Стратегии за подхранване на пчелите в края на сезона: Оптимизиране на вида сироп, концентрация, методи на подхранване и преценка кога да се спре

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
пчела опрашва цвят

Есенният период, включващ месеците август и септември, е ключов за пчеларите, тъй като това е времето, когато трябва да се подготвят пчелните семейства за зимата. Една от най-важните задачи през този период е правилното подхранване на пчелите със захарен сироп, което цели осигуряването на достатъчни хранителни запаси за зимния период. В тази статия ще се съсредоточим върху основните стратегии за успешно подхранване на пчелите късно през сезона, както и ще обърнем внимание на грешките, които трябва да се избягват.

Защо подхранваме пчелите през есента?

Основната цел на

третиране на пчелите през август е да се даде възможност на пчелите бързо и ефективно да създадат достатъчно големи резерви за зимата. През летния сезон пчелите са заети да събират нектар от множество медоносни растения, за да произвеждат мед. С края на цъфтежа в природата, обаче, запасите от нектар започват да намаляват, което налага нуждата от изкуствено подхранване на пчелите със субститут на меда – захарния сироп.

Оптимална концентрация на захарния сироп

Концентрацията на захарния сироп за подхранване на пчелите се променя в зависимост от сезона и целите на подхранването. През есенните месеци, когато целта е бързото инвертиране и складиране на хранителни запаси от пчелното семейство, се препоръчва използването на гъст сироп. Оптималната концентрация на захарния сироп в този случай е в съотношение 2:1 - две части захар, разтворени в една част вода.

Видове захар, подходяща за подхранване

За приготвяне на захарния сироп най-широко приложение намира бялата рафинирана захар. Може да се използва и кафявата нерафинирана захар, но тя не е препоръчителна, защото съдържа определени примеси, които се считат за вредни за пчелите. Изключително важно е да се знае, че сиропът винаги трябва да се приготвя от захар и вода и в никакъв случай не трябва да се използва мед. Използването на мед за подхранване крие голям риск от разпространение на опасни заразни заболявания и поради тази причина е забранено.

Методи на подхранване

Съществуват различни методи за подхранване на пчелите, които варират по ефективност, трудоемкост и необходимост от специализирано оборудване. Някои от най-използваните техники включват:

  • Подхранване чрез хранилки: Хранилките са един от най-достъпните и лесни за прилагане методи. Те са разнообразни по конструкция и разпространение – вътрешни, надставъчни, рамкови.
  • Подхранване чрез найлонови торбички: Този метод е икономичен и опростен, но изисква внимателно прилагане - торбичките се пълнят със сироп и се поставят в корпуса върху горните летви на рамките, като се пробождат на няколко места, за да се осигури достъп на пчелите.
  • Подхранване в т.нар. буркани-обръщачки: Използването на стъклен буркан за хранене предлага голямо удобство за проследяване на количеството сироп и бързото му допълване при необходимост.

Кога да спрем есенното подхранване

Много е важно да се има предвид, че продължителното подхранване в късните периоди на есента може да има негативни последици за пчелното семейство. Прекомерното хранене със сироп може да доведе до свиване на гнездото от майката и да ограничи отглеждането на достатъчно количество зимни пчели. Ето защо, един от ключовите моменти в есенното подхранване е преценката кога да се спре, за да се предотврати рискът от гладуване или прекалено късно отглеждане на пило. Обикновено подхранването се преустановява около средата до края на септември, но е важно пчеларят да се съобрази с особеностите на конкретния регион, цъфтежа в природата и състоянието на семействата.

Правилното подхранване в късните есенни месеци е един от основните фактори за успешното презимуване на пчелните семейства. Като се придържа към подходящите стратегии, пчеларят може да осигури благоприятни условия за пчелите си и да подготви добре пчелина за предизвикателствата на зимата.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed