Как да подобрим скоростта на зареждане в уеб сайт

Вие сте тук

Average: 5 (4 votes)
Как да подобрим скоростта на зареждане в уеб сайт

Скоростта на зареждане е от съществено значение за успешно функциониране за всеки уеб сайт.

Бързото зареждане на страниците не само подобрява потребителското преживяване, но и спомага за по-добро позициониране в търсачките.

Ето защо подобряването на скоростта на зареждане на уебсайта е задача с висок приоритет при всяка изработка на сайт

Няколко факта за скоростта на зареждане на сайтовете:

 1. Според Google, скоростта на зареждане на сайта влияе върху потребителското поведение: цялостното време за зареждане на мобилното устройство над 5 секунди увеличава вероятността потребителите да се откажат от зареждането си на страницата с 90%.
  източник
 2. Бързото зареждане на сайта води до по-високо участие на потребителите: сайтовете, които се зареждат за 2 секунди или по-малко, имат до 3 пъти по-голям шанс да бъдат споделени в социалните медии.
  източник
 3. Амазон забелязва, че всяко забавяне в зареждането на страницата си съкращава продажбите си с 1%.
  източник

Какво представлява скоростта на зареждане в уеб сайт?

Технически терминът скорост на зареждане на уеб сайта е неправилен, защото става дума за скорост на зареждане на страницата.

Накратко, скоростта на зареждане на уебсайта се отнася до това колко бързо се зареждат съдържанието и елементите на потребителския интерфейс на конкретната страница, когато потребителят я посети.

Няколко фактора могат да повлияят на конкретната скорост на страницата:

 • Количеството и размерът на изображенията и видеоклиповете, които се съдържат на страницата
 • Анимации
 • В сайта са инсталирани много плъгини
 • Използват се front-end и server-side технологии
 • Качеството на кода
 • Хостинг

Трябва да се вземе в предвид, че интернет връзката на потребителя също влияе върху скоростта на уеб страницата.

Tестване на скоростта на уебсайта

Можете да направите тест на скоростта на уеб сайта си от всяко мобилно устройство, като просто го стартирате на интернет връзката на смартфона или таблета си.

Този тест ви помага да идентифицирате критични проблеми със скоростта и дали е отзивчив (responsive) дизайна на вашия сайт.

Но използването на тест за смартфон не може да каже за резултата на уебсайта по отношение на скоростта на зареждане на уебсайта.

Освен това не може да помогне да се идентифицират причините за бавното зареждане на уебсайта.

Ето защо трябва да използвате инструменти за тестване и измерване на скоростта на зареждане на вашия уебсайт.

Най-използваният инструмент е Google Pagespeed Insights . Той е лесен за използване и ви предоставя най-важната информация. Вижте моментната снимка.

Този безплатен инструмент позволява тестване на мобилната и настолната версия на сайта. Можете да използвате инструмента Lighthouse , който е вграден в браузъра Chrome – натиснете F12, за да стартирате инструменти за уеб разработчици и изберете инструмента Lighthouse, за да тествате страницата.

Освен Page Speed Insights, уеб разработчиците могат да използват други инструменти като GTmetrix и Pingdom

Насоки за подобряване на скоростта на зареждане на уебсайта

Инструментът Lighthouse (Google Pagespeed Insights) оцени вашия сайт като лош (резултатът е под 50) или като уебсайт, който се нуждае от подобрения (резултат от 50 до 89).

Уеб разработчикът трябва да разгледа препоръките на инструмента и да коригира проблемите.

Това ръководство ще ви помогне да разберете кои фактори влияят на скоростта на уебсайта и как да я увеличите.

Оптимизирайте изображенията

Изненадващо, изображенията са един от най-често срещаните проблеми, засягащи скоростта на зареждане на уебсайта. Основната причина е, че мениджърите на съдържанието не обръщат внимание на размера и формата на изображенията, когато ги качват на уебсайта.

Има типичен процес на оптимизиране на изображението.

Намалете размера на изображенията.

Снимките, изображенията или графиките на уеб страниците подобряват ангажираността. Но ако използвате големи файлове, изображенията забавят уебсайта.

Компресирането на изображения с помощта на инструменти е един от начините за намаляване на размера на изображението, без да се засяга качеството. Друг начин за намаляване на размера на изображението е да регулирате размера на изображението въз основа на свойствата на потребителския дисплей.

Конвертирайте изображенията в съвременен формат

Векторните изображения са предпочитана опция, тъй като не зависят от разделителната способност и винаги дават отлични резултати.

Ако използвате растерни изображения, уеб разработчикът трябва да предоставя различни размери на изображения на други устройства.

Имайте предвид, че предоставянето на изображения с размер на настолен компютър на мобилни телефони може да използва 2–4 пъти повече данни от необходимото.

Използвайте WebP изображения

Когато, Facebook премина към формата WebP те забелязаха 25-35% спестяване на размер на файла за JPEG и 80% за PNG.

Как да конвертирате изображения в WebP ?

Обикновено уеб разработчиците използват инструмента за команден ред cwebp (за прости проекти) или Imagemin WebP плъгин ( за сложни проекти).

Заменете видеата с GIF анимации

GIF файловете не са добър избор, когато имате нужда от бърз уебсайт, тъй като техният размер може да бъде 10-15 MB.

Качването на GIF файл отнема много време. Ето защо уеб професионалистите конвертират GIF във видео файлове (MPEG или WebM ).

Използвайте CDN, за да оптимизирате изображения.

Мрежите за доставка на съдържание на изображения (CDN) са специализирани в трансформирането, оптимизирането и доставянето на изображения.

Този тип сървъри са отлични за оптимизиране на изображения и могат да доведат до 40–80% намаляване на размера на изображения.

CDN сървърите за изображения работят чрез API, което улеснява създаването на вариации на изображенията за различни случаи на употреба чрез посочване на параметри като размер, формат и качество.

Използвайте отложено зареждане (LazyLoad)

Мързеливото зареждане (LazyLoad) е техника, която отлага зареждането на некритични ресурси, докато уеб страницата се зарежда.

На практика отложеното зареждане на изображения зарежда олекотени изображения-заместители при зареждане на страницата и ги замества с лениво заредени изображения, когато се превъртат в прозореца за изглед.

Използването на отложено зареждане има смисъл, ако използвате много медийни файлове на вашия сайт.

Има няколко начина за внедряване на мързеливи LazyLoad, като например LazyLoad зареждане на ниво браузър, Intersection Observer (JavaScript) или CSS.

Ако притежавате уеб сайт изграден с WordPress, можете да използвате плъгини.

Използвайте Content Delivery Network (CDN)

Content Delivery Network (CDN) сървърите подобряват производителността на сайта, защото представляват уеб сървъри, разпределени на различни места по света.

Тези сървъри извличат съдържание от сървъра на уебсайта и предоставят съдържание на уебсайта на потребителите по отношение на тяхното местоположение.

CDN сърърите намаляват натоварването на сървъра на вашия хостинг и могат да поемат голямо количество трафик.

Освен това CDN сървърите позволяват кеширане на ресурсите на своите сървъри. Чрез кеширане ресурсите се доставят по-бързо.

Кеширането също намалява натоварването на сървъра на уебсайта.

За да изберете добър CDN, трябва да се съсредоточите върху неговата производителност, сигурност, функции за анализ, поддръжка и ценообразуване.

Производителността на един CDN може да варира значително в зависимост от географията, времето на деня и различните събития. Ето защо е трудно да се предвиди точната производителност, която ще получите от CDN.

Изборът на добър CDN зависи от вида на вашия сайт (електронна търговия, корпоративен уебсайт, блог), местоположението на потребителите и бюджета ви.

Дайте приоритет на ресурсите за зареждане

Не всеки ресурс на уебсайт има същата степен на важност, поради което браузърите се опитват да направят предположение кои най-важни ресурси да заредят първи.

Проблемът е, че браузърите могат да използват грешен приоритет за ресурсите на уебсайта. Например зареждане на скриптове преди CSS.

Уеб разработчиците могат да използват различни начини за повлияване на процеса на определяне на приоритети на браузърите.

Ако уеб разработчик добави маркера <script> в <head> на страницата, Chrome ще се зареди с висок приоритет. Но използването на атрибута async го променя на нисък приоритет.

Може да използвате <link rel =”preload ”> тага, който информира браузъра, че даден ресурс трябва да започне да се извлича възможно най-скоро, тага <link rel =” preconnect ”> пък информира браузъра, че искате процесът да започне възможно най-скоро, а <link rel =”prefetch”> ще даде инструкции, на браузъра да зареди даден ресурс, преди да е направена заявката за зареждането му.

За да направи всичко правилно, уеб разработчикът трябва да знае приоритета на браузъра за всеки ресурс. Например, за да знаете приоритета на Chrome, трябва да натиснете F12, за да стартирате DevTools и да намерите мрежовия панел.

Тези приоритети на зареждане, дават инструкции на браузърите по какъв начин и последователност трябва да се рендира съдържанието

Например, ако дадено изображение не е в рамките на viewport - областта от HTML документа, която се вижда на екрана по подразбиране, когато се визуализира в браузъра - то трябва да бъде мащабирано по-високо от всички други изображения, които се намират във viewport.

Оптимизирайте CSS кода

CSS кодът трябва да бъде зареден, преди браузърът да изобрази страницата на уеб сайта, тъй като това е ресурс, блокиращ изобразяването.

Ако вашите уеб страници съдържат голямо количество ненужен CSS код, изобразяването им отнема повече време.

Има две основни техники, които уеб разработчиците използват.

Първият е отлагане на некритичен CSS. Много некритични стилове се прилагат към съдържание, което не се вижда веднага, например абзаци в акордеоните. Уеб разработчик може да отложи този некритичен код.

Второто е минимизиране на CSS. Минимизиране на CSS файлове е техника, която намалява ненужния код, коментари, бели интервали и отстъпи в CSS файловете. Професионален уеб програмист може безопасно да премахне ненужните знаци и да намали размера на CSS файла, без това да повлияе на изобразяването на уебсайта.

Ако уеб разработчиците минимизират CSS файлове, ще видите, че препоръката „Минифицирайте CSS“ е преместена в секцията „Преминали одити“ на отчета Lighthouse.

Оптимизирайте JavaScript кода

JavaScript кодът е критична част от дизайна на съвременния уебсайт.

От друга страна, използването на JavaScript код може да забави скоростта на зареждане на уебсайта.

За да се оптимизира JS кода, трябва да се анализира отчета на Lighthouse, за да се оптимизира зареждането на JavaScript ресурсите.

Първо, JavaScript кодът, използван на уебсайта, е значителен източник на задачи. Задача е всяка отделна част от работата, която браузърът извършва и влияе върху ефективността на уебсайта. Тази задача може да бъде изобразяване, анализиране на HTML и CSS или изпълнение на JavaScript код.

Някои задачи може да са твърде дълги (които отнемат повече от 50 милисекунди) и уеб разработчикът трябва да раздели такива задачи.

С други думи, уеб програмистът трябва да раздели дълга задача на по-малки задачи, които отнемат по-малко време, като използва една от стратегиите за управление на задачите като атрибута async, ръчно отлагане на изпълнението на кода, yield само когато е необходимо и други.

Изборът на стратегия зависи от основните функции на уебсайта, които бихте искали да имате предвид при управлението на задачи, тъй като става въпрос за използваемостта и начина, по който потребителите взаимодействат с уебсайта.

Минимизирането на JS код е друг начин за подобряване на скоростта на уебсайта. За да минимизира JS кода, уеб разработчикът трябва да премахне интервалите и всеки код, който не е необходим за създаване на напълно валиден кодов файл.

Компресията на JS код е процес на модифициране на данни с помощта на специфичен алгоритъм. Повечето уеб разработчици използват Gzip за взаимодействие между сървър и клиент, но Brotli е по-нов алгоритъм за компресиране, който помага за постигане на още по-добри резултати от компресията от Gzip .

Освен това препоръчваме да използвате модерен JavaScript, за да избегнете намаляване на скоростта на зареждане на уебсайта.

Съвременният JavaScript означава синтаксис, поддържан от всички съвременни браузъри като Chrome, Edge, Firefox и Safari. Но използването на модерен Java Script изисква висококвалифицирани уеб разработчици, които имат опит в напреднали технологии за преден край и уеб приложения.

Преместете сайта си в по-добър хостинг.

В някои случаи водещата причина за бавната скорост на уебсайта е хостингът. Собственикът на уебсайт трябва да избере бърз хостинг, за да оптимизира работата на уебсайта.

Няколко решения могат да се използват за хостване на уебсайт.

Споделеният хостинг е най-популярното решение, защото е евтин. Но споделеният хостинг означава, че споделяте процесора и RAM на сървъра с много други сайтове, които също се хостват на този сървър.

Ако имате нужда от повече RAM и CPU, защото вашият сайт привлича много посетители или използвате една от модерните рамки, имате нужда от виртуални частни сървъри (VPS) хостинг или специален сървър.

Виртуалните частни сървъри (VPS) и специализираните сървъри са по-бързи от споделения хостинг.

VPS хопстингите са подходящи за бизнес сайтове и сайтове за електронна търговия, тъй като използват множество сървъри за разпространение на съдържание и предоставя вашата собствена част от виртуалния сървър.

Използването на специален сървър е най-скъпото решение, защото трябва да наемете или закупите сървър и да заплатите услугите на системния администратор.

Сега алтернативни решения са достъпни и за собствениците на уебсайтове.

Можете да използвате облачни решения като Microsoft Azure, Google или AWS.

Облачните доставчици предоставят качествени услуги, които могат да се мащабират при поискване за вашите нужди.

Изборът на хостинг доставчик не е лесен, но усилията си заслужават.

Заключение

Понастоящем скоростта на зареждане на уебсайта е жизненоважен фактор, който търсачките оценяват и влияе върху трафика на уебсайта и в резултат на това върху приходите на бизнеса.

Можете да тествате скоростта на уебсайта си, като използвате един от инструментите, за да разберете дали са необходими подобрения.

Оптимизирането на изображения и минимизирането на CSS и JS може да ускори уебсайта. Но както виждате, това не е лесна задача.

Наемането на квалифициран уеб разработчик, които могат да пишат качествен, оптимизиран код, е важно.

Защото е почти невъзможно да се оптимизира сайт, създаден от нискоквалифицирани уеб специалисти. В този случай повторното разработване на уебсайта от нулата става по-лесно, по-бързо и по-евтино.

 

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed