Как да пазарувате качествени хранителни продукти?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Жена пазарува качествени зеленчуци

Здравословният хранителен режим не предполага само приготвяне на прясна домашна храна, но и навик за правилното пазаруване. Изборът на разнообразни и полезни продукти е в основата на една пълноценна диета за добро физическо и емоционално здраве. 

Мнозина смятат, че днес е трудно и скъпо да пазаруваме качествена храна. На път сме обаче да разбием този мит. Останете с нас, за да ви покажем някои ефикасни и изпитани трикове, с които да успявате винаги да откривате и купувате качествени хранителни продукти. 

Пазарувайте на места, в които зареждат сезонни продукти

Не е нужно продуктът да е екзотичен, скъп или специален. Достатъчно е да е свеж и пресен. Тогава той наистина е качествен, особено ако е консумиран след правилната термична обработка, а в много случаи дори и суров. 

Хората често вярват, че здравословното хранене е съвкупност от сложни рецепти, приготвени със скъпи вносни или редки продукти. Истината обаче е, че сезонните хранителни продукти отговарят на всички критерии за високо качество и полезност за тялото ни. 

Придържайте се към проверени марки

В началото ще трябва да направите няколко теста за целта. Това упражнение ще ви струва известна сума пари, но инвестицията си заслужава в дългосрочен план. 

Добра идея е да заложите на български марки. Голяма част от тях се придържат към екологично чистото производство. Те може да ви изглеждат по-скъпи като цена. Но евтиното често излиза скъпо, особено когато става въпрос за нездравословен начин на хранене с некачествени продукти. 

Пазарувайте там, където се следи за качеството на храната

Контролът за качество и срок на годност е различен в различните хранителни магазини. В някои се разчита само на човешкия фактор или честотата на проверката на всеки от продуктите. 

В други супермаркети обаче се придържат към модерни технологии за оценка на качеството на храната. Те представляват съвкупност от критерии, на които трябва да отговарят продуктът. Добър пример за такъв контрол е проверяваното в Kaufland качество на всеки отделен артикул, преди да бъде пуснат в продажба. 

Когато пазарувате, четете етикетите 

В тях на практика се съдържа цялата информация за нивото на качеството на продуктите. Ясно е, че наличието на много Е-та и консерванти трябва да е сигнал за вас да избягвате такива храни. 

Добре е обаче предварително да се запознаете с различните видове съставки, които се добавят с цел увеличаване на трайността или съхранението на продукта. Някои от тези ингредиенти са несправедливо обявявани за вредни. 

Малкото е много

Този принцип е приложим и в пазаруването на храна. Специалистите препоръчват да си набавяте по-малко, но качествени продукти. Наличието на много храни в хладилника не е признак за пълноценен и здравословен, а дори и вкусен режим. Когато те са с ниско качество, приготвеното ястие не е нито толкова апетитно, нито толкова полезно. 

Придържайте се към основни базови продукти, от които можете винаги да измайсторите проста, но здравословна рецепта. Разбира се, за целта е задължително да разполагате с пресни плодове и зеленчуци, качествено месо и друг тип протеин, ако сте вегетарианци, с проверен произход млечни изделия. 

Не се притеснявайте да питате

Продавач-консултантът в магазина има ролята както да ви обслужи, докато пазарувате, така и да ви консултира. Ето защо не се колебайте да зададете въпросите, които ви изникват при избор на дадена стока. 

Интересувайте се от произхода и марката на конкретния продукт. Няма нищо лошо в това да се осведомите относно храната, която в крайна сметка вие лично ще консумирате. И разбира се, винаги проверявайте срока на годност на закупените от вас продукти. Също така, избягвайте храните с твърде дълъг за техния вид срок на годност. В повечето случаи той е признак за ниско качество. 

С всички тези съвети ще съумеете да подобрите както качеството на хранителния си режим, така и на живота си. Не забравяйте, че ние сме това, което ядем.  


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed