Как да се грижим за климатика през лятото

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
климатик грее

Малко неща могат да се сравнят с блажената хладина на климатика в летните жеги, особено след като сте прекарали цял ден навън. Но за да може да се наслаждавате на тези моменти без угризения е важно да се погрижите за уреда своевременно. В тази статия ще ви дадем някои съвети, с които да направите така че вашата машина да работи максимално ефективно.

Използвайте икономичен режим, когато ви няма

Когато не сте вкъщи или спите през нощта, превключвайте климатика на икономичен режим. Ако разполагате с интелигентен термостат, ще можете по-лесно да регулирате температурата в жилището или офиса, дори когато сте навън. Например професионалната серия климатици Mitsubishi Heavy, налични на https://klimatici.bg/mitsubishi-heavy, разполагат с Wi-Fi модул за управление през смартфон или таблет. Разумното използване на климатика ще намали значително разходите за енергия.

Също така трябва да се стремите да няма твърде голяма разлика между зададената температура на термостата и дневната температура навън. Най-добре би било да поддържате настройките на 24-25 градуса, когато сте си вкъщи. А когато сте навън, увеличете с няколко градуса. 

Не отваряйте прозорците твърде често

Проветряването на жилището е изключително важно по всяко време на годината, но когато използвате климатика, трябва да се стремите то да се случва по-рядко. Всеки път когато отваряте и затваряте вратите на терасата или прозорците, в стаята нахлува топъл въздух, който повишава температурата значително.

Това кара системата да работи на по-високи обороти, което я натоварва. Ако това се случва твърде често, рискувате да натоварите климатика и да го повредите преждевременно. Умното използване на уреда е също толкова важно, колкото и самото му качество.

Затваряйте щорите през деня

Друга важа подробност, което да запомните, е, че температурата на помещението до голяма степен се влияе от слънчевата светлина проникнала вътре. В зависимост от изложението на стаята, най-много топлина се генерира през сутрешните и следобедните часове.

За да сте сигурни, че климатикът работи ефективно, затваряйте щорите и спускайте завесите през онази част от деня, когато слънцето най-силно нагрява жилището.

пуснати щори при слънце

Уверете се, че външното тяло е на сянка

Би било хубаво да поставите някакъв навес над външното тяло, за да може то да стои на сянка през деня. Когато е изложено на пряка слънчева светлина, то се нагрява повече, което затруднява работата му. Ако искате климатикът да охлажда помещението ефективно, е необходимо да предотвратите подобни ситуации.

Когато обмисляте тази стъпка, запомнете, че не трябва да има никакви предмети в непосредствена близост до външното тяло, които могат да повлияят на въздушния поток. Така че какъвто и метод да използвате, постарайте се той да не създаде повече проблеми отколкото решения.

Почиствайте дренажните отвори редовно

Всяко запушване на дренажната линия оказва неблагоприятен ефект върху работата на вашия климатик. Затова към поддръжката на системата през лятото добавете и редовно почистване на дренажните отвори. За целта може да използвате прахосмукачка.

Имайте предвид, че прахът в общите помещения и козината на домашните любимци се натрупват бързо по тръбите. Дори и те да не са запушени, това все пак оказва влияние върху ефективността на системата.

В този ред на мисли трябва често да инспектирате вътрешното и външното тяло на климатика за натрупване на прахови частици, козина и други отпадъци, и своевременно да ги отстранявате.

Направете профилактика на климатика преди лятото

Най-доброто време за профилактика на климатичната система е през пролетта, когато температурите не са нито много високи, нито много ниски. Ако имате тази възможност, извикайте фирма, която предлага диагностика на климатици.

Най-добрият начин да се уверите, че машината е изправна и няма да ви създаде грижи през лятото, е като извикате професионален техник да поправи всички възникнали проблеми. Специалистът ще провери всяка част на уреда и ще премахне замърсяванията, натрупали се през отоплителния сезон. Той също може да провери дали устройството има нужда от фреон, дали тръбите са свързани правилно и много други неща. Определено няма да загубите от това.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed