Мобилни телефони - какви са новите тенденции

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)

2020 - та е зад гърба ни, но тя ще продължи да оказва влияние върху тенденциите при мобилните телефони и през настоящата 2021. Очакванията на експертите са да имаме една доста непредвидима година, през която ще се появят и нови тенденции, и ще се запазят някой от старите.  

Какво да очакваме при смартфоните през 2021?

Размерът продължава да расте
Въпреки, че с излизането през 2020 година на мобилните телефони с размери от 6,5 инча се смяташе, че това е максималният размер, който може да бъде достигнат, тенденциите през 2021 са те да продължат да растат и да достигнат до 7 инча. Специалистите предполагат, че водещи марки като Xiaomi, Samsung, Sony, LG, Huawei ще изкарат на пазара ултра леки модели с размери между 6,9 и 7, 2 инча.

Сгъваемите и с огъващи се екрани смартфони навлизат все повече
През 2020 година Samsung и Huawei властваха на пазара на сгъваеми телефони, просто защото бяха сред малкото брандове предлагащи подобни модели. Прогнозите за 2021 са, че това статукво ще бъде разчупено. Очаква се брандове като LG, TCL, Microsoft, Xiaomi да се впуснат в надпреварата и да представят свои модели сгъваеми и с огъващи се екрани смартфони.

Qualcomm Snapdragon 888  вдига високо летвата
Една от технологиите, която ще вдигне производителността на мобилните телефони с Android през 2021 година със сигурност е новият процесор Qualcomm Snapdragon 888 с интегрирана свързаност с 5G, бързо зареждане при 100 W и възможност за правене на 120 снимки в секунда при резолюция от 12 мегапиксела. Snapdragon 888 поддържа по-добра оперативна памет и е с едно ядро ARM Cortex - 1, три ядра А78 и четири ядра А55. Snapdragon 888, който е наследник на Qualcomm Snapdragon 865 се очаква да бъде интегриран в мобилни телефони от високия сегмент на брандове като Xiaomi, Samsung, OnePlus и други.

Висока честота на опресняване и при по-долните сегменти мобилни телефони
През 2020 година разбрахме, че високата честота на опресняване на дисплеите не е лукс, а необходимост. Надяваме се, че през 2021 тенденцията тази технология ще продължи да се прилага и дори и за бюджетните телефони да бъдат достъпни екраните с 90 и 120 Hz.

Зареждането е по-бързо от всякога
Бързото зареждане достигна големи висоти през 2020 година, когато дори и по-ниския сегмент телефони предлагаха пълно зареждане под час. През настоящата година специалистите очакват консумацията на енергия при зареждане да бъде още повече намалена, а новите технологии за зареждане на батериите да доведе до пълното им зареждане за по-малко от 30 минути. Водещи брандове като Samsung, Huawei пък съобщават, че разполагат с технологията за производство на графенова батерия, която е много по-издръжлива от литиево - йонната.

Повече камери и под-екранна селфи камера
Тенденцията за повече камери отзад на мобилните телефони се запазва, като благодарение на чипсета Snapdragon 888 снимането ще е още по-лесно и с много по-добри резолюции и контраст. Една от интересните функции, които предлага процесорът е заснемането на 28 МР изображения едновременно от три камери.
Що се отнася до подекранната камера, първият смартфон с подобна камера  - Xiaomi Mi 11 вече се предлага на пазара (моделът излезе през декември 2020). Надяваме се, че до края на 2021 година и други водещи брандове ще предложат свои модели с подобна камера за селфи.

Все повече мобилни телефони поддържат 5G
Приемането на 5G мрежата разбира се ще зависи от това колко хора ще имат достъп до нея, но мобилните оператори ще направят всичко възможно да я въведат час по-скоро. Производителите на смартфони от своя страна ще работят в посока все повече мобилни устройства да поддържат 5G. Благодарение на големите брандове смартфоните, които поддържат новата мрежа ще бъдат толкова често срещани, че вече няма да се налага в описанието на моделите да се добавя, че поддържа 5G
Разбира се, това няма да стане за една година и мобилните устройства с подобна поддръжка ще са по-скъпи и от по-високия ценови клас, но това е само началото.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed