От значение ли е вместимостта на туристическата раница?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
От значение ли е вместимостта на туристическата раница?

Няма нищо по-добро от раница, която е издръжлива и може да събере всичко най-важно за предстоящия поход. За да се спрете на правилната за вас е нужно да си зададете няколко въпроса, които да ви ориентират в избора. 

Тази туристическа раница за зимен или за летен туризъм е? Имате нужда от раница, която да носите при еднодневни или няколкодневни походи? Повече отделения ли предпочитате или едно голямо? Какъв вид да е закопчаването?

Днес в добре заредените спортни магазини ще можете да намерите всичко, което търсите, а даже и повече. Ако в крайна сметка сте запален планинар, препоръчваме ви да имате три туристически раници, които да покриват всичките ви нужди. Разберете повече по-долу.

Малка раница до 30 л

Както се подразбира по вместимостта, този тип раници са предназначени за еднодневни походи. Те се предлагат както в олекотен, така и в по-масивен вариант. Ако имате нужда от раница с вместимост до 30 л за лятото, добре е тя да бъде изработена от дишащи материи, които да не ви спарват.

По-здравите и по-груби раници, които са водонепропускливи, са предназначени за есенните и зимните походи. Тогава времето може да бъде много непредвидимо, а и човек понякога носи със себе си и техническо оборудване. Изборът ви обаче зависи изцяло от целта и нуждите ви.

Желателно е раницата да има достатъчно връзки отвън, тъй като в самата нея няма достатъчно пространство за всичките ви вещи. На връзките можете да закачите каска, шапка, връхна дреха, щеки и др. Правилото е колкото е по-малка раницата, толкова повече външни функции е хубаво да има тя. 

Раниците до 30 л са и от най-предпочитаните от планинарите. Това е така, защото те събират най-необходимото за еднодневния преход, а в същото време не са тежки и не ограничават движенията. 

Средна раница от 35 до 40 л

Тези раници са подходящи за еднодневни и двудневни преходи. Това е категорията раници, които са най-близко до универсалните целогодишни такива. Те имат и най-широко приложение, както и са в по-богат избор от дизайни и функционалности. 

Гърбът на раниците от 35 до 40 л трябва да е комфортен и удебелен. Важно е той да не е прекалено дебел, за да не доведе до прекомерно изпотяване през зимата. Презрамките трябва да са подплатени, за да не се усещат дискомфортно на раменете. 

Голяма раница от 50 л до 75 л

За всички вас, които планирате многодневни преходи - голямата раница е истинска необходимост. Моделите с вместимост над 50 л са предназначени за походи от три дни или повече. В случай че имате нужда от още пространство за багажа си, към нея можете да добавите и малка раница до 35 л. 

Когато планирате какво да сложите в багажа си, добавете само най-важни и практични вещи и инструменти. Имайте предвид, че прекалено тежкият товар силно ще повлияе на скоростта ви на движение и изкачване. Разбира се, всичко това зависи от личния ви комфорт, опит и колко можете да носите. 

На пазара се предлагат раници и с други големини, освен изброените. Например за колоездене се препоръчват такива с вместимост от 10 л. Те не ограничават движението и не пречат на аеродинамичността. Обикновено те са олекотени и са изработени от дишащи материи, които са перфектни за лятото. 

Сред по-добрите марки туристически раници са Salomon, La Sportiva, Osprey и Kathmandu Outdoor. Тях ще откриете в добре заредените и доказали се магазини за спортни стоки. Съветът ни е да се доверите на тях и опитните им консултанти, които ще ви насочат в избора. 

Източник на изображението: pexels.com


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed