История на часовниците Seiko

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
ръчен часовник на Seiko

Ако търсите часовник, който е едновременно достъпен и впечатляващ, сте попаднали на правилното място. В тази статия ще разгледаме историята на първия ръчен часовник на Seiko, часовника със слънчево захранване, радиоуправляемия часовник и часовника за гмуркане. Историята на Seiko е изпълнена с иновации. Тази статия ще ви даде и кратко въведение в часовниците на компанията.

Първият ръчен часовник на Seiko

В резултат на този специален процес се получава идеално плоска и гладка повърхност. Извършва се от квалифицирани занаятчии, които преминават през петгодишно интензивно обучение, за да овладеят този метод. Компанията е и един от само двата производителя, които произвеждат часовници с 10-битов калибър. Предимствата на високочестотния часовник включват - по-голяма точност и 50% по-голям въртящ момент, в сравнение със стандартния осембитов механизъм. Недостатъците на 10-битовия механизъм са ограниченият резерв на енергия и слабата издръжливост.

Когато Олимпийските игри през 1964 г. разтърсиха света, Seiko часовници бяха важна част от измерването на времето. Сред участниците в тях е Ан Пакър, която грабва златото на 800 метра на Олимпиадата. Година по-късно Джо Фрейзър, бъдещият шампион в тежка категория, също носеше хронограф на Seiko. През 1965 г. компанията пуска на пазара първия японски хронограф в историята - Crown Chronograph. Той се отличава с издръжливо централно колонно колело и стоманена гривна. Освен това хронографът е първият часовник за гмуркане на Seiko.

Първият часовник на Seiko със слънчево захранване

Citizen и Seiko не са единствените компании за часовници, които изследват соларните технологии. Други марки, които експериментират със соларни технологии, са Tissot и Cartier. Въпреки това първият часовник на Seiko, задвижван от слънчева енергия, е пуснат на пазара през 1976 г. Моделът Citizen Eco-Drive е имал слънчеви клетки, които са били скрити зад циферблата. С течение на времето, линията Seiko Solar се разраства, но първоначално е запазена за директни продажби.

Точността на соларния механизъм на Seiko е сравнима с тази на кварцовите часовници. Той е оценен като точен в рамките на +/-15 секунди на ден. Въпреки че самият часовник не изисква поддръжка, той не е идеален за дейности на открито или за хора, които живеят в среда с лоша светлина. Часовниците, задвижвани от слънчева енергия, ще служат години наред, но няма да са вечни. Кондензаторите не издържат цял живот, така че трябва да очаквате, че часовникът ви ще издържи само десетина години, преди да се наложи да го смените.

Първият радиоуправляем часовник на Seiko

Радиоуправляемият часовник съчетава съвременен дизайн с техническа прецизност и Seiko не прави изключение. Използвайки сигнал от изключително точен атомен часовник, който се отклонява с по-малко от една секунда в продължение на милион години, радиоуправляемите часовници могат да предоставят точна информация за времето навсякъде по света. Но тези часовници имат и ограничения. Само четири региона в света са оборудвани с радиоуправляеми часовници. За тези райони, японският производител на часовници е разработил модел, базиран на GPS - Astron GPS. Моделът Seiko Astron е пуснат на пазара през 1969 г. и е първият кварцов ръчен часовник в света.

Оттогава компанията е разработила редица технологии, за да направи своите часовници още по-съвършени. Моделът Kinetic, например, е първият кварцов часовник със самонавиване в света. Въртящата се основна пружина, задвижвана от осцилираща тежест, позволяваше на часовника да генерира електричество без батерия. По-късно, след няколко подобрения, Seiko добавя функцията "автоматично реле", която автоматично изключва часовника, когато не е прикрепен към ръката. Той има и електромагнитна спирачка, която превръща силата на размотаване на основната пружина в електричество.

Първият часовник за гмуркане на Seiko

Часовникът за гмуркане на Seiko е отличен избор за океана. На гърба на корпуса на часовника за гмуркане на Seiko обикновено са изобразени логото на океанската вълна и серийният номер. Освен това гърбът на корпуса на Seiko има фини вдлъбнатини около коронката, което осигурява на потребителя по-добър захват при завъртане на коронката. Тази функция предпазва часовника от влага. Циферблатът му е със син цветен градиент. Задният му капак е запечатан и предпазва вътрешните механизми на часовника.

Много от първите часовници за гмуркане на Seiko са разпознаваеми по необичайните си имена. Например часовникът Seiko Professional Dive Watch, пуснат на пазара през 1975 г., има корпус, който е оформен като консерва за риба. Този часовник е толкова емблематичен, че капитан Бенджамин Л. Уилард носи такъв във филма "Апокалипсис сега".


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed