Има ли разлика между гумите за джип, лек автомобил и офроуд?

Вие сте тук

No votes yet
Офроуд джип

Когато карате джип, изборът на правилните гуми може да бъде от ключово значение за комфорта и безопасността ви. Често обаче хората си мислят, че няма разлика между гумите за обикновен автомобил, за офроуд и SUV. 

Истината е, че разлики има и ние ще ви запознаем по-подробно с тях в статията. 

Каква е разликата между гумите за джип и тези за лека кола?

На пръв поглед повечето гуми за джип са идентични с гумите за обикновена лека кола. Но се различават по една основна характеристика – товароносимостта. Поради по-високия център на тежестта и по-голямата маса на автомобила, гумите за SUV са подложени на значително по-високо натоварване от тези на леките коли. 

Освен това конструкцията им е по-здрава, както и използваният каучук и шарката на протектора са съобразени с натоварването. Не препоръчваме да поставяте гуми, които са предназначени за лек автомобил. Това е често срещана грешка, която може да коства нивото ви на безопасност. 

Качествените гуми за джип, независимо дали са летни или зимни, преминават през редица тестове и процеси на разработка. Благодарение на всичко това могат да ви служат дълги години. 

Едни от най-добрите марки SUV гуми, с които със сигурност няма да сбъркате, са GoodYear, Firestone и Dunlop. В някои от моделите е внедрена технологията Sound Comfort. Тя представлява специална пяна, която драстично намалява шума в купето на превозното средство по време на шофиране. Тя по никакъв начин не повлиява здравината на гумите. 

Каква е разликата между гумите за джип и тези за офроуд?

Популярните SUV автомобили далеч не са за офроуд. Те са проектирани да се движат по асфалтирани пътища – както за градско, така и за шофиране на дълги разстояния.

Тъй като гумите за джип са предназначени да отговарят на градските изисквания, специално внимание е обърнато на следните фактори:

  • Спирачен път на суха и мокра настилка;
  • Съпротивление при движение;
  • Ниво на шум и др. 

В тези отношения те се представят перфектно, но не трябва да очаквате от тях добро сцепление на кален или пясъчен терен. Протекторите им далеч не са предназначени за такъв тип пътища.

От друга страна, офроуд автомобилите, които са 4x4, изискват специално адаптирани гуми за шофиране в различни терени. Те се отличават с по-дълбок протектор и повече здравина. Не са толкова комфортни за шофиране по асфалтирани пътища, тъй като са шумни и повишават разхода на гориво. 

Как да изберете правилните гуми за джип?

Експертите предупреждават, че трябва да бъдете много внимателни при избора на гуми за вашия джип. Специално разработените гуми с надпис SUV на пръв поглед много приличат на тези за лек автомобил. Както споменахме и по-горе, те се различават основно по своята товароносимост. 

Когато избирате гуми, обръщайте внимание на правилния размер, скоростната категория, както и нивото на товар, което могат да издържат. Не пренебрегвайте и качеството им, защото те са единствената част от автомобила ви, която има пряк контакт с пътя. Ако не са достатъчно здрави, могат да костват безопасността ви.

Източник на изображението: pexels.com


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed