Как правилно да изберем климатик

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Климатизацията във вашият дом е от изключителна важност за задвършването му.  Изброрът не е лесен, но в нашата статия ние ще го направим лесен!

Закупуването на климатик е може би един от най-важните етапи в създаването на комфортен микроклимат във вашия апартамент или селска къща. За да може покупката да носи само приятни емоции, а също така да отговори на всички нужди на нейния собственик, е необходимо да подходите към въпросите на избора с цялата отговорност. Важно е да запомните, че битовият климатик не е компютър и ако е необходимо, няма да е възможно да го „надстроите“ ... Ето защо е необходимо веднага да закупите оборудване, което има всички функции и режими, които са подходящи за вас. В допълнение, мощността на климатика е от решаващо значение по този въпрос.

Първо обаче ...

Някои от моделите, произвеждани от големи производители на климатична техника, представляват високотехнологични устройства, включително специални сензори, филтри и опции. Подобни неща може да откриете, например в следния онлайн магазин: https://geosis.bg/

Въпреки това, в повечето случаи тази техника има доста висока цена, което я прави недостъпна за обикновения купувач. По този начин, първото нещо, с което трябва да започнете, е да вземете решение за бюджета, отпуснат за закупуването на климатик.

Бюджетни климатици

Ако не сте привърженик на hi-tech устройствата, оценявате използваемостта в технологиите и не искате да харчите много пари за покупка, тогава трябва да разгледате бюджетните опции. Още преди 5-7 години такива климатици са имали само най-необходимите функции и минимално оборудване. Превключване на режимите на работа, настройка на температурата, промяна на скоростта на вентилатора и положението на щорите, както и обикновен таймер.

Така че, съвременните модели на бюджетни климатици като правило имат:

• Регулиране на вертикални и хоризонтални щори

• Йонизатор

• Режим на максимална мощност (Turbo, Super)

• Нощен режим (Sleep)

• Допълнителни филтриращи елементи - въглероден филтър, антибактериален филтър

Също така си струва да се отбележи, че в бюджетния ценови сегмент понякога има модели, които имат интересен дизайн.

РЕЗЮМЕ: Достъпни устройства с разширена функционалност. Чудесен вариант за тези, които не са готови да инвестират всички спечелени пари в климатичните технологии. Срокът на експлоатация на бюджетните модели рядко надвишава 5-7 години, но ниската цена на оборудването ви позволява да забравите за този факт.

Среден и премиум сегмент

За тези, които са свикнали да са в крак с времето и ценят съвременните технологии, производителите на климатици предлагат доста интересни опции.

• Инфрачервени сензори за движение и положение на хората в стаята

• Функция I feel  (определя температурата на въздуха на местоположението на човек)

• WIFI управление

• Пълноценна система за филтриране на въздух, включваща няколко вида филтри

• Модерен дизайн

• Сложна система за контрол на въздушния поток

• Намалена консумация на енергия

• Инверторен компресор

• Намаленото ниво на шум по време на работа

Какво дава наличието на такива функции? Доста много. По-специално, наличието в дизайна на устройството на инфрачервени сензори позволява на сплит системата да променя посоката на въздушния поток в автоматичен режим. В допълнение, тази технология има положителен ефект върху ефективността на устройството, тъй като при липса на хора в стаята устройството намалява интензивността на охлаждане, което се отразява на консумацията на енергия.

С WI-FI модул става възможно управлението на устройството от всяка точка на света. По-специално, когато напускате работа, можете дистанционно да включите сплит системата, което ще ви позволи да охладите въздуха във вашия апартамент или вила предварително.

РЕЗЮМЕ: Цената на тези устройства не може да се нарече демократична, но в някои случаи използването на технологии може значително да повиши нивото на вашия комфорт. В допълнение, високият живот на устройството компенсира разходите за неговото придобиване.

ИЗБОР НА ПРЕДЛАГАЕМИТЕ УСЛОВИЯ НА РАБОТА

Преди да закупите климатик, е важно ясно да определите условията на работа на климатика.

Краткосрочна употреба

Например, ако възнамерявате да работите с устройството само от време на време, тогава най-добрият вариант би бил мобилен климатик. За разлика от сплит система, то не изисква сложна инсталация, а също така позволява възможност за движение. Мобилният климатик има приемлива цена, която ви позволява да го използвате за охлаждане на малка селска къща или вила.

Постоянна експлоатация

В случаите, когато се планира постоянно да се използва климатикът, струва си преди всичко да се обърне внимание на икономическата ефективност на устройството, както и наличието на висококачествени филтриращи елементи и йонизатор. Най-икономичните модели са тези, оборудвани с инверторен електромотор. Предимството на такова техническо решение е, че двигателят на компресора може да работи с различни скорости, докато нискотарифните ON / OFF системи работят само в режим „ВКЛ“ / „ИЗКЛ“.

Това свойство ви позволява да поддържате по-точно температурата в помещението, както и значително да намалите консумацията на енергия. Що се отнася до филтърните елементи, препоръчваме да се предпочитат климатици, оборудвани с плазмени и фотокаталитични филтри. Тези филтри са лесни за поддръжка и високоефективни. Йонизационната функция помага за почистване на въздуха от прах, а също така помага за премахване на неприятните миризми.

За селска къща или вила

Най-често за климатизация на крайградски недвижими имоти клиентите купуват мулти сплит системи или канални климатици. Използването на мултисплит система позволява свързването на няколко вътрешни тела (един или повече видове) към едно външно тяло. Този подход ви позволява не само да запазите външния вид на къщата, но и значително да опростите поддръжката на вашето оборудване. Предимство на канализирания климатик може да се счита запазването на интериора на стаята. Така въздухът се подава през специални канали, оборудвани с декоративни решетки. В допълнение, дизайнът на вътрешното тяло ви позволява да "смесвате" външния въздух в стаята, което значително подобрява микроклимата. Въпреки това, инсталирането на канални климатици изисква наличието на окачен таван, който има доста висока цена.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed