Какво трябва да знаем за фитилите за свещи?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
свещ ръчно направена с фитил

Фитилът е неизменна част от всяка свещ. Той е горивото, без което восъкът не би могъл да се разтопи. В тази статия ще си говорим за особеностите на фитилите, различните разновидности и как да изберем правилния фитил.

Важни особености на фитилите за свещи

Тъй като има широка гама от материали и фитили за свещи на slanchogled.com, е важно да се запознаете с различните особености на фитилите преди да направите своята покупка. Изборът ви ще зависи от целта ви. И така, основните характеристики на един фитил са както следва:

Дебелина. Дебелината на фитила е от огромно значение за това колко бързо ще изгори свещта, както и за това колко голям ще е пламъкът. Съответно по-дебелите фитили са по-подходящи за големи свещи.

Покритие. Някои фитили са обвити в друга субстанция, която регулира пламъка и подобрява устойчивостта. Например има фитили с восъчно покритие.

Третиране с други вещества. Някои фитили се обработват със специални вещества, които са устойчиви на пламък. В общи линии, тази стъпка е необходима, за да може да се гарантира по-малко дим и стабилно горене за продължителен период от време.

Как работят фитилите за свещи?

Всички знаем, че фитилът е това, което кара свещта да гори. Но как работи той по-точно?

Процесът се случва на базата на добра капилярност, още наричана проводимост. Фитилът е конструиран по такъв начин, че да осигурява максимална проводимост (капилярно действие) и същевременно да предоставя подходяща позиция на пламъка, което подпомага неговото самоподрязване. Представете си как растенията извличат вода и хранителни вещества от почвата. Те ги всмукват чрез корените си от долу нагоре.

По сходен начин функционира свещта. Фитилът абсорбира разтопения восък за свещи и го приближава до пламъка. Това поддържа горенето.

Важно е да се отбележи, че пламъкът на свещта се влияе от вида на фитила. В зависимост от това яркостта на пламъка и скоростта на горене са различни.

Видове фитили за свещи

Най-общо казано, фитилите се разделят на следните видове:

Плоски фитили или фитили с плоска оплетка

Това са най-разпространените фитили. В повечето случаи те са плътно сплетени от три снопа влакна. Развиват висока температура на горене. В същото време горят бавно и равномерно, и имат способността да се самоподрязват.

Квадратни фитили

Квадратните фитили, противно на името си, имат заоблени краища. По-здрави са от плоските фитили и са предпочитани за свещи от пчелен восък.

Фитили със сърцевина

Тези фитили разполагат със сърцевина, която ги поддържа изправени, докато горят. Сърцевината може да бъде изработена от различни материали, за да осигури различно ниво на твърдост.

свещи на маса

Памучни фитили

Както самото име подсказва, такива фитили са направени от памук. Подходящи са за свободностоящи свещи като колонни свещи. Често притежават плоска оплетка. Има различни видове, дължини и дебелини. Например на slanchogled.com ще откриете памучни фитили за свещ без восъчно покритие и твърди промазани памучни фитили с метална основа.

Дървени фитили

Те могат да бъдат направени от различни видове дърво или да са в комбинация с друг материал (напр. памук). Също така съществуват дървени фитили за свещи от тънък фурнир с метална основа. Харесвани са заради мекия пукащ звук, който издават, докато горят.

Съвети за избор на фитил

За да сте сигурни, че сте закупили правилните фитили за свещ, е добре да помислите върху следните аспекти:

  • Вид на свещта - каква точно свещ желаете да закупите или направите? Има стандартни, декоративни, малки, големи, издължени, свободностоящи или такива в бурканче.
  • Материал на фитила - изберете материал на фитила в зависимост от восъка и желания ефект на горене. Например плоски памучни фитили без сърцевина и посока на горене, с покритие от парафин, са отлични за свещи от соев восък или парафин. Също така биха свършили работа за силно ароматизирани свещи или такива с голямо количество оцветител.
  • Материал на свещта - различни материали се използват за направата на свещи. Най-основните са соев восък, парафин и пчелен восък. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.
  • Дебелина на фитила - като вземете предвид размера на свещта, изберете внимателно дебелината на фитила.Колкото по-голяма е свещта, толкова по-плътен трябва да е фитилът.
  • Твърдост на фитила - когато фитилът на свещта е твърд, той ще гори слабо, а свещта ще се топи лесно. Определено не ви трябва такъв. Фитил с по-малка твърдост, изработен от меки памучни влакна, ще направи така че свещта да гори бавно, равномерно и ярко.
  • Пламък - излишно е да казваме, че трябва да намерите фитил, който е способен да предостави стабилен пламък и който може лесно да се регулира.

Ако не сте сигурни какъв точно фитил за свещ ви трябва, не се колебайте да закупите няколко различни вида и дължини. Така по-лесно ще откриете кой е най-подходящ.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed