Как да се избавим завинаги от мухъла у дома?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Мъж чисти мухлясали стени

Мухълът е навсякъде. За да се развие той, са необходими органичен материал, кислород и влага. Органичните материали и кислородът са навсякъде, така че трябва да се концентрирате върху премахването на влагата. Естествено ще има влага в банята, но ако проветрявате добре, това не би трябвало да е проблем. Но често можете да видите атаки от мухъл, например във фугите, по тавани, стени и подове. Освен това той често се среща по ръбовете на стъклата на дограмата. 

В този материал ще ви дадем информация относно това какво е мухъл и защо е толкова опасен за човешкото здраве. А също така и няколко съвета за това как да се отървете от мухъла у дома и никога повече да не се притеснявате от неговата поява.

Какво е мухъл и защо е вреден за вашето здраве?

Плесените са малки микроорганизми, които се развиват най-добре в сравнително влажен климат. Мухълът се нуждае от кислород, органичен материал и влага, за да се развие. Основната причина за появата му у дома е влагата. Тя може да бъде вследствие на повреда от вода и скрити течове, но може да се образува и във вашия дом. Може да е влага от къпане, готвене, сушене на дрехи или други неща. Ако забравите да проветрите, рискувате кондензация в зоните, където няма достатъчно циркулация на въздуха. Мухълът често се появява и поради грешки в строителните конструкции и неправилно използване на материали.

Присъствието на мухъл в дома ви може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Основните вредители са спорите, които при вдишваше лесно могат да попаднат в организма ви. Тяхното присъствие може да доведе до различни заболявания. Най-уязвими са децата, хората с астма, синузит, както и при наличие на респираторни заболявания. Има възможност мухълът да „събуди“ различни алергии, като при всеки човек проявата може да бъде различна.

Как да премахнете образувалия се мухъл?

Когато видите мухъл в дома си, не се притеснявайте, важно е да се справите с проблема навреме, преди да е причинил вреда на вас или на някой член на домакинството ви. На пазара се предлагат множество препарати, които са предназначени за справяне с този проблем. Ако мухълът е превзел материала, върху който се намира, то е редно да се опитате да го почистите в дълбочина и след това да замените материалите с нови. Това може да се окаже по-дълъг процес, отколкото сте очаквали, но повярвайте ни – здравето ви е на първо място.

Как да предотвратите повторната поява на мухъл в дома ви?

След като вече сте се погрижили за напълното премахване на мухъла у дома, трябва да се запознаете и с някои хитринки, които ще ви помогнат в борбата с неговата повторна поява. Един от съветите, които ще ви представим е употребата на термобоя против мухъл. Това е продукт, който е подходящ за помещения с по-висока влажност като кухни, бани, мокри помещения, мазета, тавански помещения. Ако вече веднъж се е случвало в дома ви да откриете този вредител, то по-добре заложете на посочения продукт, който ще ви помогне в борбата с повторната му поява. Ето и някои от другите основни съвети, към които да се придържате:

  • Проветрявайте редовно дома си.
  • Поставете външна топлоизолация. Тази мярка ще помогне в изравняването на температурата на стените и ще помогне в борбата с конденз.
  • Поддържайте температурата в дома си еднаква, без да има големи амплитуди.
  • Старайте се редовно да почиствате дома си.
  • Следете за признаци на влага, и ако забележите – веднага вземете мерки.

В помещенията с висока влажност е важно вниманието ви да бъде повишено, за да предпазите здравето си, а и да си спестите бъдещи проблеми и налагането на ремонтни дейности. Съветваме ви редовно да проветрявате и да освежавате въздуха в дома си, особено в помещенията с по-висока влажност. Тъй като в банята е рядкост да има прозорци, поставете по-мощен вентилатор, който да се справя с влагата.
 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed