Науката от Древна Индия

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Науката от Древна Индия

Днес приносът на Древна Индия за просвещението на света понякога е подценяван, най-вече поради активното претендиране от страна на много нации за първенство в интелектуалното историческо наследство.

Вследствие на това индийската държава остава на заден план, а поради нейната многочисленост и до голяма степен поради екзотиката на културата, ние сме свикнали да мислим за нея по един дискриминативен начин.

Всъщност научното познание в тази страна е било доста задълбочено още в зората на заселването на полуостров Индустан – все пак това е една от люлките на съвременната ни цивилизация. Например, не другаде, а именно там за пръв път е въведена нулата като числова стойност в алгебрата, което е преобърнало доста концепции в познатата дотогава математика.

В такъв случай не бива да ни учудва, че именно Индия е била дом на велик лечител от ранга на бащата на съвременната западна медицина, Хипократ. Името на този велик индийски лекар е Чарака. Смята се, че още през I век преди Новата ера той е извършвал първите хирургически операции в земите на днешна Индия.

Прилики и разлики между индийската и западната медицина

Благодарение на трудовете на Чарака и неговите последователи, в Древна Индия се е оформила аюрведа. Това е една комплексна наука, която обхваща не просто лечението на болести, а самия живот, здравето на нашето тяло и дух, както и тяхното оптимално функциониране.

Това, което Хипократ прави на Запад, на практика се състои в разделението на духа от организма на човека. Преди него болестите са смятани за божествена намеса в живота на смъртните, с която свръхестествените сили демонстрират своето надмощие и контрол над живота. Хипократ правилно е съзнавал, че много от състоянията, които ни затормозяват, всъщност са плод на погрешен начин на живот, неправилно хранене и други вредни външни въздействия.

Вследствие на това цялата съвременна медицина, която познаваме тук в Европа, е тръгнала в посока единствено и само към физическия аспект на нашето битие, както и химическия синтез на полезни вещества. С напредването на науката и технологиите ние сме успели да неутрализираме симптоматиката на редица болести, да намерим начин за бързото им преодоляване или дори напълно да ги унищожим посредством лечение и ефекта на груповия имунитет.

Остава обаче една не малка група заболявания, които конвенционалната медицина така и не успява да пребори и до днес.

Ако сте привърженик на алтернативното лечение с оригинални продукти,  заложете на познанията  и опита на екипа от индийски терапевти, който работи в Аюрведа клиник в Банско и София.

Според аюрведа типологията на някои заболявания е такава, че те засягат и енергийното ни тяло не по-малко от неговата физическа обвивка. Нещо повече, много от състоянията, които ни измъчват, произтичат от вътре навън – иначе казано, симптомите, които усещаме на повърхността, са причинени от дисбаланси вътре в нас.

Също като Хипократ, в аюрведа голямо значение се отдава на храната, но за разлика от него, индийският му колега Чарака виждал, че различните храни влияят не само на нашата физика. Затова той се възползвал от техните благоприятни влияния върху жизнената енергия на пациентите и наблюдавал чудодейните му ефекти.

Няма нищо по-могъщо от силата на природата

Това, което индийските лечители са осъзнали още в древността, всъщност е много просто, а конвенционалната западна наука за момент го е била забравила. А именно – най-мощни и най-чисти винаги са природните продукти. Да, ние можем да усилим по химически път въздействието на много природни извлеци, или дори да ги изимитираме, като създадем техни изкуствени еквиваленти.

Докато ние хвърляме много средства и научни усилия в това да разберем как да създадем даден синтетичен витамин, след което да го тестваме за безопасност, да изследваме неговите ефекти върху здравето и т.н., в аюрведа още от незапомнени времена лекарите се посвещават на наблюдение и изучаване на природата, на билките, на тяхното въздействие, възможните комбинации, различните реакции. Обект на изследване е и човекът като уникална хармония от жизнени енергии, така наречените доши.

Персонализиран подход

Преобладаващата доша (обикновено комбинация от две доши) всъщност е определяща за това какъв е нашият индивидуален профил. В зависимост от него аюрведа ни съветва не само как да се лекуваме, но и как живеем, включително хранене, двигателна активност, емоционален баланс.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed