Топ 6 ползи от турската баня

Вие сте тук

No votes yet
Топ 6 ползи от турската баня

Турската баня, позната и като хамам, е една от най-старите форми за прочистване на тялото. Този източен начин на уелнес съществува не само в Турция, Мароко или Египет, но и тук – в България. Можете да откриете турска баня в повечето луксозни хотели, включително и в тези на Българското Черноморие.

В тази статия ще ви запознаем с ползите от хамама, за да го включите в дългоочакваната си лятна ваканция.

Какво представлява турската баня?

За направата на турска баня се използват материали, които имат отлични изолационни и водоустойчиви свойства. Те са много красиво и изящно декорирани със специални видове керамика или мозайка. 

В луксозните хотели ще намерите спа център, който предлага сауна и турска баня. Разликата между двете е, че хамамът е с по-ниска температура и висока влажност на въздуха. Тези качества на турската баня са полезни за духателнста система и детоксикация на тялото.

Турската баня стимулира изпотяването и отваря порите, което позволява освобождаването на токсините от тялото. Както споменахме преди малко, температурата не е толкова висока, колкото е във финландската сауна, и обикновено е в порядъка на 45-50 градуса. Това я прави по-лесна за понасяне, но все пак трябва да се внимава. Не прекарвайте повече от 20 минути в парната баня и се хидратирайте.

Какви са ползите от турската баня?

След като ви запознахме какво представлява хамамът, време е да ви представим и ползите му. 

Антистрес ефект

Турската баня се препоръчва при хора, които страдат от депресия, паническо разстройство и тревожност. Парата в нея спомага за намаляването на стреса и повишаването на релаксацията. Повечето хора се чувстват “леки като перце” след това. 

Възстановяване и мускулна релаксация

Това е още едно голямо предимство на турската баня и е особено полезно за спортистите, които се натоварват физически почти ежедневно. Хамамът отпуска мускулите, а студената вода по-късно ги стяга отново. 

Облекчаване на симптомите при респираторни инфекции

Високата влажност, използвана в турската парна баня, е чудесна за хора, страдащи от респираторни проблеми. Тя много наподобява действието на инхалацията. Някои етерични масла също могат да се добавят, за да помогнат за пречистването на дихателната система. 

Дълбоко прочистване на организма и детоксикация 

Турската баня отваря всички пори на кожата, което стимулира отделянето на токсини от тялото. Тази детоксикация ще ви помогне да се отървете от мъртвите клетки и бактериите, които причиняват акне. 

Тя ще се отрази благоприятно и на имунитета ви, защото тялото ще се освободи от токсините. В същото време ще позволи по-добра устойчивост на организма към инфекции. 

Подобряване на кръвообращението

Известно е и положителното влияние на парната баня върху кръвообращението. Причината е разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява слабото кръвообращение в кръвоносните съдове. В същото време количеството кръв, достигащо до кожата, се увеличава. 

Повишаване на енергията 

Турската баня има и друго качество – успешно повишава енергията. Макар и по време на самата релаксация да се чувствате летаргични и отпуснати, след излизането от хамама ще бъдете свежи и отпочинали. Студеният душ може допълнително да помогне за това. 

Ако никога досега не сте опитвали турска баня, съветваме ви да се поглезите още сега. Когато правите планове за лятна почивка в Слънчев бряг, спрете се на хотел Империал Резорт, в който има оборудван спа център. Близостта му до морето и ол инклузив пакетите ще се погрижат още повече за перфектния ви престой.

Източник на изображението: elements.envato.com


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed