Грешките, които да не допускате с дизайна на вашата онлайн реклама

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
дизайн за онлайн реклама

Онлайн реклама е един от най-важните аспекти на маркетинга на вашата компания. Тя популяризира бизнеса ви в различни канали чрез  отличителен дизайн и подходящо послание, съобразени с вашата таргет аудитория. Добрата реклама не само оставя запомнящо се впечатление за вашия бизнес в съзнанието на потенциалните потребители, но и определя техните очаквания.

Въпреки това,  грешките в дизайна на онлайн рекламата са лесни за допускане и могат да бъдат пагубни за вашия бизнес. В тази статия ще разгледаме някои често срещани дизайн грешки, които трябва да избягвате, когато рекламирате своя бизнес.

Добрата новина е, че няма просто да говорим  за грешките, без да предлагаме решения и препоръки. Ще разгледаме някои от най-често срещаните  и ще дадем насоки за това как да ги отстраним, или да ги избягваме.

Грешка: Рекламата е трудна за четене и много объркваща

За съжаление, днес не липсват реклами, които са пълни с текстова и визуална информация, така че за потребителите е невъзможно с един поглед да разберат какво точно им се предлага. Това е проблем, защото е много вероятно хората просто да подминат рекламата и тя да не изпълни своята цел. 

Какво е решението? 

 • Рекламата ви трябва да бъде лесна за четене. 
 • Направете посланието си ясно и лесно за разбиране. То трябва да е много точно да резонира с нуждите на вашата таргет аудитория и да им даде причина да се ангажират с рекламата, да отворят сайта ви или дори да направят поръчка.
 • Хората  разполагат с краткотрайно внимание и нямат много време да четат и да разберат какво се казва в една объркваща реклама. Затова по-добре заложете на семпъл дизайн. 

Грешка: Рекламата е претрупана с твърде много думи

Вашата реклама преди всичко трябва да бъде визуална. Имайте предвид, че добрият дизайн е първото нещо, което ще привлече вниманието на потребителите. Текстът е по-скоро допълнителна част, която да даде контекст и с която да изградите вашето специално предложение. Твърде много текст вероятно ще отблъсне потребителя, като в допълнение, заради формата на рекламните банери в повечето платформи, може текстът да стане нечетим. 

Затова преди няколко години, Facebook имаше ограничение, рекламните банери да съдържат не повече от 20% текст. Днес това ограничение го няма, но все пак си остава един добър стандарт, който да ви води. 

Какво е решението? 

 • Ограничете броя на думите в рекламата си до 7-10 думи.
 • Проектирайте рекламата с празно пространство, което позволява на очите на зрителите лесно да проследят и определят какво е важно.
 • Използвайте правилния шрифт, който да допълва дизайна.

Грешка: Използване на неподходящи изображения

Изборът на подходящите изображения и други визуални елементи е ключов за успеха на рекламата. Ако те са с лошо качество, не допълват цялостния ѝ вид, или не се свързват емоционално с клиентите, шансовете ви тя да постигне желаните резултати рязко намаляват. 

Какво е решението? 

 • Изберете снимки с висока резолюция от специализирани сайтове за платени или безплатни стокови снимки. 
 • Не използвайте безплатни изображения от търсачката на Google, защото е възможно да нарушите авторски права.
 • Изберете правилното изображение, което допълва посланието на рекламата ви.
 • Съобразете изображението и цялостната цветова палитра, за да постигнете хармония в дизайна на вашата реклама. 

Грешка: Когато си помислите, че сами можете да се справите

Различните канали за онлайн реклама стават все по-конкурентни, а потребителите все по-взискателни. Времето на саморъчно изработените дизайни отдавна отмина и те не носят резултати. Рекламата трябва да бъде част от стратегически подход, както и нейният дизайн да кореспондира с поставените цели. 

Какво препоръчваме: 

 • Ако нямате опит с графичния дизайн, потърсете специалисти, които да изработят рекламните материали на вашия бизнес.
 • Работете рамо до рамо с дизайнери, които имат опит и добре познават особеностите на различните таргет групи, както и добрите практики в сферата. 

Ако искате да избегнете тези грешки, доверете се на платформа за графичен дизайн designexpert.bg.Тя позволява на вашия бизнес да си осигури нужните рекламни и графични материали, без да се налага да наемате дизайнер или да се ангажирате с дългосрочни и скъпоструващи абонаментни планове. Ако това е предложение, което ви звучи интригуващо, повече информация  вижте тук


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed