Каква подова настилка да изберем?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
дървена подова настилка

Когато Ви предстои обзавеждане на ново жилище или ремонт, от Вас се изисква да вземете множество важни решения. Едно от тях е свързано с избора на подходяща подова настилка. Тя има значение не само за начина, по който ще изглежда помещението, но също така за шумоизолацията, топлоизолацията  на стаята, и не на последно място - комфорта Ви. Когато решавате каква подова настилка да купите, трябва да обърнете внимание на някои важни характеристики като: цена, време за поставяне, лесно почистване, издръжливост и т.н. На пазара ще намерите много и различни видове, което прави вземането на решение доста трудно. За да ви помогнем, в тази статия сме събрали предимствата и недостатъците на едни от популярните подови настилки. Вижте кои са те: 

Плочки  

Плочките са един от широко разпространите варианти и почти гаранция ще ги откриете във всеки дом. Едно от основните им предимства е, че устойчиви на влага и са относително лесни за  поддръжка. Това ги прави подходящо решение за кухни, бани, а също и антрета, защото там е необходимо често почистване. Трябва да имате предвид, че те държат пода студен, особено през зимните месеци. Затова не са особено практичен избор за останалите стаи в дома, като хола и спалнята, например. От гледна точка на дизайн, днес в магазините ще откриете плочки с различни цветове и фигури, което позволява да ги съчетаете лесно с интериора на Вашия дом.  

Винилова настилка  

Ако бюджетът Ви е ограничен и търсите достъпна опция, виниловата настилка е практично решение. Още един бонус е, че се предлага в много цветове, текстури и модели, така че да откриете тази, която най-добре ще пасне на Вашия дом. Начинът на поставяне на този тип подова настилка не позволява проникването на влага, което помага за дългия ѝ  живот. Ако изберете винил, трябва да сте по-внимателни относно поддръжката му - тежките мебели или силните препарати, могат лесно да го повредят.  

Килими  

Килимите са най-подходящи за помещения като спалня, детска стая, всекидневната. Най-голямото им предимство, особено в сравнение с настилките, които вече изброихме, е че те са топлоизолиращи. Това ще Ви помогне да запазите топлината и уюта на дома през зимата. Нека си признаем, че никой не обича да стъпва бос върху студения под, затова е хубаво да имаме килим. Както вероятно знаете, килимарството е един занаят с традиции, датиращи от преди хилядолетия. Затова днес имаме възможността да избираме от множество материи и тъкани, цветове, шарки и т.н. На пазара ще откриете вълнени килими, които са изключително издръжливи и подходящи за дългогодишна употреба. Популярен вариант са килими и пътеки, направени от синтетични материали като найлон и акрил, които са по-лесни за поддръжка. Един от основните недостатъци е, че изискват редовна поддръжка и почистване. Иначе бързо могат да изгубят красивия си вид. 

Мокети  

Мокетите са една популярна опция от миналото, която и до днес остава един от предпочитаните варианти за хола и спалнята. Онлайн и в магазините се предлагат много и различни видове мокети. Основните предимства на тази подава настилка са, че запазва топлината, а също така е изключително устойчива и здрава. Допълнително предимство е, че абсорбира шума и не е хлъзгава. Голяма част от съвременните мокети са покрити за допълнително обработени със специален защитен слой, който не позволява на петната да се задържат в тъканите. Така лесно може да ги почистите при необходимост.  

Това са едни от популярните опции за дома. Каква настилка ще изберете за Вашето жилище е въпрос най-вече на лични предпочитания. Така че помислете за предимствата и отчетете  недостатъците на различните варианти, преди да пристъпите към покупка.  


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed