Ролята на инсулина в организма

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)

Инсулинът е хормон, който играе жизненоважна роля в регулирането на кръвната захар (глюкозата). Той се произвежда от панкреаса, орган разположен зад стомаха. Глюкозата е основният източник на енергия за клетките в тялото ни, а инсулинът действа като ключ, който позволява на глюкозата да преминава от кръвообращението в клетките.

Как работи инсулинът?

След като се храним, тялото ни разгражда храната до глюкоза. Кръвната захар се повишава, което сигнализира на панкреаса да освободи инсулин. Инсулинът циркулира в кръвта и се свързва с рецептори върху клетъчните стени. Това отключва клетките, позволявайки на глюкозата да навлезе вътре. След като глюкозата е в клетките, тя се използва за производство на енергия.

Как е свързан със захарната болест?

Инсулинът и диабетът са неразривно свързани в деликатен баланс, който е от решаващо значение за здравето на метаболизма. Диабетът, хронично състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, произтича или от недостатъчно производство на инсулин (диабет тип 1), или от неспособността на тялото да използва ефективно инсулина (диабет тип 2). Този хормон, произвеждан от панкреаса, действа като ключ за отключване на клетките, позволявайки на глюкозата от кръвния поток да влезе и да се използва за енергия. 

При диабета този ключов механизъм е нарушен, което води до натрупване на глюкоза в кръвния поток, причинявайки редица здравословни усложнения. Лечението често включва управление чрез лекарства, корекции на начина на живот и понякога инсулинова терапия, с цел възстановяване на баланса и смекчаване на неблагоприятните ефекти на диабета върху цялостното здраве.

Защо е важен за хората с диабет?

При хората с диабет тип 1, панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или изобщо не го произвежда. В резултат на това клетките не могат да поемат глюкозата от кръвта, което води до високи нива на кръвната захар.

При диабет тип 2, клетките могат да станат резистентни на инсулин, което означава, че те не реагират правилно на хормона. Подобно на диабет тип 1, това също води до високи нива на кръвната захар.

Неконтролираните високи нива на кръвната захар могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, като увреждане на нервите, бъбреците, очите и сърцето. Инсулинът е жизненоважен за хората с диабет, тъй като помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар и намалява риска от развитие на тези усложнения.

Методи за приложение

Инсулинът се прилага чрез инжектиране или чрез инсулинова помпа.

  • Инжекции с инсулин: Инсулинът се инжектира подкожно (в мастната тъкан) с помощта на спринцовки или специални писалки за инсулин. Съществуват различни видове инсулин, които действат с различна скорост и продължителност. Лекарят ще определи вида и дозата на инсулина, която е най-подходяща за Вас.

  • Инсулинова помпа: Инсулиновата помпа е малко електронно устройство, което непрекъснато подава инсулин през тънка канюла, поставена подкожно. Помпата може да бъде програмирана да доставя фонови инсулинални дози през целия ден, както и допълнителни болуси преди хранене.

Важно е да се отбележи, че правилната техника на инжектиране и съхранение на инсулина са от ключово значение за неговата ефективност. Лекарят или диабетната сестра ще ви обучат как правилно да прилагате инсулина.

По- вече информация, може да видите - диабет - информация и полезни съвети

Животът с диабет е предизвикателство, но ефективното управление на кръвната захар чрез инсулин може да ви помогне да живеете дълъг и здравословен живот.  Не се колебайте да говорите с вашия лекар за всички въпроси, които имате относно инсулина и лечението на диабета.

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed