План за диабетна диета - Как да контролираме диабета?

Вие сте тук

No votes yet
Момиче с ябълка и сьомга във всяка ръка

Диабетът е заболяване, свързано с начина на живот, при което нивата на глюкоза в кръвта или кръвната захар са твърде високи. Някои от симптомите на заболяването включват повишена жажда, уриниране, глад, умора, замъглено зрение и необяснима загуба на тегло. Но заболяването и неговите симптоми могат да бъдат овладени чрез спазване на добре планирана диабетна диета. Съществуват два вида диабет - диабет тип 1 и диабет тип 2. Първият е по-често срещан сред децата и в този случай панкреасът не произвежда инсулин.

Вторият се счита за по-лекия тип, при който панкреасът произвежда някакъв инсулин, но обикновено той не е достатъчен. Въпреки че това е опасно заболяване, разбирането на начините за контролиране на диабета е от решаващо значение. Ето защо спазването на правилна диета и полагането на добри грижи за тялото ви играят ключова роля за контролирането на заболяването. Тези 10 диетични храни за диабетици могат да изиграят важна роля за контролиране на заболяването.

Таблица за здравословно хранене

1. Зеленолистни зеленчуци

Зелените, листни зеленчуци са с ниско съдържание на калории, като същевременно са изключително хранителни. Тъй като са с ниско съдържание на усвоими въглехидрати, това означава, че те играят важна роля и за контролиране на нивата на кръвната захар. Например спанакът, кейлът и други зеленолистни зеленчуци са богати на няколко витамина и минерала като витамин С. Проучване показва, че увеличаването на приема на витамин С намалява нивата на кръвната захар на гладно при хора с диабет тип 2. Дори нивата на високо кръвно налягане.

2. Канела

Наред със силните си антиоксидантни свойства, канелата е известна и със способността си да контролира диабета. Според няколко контролирани проучвания канелата може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и да подобри и инсулиновата чувствителност. Трябва обаче да обмислите ограничаване на приема на касия канела до по-малко от една чаена лъжичка дневно. Поради наличието на кумарин в този вид канела тя може да причини здравословни проблеми, ако се приема в по-високи дози. От друга страна, цейлонската канела не съдържа много кумарин.

3. Мазна риба

Диабетиците могат да включат в диетата си сьомга, сардини и скумрия. Тези мазни риби са чудесни източници на DHA и EPA, които са омега-3 мастни киселини с големи ползи за здравето на сърцето. Подобряването на приема на тези мазнини може да бъде от особена полза за диабетиците, които са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания. DHA и EPA спомагат за намаляване на маркерите на възпаление. Освен това подобряват начина, по който артериите функционират след хранене, и предпазват клетъчната обвивка на кръвоносните съдове. Съществуват проучвания, основани на доказателства, които доказват горното твърдение. То показва, че при възрастни хора, които ядат мазна риба повече от 5 пъти седмично, в продължение на около 8 седмици, се наблюдава значително намаляване на нивата на триглицеридите и възпалителните маркери. Те съдържат и висококачествени протеини, които помагат да се чувствате сити за по-дълго време и увеличават скоростта на метаболизма.

4. Семена от чиа

Семената от чиа са изключително богати на фибри, но съдържат по-малко усвоими въглехидрати. Във връзка с това вискозните фибри, които се съдържат в тези семена, понижават нивата на кръвната захар. То прави това, като забавя скоростта, с която храната се придвижва през червата и се абсорбира. Освен това фибрите, съдържащи се в семената от чиа, помагат на човека да се чувства сит и по този начин предотвратяват преяждането и ненужното наддаване на тегло. Семената от чиа са чудесни и за намаляване на кръвното налягане и възпалителните маркери

 5. Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е чудесен избор на млечни продукти за диабетици, поради способността му да контролира нивата на кръвната захар и да намалява риска от сърдечни заболявания. Това отчасти се дължи на наличието на пробиотици в тях. Проучванията също така са установили, че киселото мляко и другите млечни продукти могат да доведат до загуба на тегло и по-добър телесен състав сред хората с диабет тип 2. Тъй като гръцкото кисело мляко съдържа по-малко въглехидрати от обикновеното кисело мляко, то може да бъде чудесна алтернатива на месото. Също така високото му съдържание на протеини насърчава загубата на тегло, като помага на човек да избегне нежеланото напълняване и балансира приема на въглехидрати. Затова добавете гръцко кисело мляко към диабетната си диета, за да извлечете всички ползи за здравето.

6. Ленено семе

Лененото семе, известно също като Alsi в Индия, съдържа неразтворими фибри, съставени от лигнани. То намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява контрола на кръвната захар. Проучване показва, че при хора с диабет тип 2, които консумират лигнани от ленено семе в продължение на 12 седмици, се наблюдава значително подобрение на хемоглобин А1с. Подобно на това друго проучване предполага, че по-високият прием на ленено семе може да намали риска от инсулти. Високото съдържание на вискозни фибри в тях спомага за подобряване на различни неща, например здравето на червата, инсулиновата чувствителност и усещането за ситост в организма.

7. Ядки

Както всички знаем, всички ядки съдържат фибри и са с ниско съдържание на смилаеми фибри, въпреки че това варира в различните нива. Изследванията върху различни видове ядки показват, че консумацията им може да намали възпалението и да понижи HbA1c. Тя също така може да понижи кръвната захар, както и нивата на LDL в организма. По този начин са чудесни за включване в диабетичен хранителен план.  Неотдавна едно проучване показа, че хората с диабет, които са включили 30 г орехи в ежедневната си диета в продължение на цяла година, са отслабнали. Дори са наблюдавали подобрения в състава на тялото си и значително са понижили нивата си на инсулин. Хората с диабет тип 2 често имат високи нива на инсулин, а оттам и това е свързано със затлъстяването. Изследователите също така смятат, че изключително високите нива на инсулин увеличават риска от сериозни заболявания като болестта на Алцхаймер, а също и от получаване на ракови заболявания.

8. Ябълков оцет

Въпреки че се произвежда от ябълки, съдържанието на захар в плодовете се ферментира в оцетна киселина, като полученият продукт съдържа много малко въглехидрати. Освен това ябълковият оцет има тенденция да подобрява инсулиновата чувствителност и да понижава нивата на кръвната захар на гладно. Той също така има способността да намалява нивата на кръвната захар с 20%, когато се консумира с ястия, съдържащи въглехидрати. Освен това едно проучване показва, че при хора с лошо контролиран диабет се наблюдава 6% намаление на нивата на кръвната захар на гладно, когато им се дават две супени лъжици ябълков оцет преди сън.

9. Чесън

Известно е, че чесънът има някои впечатляващи ползи за здравето. Някои проучвания показват, че той може да намали възпалението, кръвната захар и нивата на LDL при хора, които имат диабет тип 2. Наистина той може да бъде много ефективен и за намаляване на нивата на кръвното налягане в организма. Освен това чесънът е нискокалоричен и също така една скилидка съдържа само 4 калории.

10. Ягоди

Ягодите са особено богати на антоцианини - антиоксидантите, които им придават червения цвят. Доказано е, че тези антиоксиданти намаляват нивата на инсулина и холестерола непосредствено след хранене. Те също така намаляват риска от повишени нива на кръвната захар и сърдечни заболявания при пациенти с диабет тип 2. Така например една чаша ягоди съдържа 49 калории и само 11 грама въглехидрати, 3 от които са фибри. Тази порция също така гарантира, че човек получава повече от 100% от необходимия му дневен прием на витамин С, като по този начин осигурява допълнителни противовъзпалителни ползи за здравето на сърцето.


InformatorBG.com




InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed