Какво е спирометрия

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Лекарка държаща стетоскоп

Спирометрията е често срещан тест, използван в кабинета, за да се прецени колко добре работят белите ви дробове, като се измерва колко въздух вдишвате, колко издишвате и колко бързо издишвате. Спирометрия се използва за диагностициране на астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други заболявания, които засягат дишането. Спирометрията може да се използва и периодично за проследяване на състоянието на белите дробове и за проверка дали лечението на хронично белодробно заболяване ви помага да дишате по-добре.

Защо се прави

Вашият лекар може да предложи спирометрично изследване, ако подозира, че признаците или симптомите Ви се дължат на хронично белодробно заболяване, като например следните:

  • Астма
  • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • Хроничен бронхит
  • Емфизем
  • Белодробна фиброза

Ако вече сте диагностицирани с хронично белодробно заболяване, спирометрията може да се използва редовно, за да се провери доколко добре действат лекарствата ви и дали дихателните ви проблеми са под контрол. Преди планова операция може да бъде назначена спирометрия, за да се провери дали функцията на белите ви дробове е достатъчна, за да издържи на трудностите на операцията. Спирометрията може да се използва и за скрининг за свързани с работата белодробни заболявания.

Рискове

Спирометрията по принцип е безопасен тест. Възможно е да почувствате задух или замайване за няколко минути след теста. Тъй като тестът изисква физическо натоварване, той не може да се направи, ако наскоро сте претърпели инфаркт или друго сърдечно заболяване. В редки случаи тестът може да предизвика сериозни проблеми с дишането.

Как да се подготвим

Следвайте инструкциите на Вашия лекар, за да разберете дали трябва да избягвате употребата на инхалаторни или други лекарства преди теста. Други препарати включват следното:

  • Носете свободно облекло, което не пречи на дълбокото ви дишане.
  • Избягвайте да се храните обилно преди теста, за да ви е по-лесно да дишате.

 

Какво можете да очаквате

Спирометричният тест изисква да дишате в тръба, свързана с апарат, наречен спирометър. Преди да се подложите на теста, медицинска сестра, техническо лице или вашият лекар ще ви дадат конкретни инструкции. Обърнете внимание и задавайте въпроси, ако нещо ви е неясно. За да получите точни и значими резултати, трябва да извършите теста правилно. По принцип по време на спирометричното изследване можете да очаквате следното:

По време на теста вероятно ще бъдете седнали. На носа ви ще бъде поставена скоба, която ще държи ноздрите ви затворени. Поемете дълбоко въздух и издишайте колкото можете по-силно в продължение на няколко секунди в тръбата. Важно е устните ви да запечатват тръбичката, за да не излиза въздух.

Трябва да направите теста поне три пъти, за да сте сигурни, че резултатите са относително постоянни. Ако разликата между трите резултата е твърде голяма, може да се наложи да повторите теста. Най-високата стойност сред трите сходни резултата от теста ще бъде използвана като краен резултат. Целият процес обикновено отнема по-малко от 15 минути.

Вашият лекар може да Ви даде инхалаторно лекарство за отваряне на белите дробове (бронходилататор) след първоначалния кръг от изследвания. Ще трябва да изчакате 15 минути и след това да направите още един кръг от измервания. След това Вашият лекар може да сравни резултатите от двете измервания, за да установи дали бронходилататорът е подобрил въздушния Ви поток.

Резултати

Основните спирометрични измервания включват следното:

Принудителен жизнен капацитет. Това е максималното количество въздух, което можете да издишате със сила, след като сте вдишали възможно най-дълбоко. Показание под нормалния форсиран жизнен капацитет показва ограничено дишане.

Форсиран експираторен обем. Това показва количеството въздух, което можете да изкарате от дробовете си за една секунда. Това показание помага на лекаря да прецени сериозността на дихателните ви проблеми. По-ниските стойности на форсирания експираторен обем показват по-значителна обструкция.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed