Оценка на имот: какво трябва да знаете?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Оценка на имот: какво трябва да знаете?

Имате нужда от оценка на имот, тъй като търсите да купите апартамент или къща или ви трябва ориентация за цените на пазара? Независимо дали целта е да живеете в съответното жилище или да го отдавате под наем, със сигурност оценката на имота ще ви е полезна. Чрез нея ще можете по-точно да знаете с каква част от сумата разполагате и от какъв ипотечен кредит бихте имали нужда.

Сега има много лесен начин да намерите ориентировъчна информация за това калко би струвало дадено жилище в момента и той е изцяло онлайн. Нужно е единствено да попълните някои детайли за имота и ще имате възможност да видите цена за него на базата на сегашното състояние на пазара и спрямо цените на сходни такива. Освен това ще получите и малко повече изчисления за примерни приходи при отдаване под наем. 

Какво трябва да знаете за апартамент или къща, за да получите оценка?

Една оценка на имот изисква описването на няколко задължителни параметъра за нея. За начало е важно да маркирате града, Също ще е нужен и адрес на жилището, като той може да бъде точен или да включва само конкретната улица или квартал.. Второто задължително нещо, което ще трябва да попълните, е какъв тип имот търсите. Съответно, ако е апартамент, дали едностаен, двустаен, тристаен или многостаен. В случай пък, че е къща, дали цяла самостоятелна такава или само етаж от нея. Последната, задължителна за добавяне информация, е квадратните метри, които биха били подходящи за вас. 

Освен тази основна информация, има и препоръчителна, която е добре да добавите за максимално точно изчисление. Ще имате оценка на имот и без нея, но колкото по-детайлно опишете едно жилище и неговите характеристики, толкова по-точна ще бъде и тя. Така че е добре да включите също вида строителство на сградата или дали искате тя да е тухла, ЕПК или панел, а също и приблизителна година на строеж. Допълнително състоянието на търсения имот би променило оценката или дали той е в добро състояние, за ремонт или непосредствено след реновиране. И не на последно място, впишете и какво изложение за апартамент или къща искате, тъй като то също има влияние върху цената.

Каква информация ви предоставя една автоматизирана оценка на имот?

За начало ще имате автоматизирана оценка на имот на база на статистически модел, спрямо огромен брой жилища за продажба из цялата страна. Освен характеристиките и местоположението на апартамента или къщата, този модел използва изкуствен интелект и взима предвид също състоянието на пазара на имоти в момента на оценката. Тук ще разгледате очаквана цена и ще можете лесно да планирате каква сума ще ви е нужна под формата на ипотечен кредит. Като втори вид оценка на имота ще имате възможност да се запознаете с примерна такава на базата на приходен метод. Тя е доста подходяща, ако купувате за отдаване под наем и искате да изчислите доходност. Чрез този вариант ще знаете не само очакваната обща стойност на приходите си дългосрочно, но също така и брутен и нетен месечен наем, примерен коефициент на заетост и очаквана доходност. 

Не на последно място ще имате и оценка на имота на база на пазарните аналози или на други жилища от същия тип с подобна локация и обявената им цена в момента. Тук ще видите обща сума за апартамента или къщата, но също така ще можете да разгледате и с колко други жилища е сравнена тя, каква е средната цена на квадратен метър като цяло и на база на сравнените имоти. Освен това ще имате възможност да се запознаете и с детайли за всяко от жилищата, участвали в изчисляването на оценката. Това включва тип, квартал, цена, етаж и общо такива в сградата, квадратни метри и вид на строителството на всяко от тях. Така реално ще разгледате конкретни опции, включващи желаните от вас параметри. При всички случаи оценка на имот ви предоставя една много добра ориентация за възможностите на пазара, както и за планирането на вашата инвестиция от гледна точка на необходимост от ипотечен кредит и изплащането му във времето.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed