вече се доверяваме на техните мнения, което прави това мощна форма на маркетинг.

Опциите за изпробване у дома

Те натискат същите „бутони“. И ви позволяват да поръчате няколко артикула и да върнете всичко, което не искате. Търговците на дребно знаят, че много потребители ще избегнат неудобството при грешния избор или изпращането на нещата обратно.

Ерата на инфлуенсърите

Тъй като потребителите осъзнават определени маркетингови тактики, търговците на дребно са принудени да променят подхода си, за да останат ефективни.

Сравнително скорошно явление е инфлуенсър маркетингът, когато марките си партнират с влогъри или влиятелни лица, за да промотират даден продукт. И тези партньорства са склонни да работят - скорошно проучване показва, че 40% от хората са закупили нещо въз основа на препоръките на влиятелен човек.

Но колко дълго маркетингът на инфлуенсърите - или някоя от тези тактики - ще остане ефективен? Някои от по-фините тактики на ценообразуване може да останат уместни по-дълго, но е малко вероятно всички тези трикове да издържат изпитанието на времето, според някои експерти.

A карат ли ни определени аромати да купуваме повече? Вижте тук!


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed