Рокерът и рокерското яке - верни приятели

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Рокерът и рокерското яке - верни приятели

През 1928 г. от Harley Davidson поискали от производителите на якета да създадат нов тип яке, което да е предназначено да предпазва мотористите по време на езда. Така се ражда класическото кожено мотоциклетно яке, което през 50 - те, благодарение на актьора Марлон Брандо се превръща в символ на свободата, бунтарството и рокерското братство.

Било е така, така е и до днес… рокерите и техните якета са в една невероятна симбиоза!

А ти избра ли своето рокерско яке? Ако още не си, ето на какво трябва да обърнеш внимание при избора.

Виж дали е със сертификат

Съвременните рокерски якета задължително трябва да имат сертификат СЕ, който удостоверява, че якето, което ще закупиш е изработено според всички европейски изисквания за качество и безопасност. Ако якето има допълнителни защитни брони, те също трябва да имат европейски номер (EN 1621 - 1 за протектори за лактите и за рамене и EN 1621 - 2 за протекторите за гърба).

Не откриваш ли подобни сертификати, по-добре не купувай якето, тъй като то няма да ти предостави никаква защита.

Не подценявай качествата на кожата

От качеството, дебелината и зърнеността на кожата зависи доколко якето ще може да те предпази както при падане, така и от дъжда, и студа. Затова, преди покупка виж от каква кожа е направено рокерското яке, което ти е харесало.

Днес рокерските якета се изработват от различни видове кожи, но от Linson Moto препоръчват да се насочиш към яке от кравешка, овча, биволска кожа или кожа от кенгуру.

Огледай внимателно шевовете и циповете

Най-добре е якето, което смяташ да закупиш да е с тройни шевове и те да са здраво зашити, тъй като от това колко здрави са те зависи дали ще останат здрави при падане или ще се спукат при удара. Имаш ли възможност, прегледай внимателно шевовете! Вземи якето в ръце и го разтегни по шевовете и ако забелязваш малки дупчици, по-добре се откажи от покупка, тъй като най-вероятно или якето е направено от по-нискокачествена кожа или шевовете не са направени достатъчно добре.

Огледай добре и циповете. Те трябва да се движат напълно гладко, да се затварят плътно и да са зашити много здраво и правилно.

Избирай внимателно размера

Трябва да усещаш якето като твоя втора кожа. За да се справиш перфектно, преди да закупиш рокерското яке помисли дали ще го носиш само през по-топлите месеци или целогодишно. Ако имаш възможност, преди покупката облечи якето, седни на мотора и заеми обичайната си поза за езда. Ако не можеш да го тестваш на мотора, тогава когато го облечеш, опитай да правиш различни движения (вдигни ръце над главата си, завърти се наляво - надясно, свий лакти и т. н. Ако усещаш, че някъде те стяга, това не е твоят размер яке).  

Избери подходящия стил

Въпреки, че щом се говори за рокери всички си представяме мъже и жени яхнали мощни мотори чопъри или круизъри като Harley Davidson, Honda и други, една немалка част от днешните рокери си падат и по пистовите мотори. Ако и ти яздиш такъв, тогава за теб подходящото рокерско яке е с извити предварително лакти, за да отговаря на приведената поза, която заемаш, когато яхнеш мотора. Ако пък машината ти е чопър или туристически мотор, тогава позата ти на езда е изправена и рокерското яке, което е подходящо за теб е класическото рокерско яке.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed