Диагностика на автомобилните гуми преди зимата - Как да я направим?

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
diagnostika-na-avtomobilni-gumi-predi-zimata

Не допускайте да започне полицейската операция „Зима“, преди да сте подготвили колата си за сезона. Отлагането е риск не само да бъдете глобени, но и застигнати от капризите на времето и да се озовете, например, с летни гуми насред снега. Дори да сте ги сменили със зимни, имате още задачи за вършене.

Водачите, които са решили да използват миналогодишните гуми или не са сигурни дали наличните им отговарят на основните стандарти за сигурност, ще трябва и да ги диагностицират. Останете с нас, за да разберете как да го направите и да си гарантирате безпроблемно шофиране през зимния сезон.

Какво включва диагностиката на зимните гуми?

Диагностиката на зимните гуми включва няколко етапа и задачи. Всички те имат една обща цел – да се уверите, че автомобилът ви е годен за снежната и заледена обстановка. Ето защо експертите препоръчват да започнете с очевидното.

Уверете се, че поставяте читави – не спукани или спаднали – гуми върху колата, която предварително също е преминала през профилактика (смяна на масло, преглед на акумулатора и стартера). Задължително е да измиете миналогодишните гуми и буквално на око да ги огледате за дефекти и неизправности. И при най-малкото съмнение, ги сменете с нови или се обърнете към експерт за помощ.

След като видите, че гумите са с индекс за зимно шофиране и са на пръв поглед надеждни, преминете към следващите етап от анализа. Важно е те да отговарят както на актуалните стандарти, така и на характеристиките на автомобила.

От ключово значение е оптималната ширина на гумата, както и съотношението ѝ с височината. За първия критерий препоръчителната стойност е 205 милиметра, а за втория се търси златната среда, тоест 55% или по-висок профил за лесно и безопасно преминаване през труднодостъпните и заснежени терени.

Имайте предвид, че в състава на качествените зимни гуми има значително количество специфична по-мека от основната част. Тя предпазва от рисковете на ниските температури и гарантира нормалното сцепление.

Базирайки се на всички изброени дотук критерии, стандартните гуми 205 55 r16 за зимата продължават да бъде най-търсеният и оптимален вариант. Ако сте начинаещи шофьори или имате ниска техническа култура, индивидуалната преценка спрямо вашия автомобил може да ви е трудна. Ето защо просто изберете този тип зимни гуми и със сигурност няма да сгрешите. Другата ви опция е да се доверите на професионалната консултация в магазина за авточасти.

Как най-лесно да проверим грайфера на зимните гуми?

Най-важната ви задача в диагностиката на гумите за зимата е да измерите грайфера им. Той има съществено значение за безопасното шофиране в дните с ниски температури.

Истината е, че в актуалния закон не се предвижда задължението да карате със зимни гуми. Вместо това, в него е записано, че през студените дни от годината гумите на автомобила ви трябва да са с минимална дебелина грайфера.

Минималната позволена дебелина на грайфера 4 милиметра. Ако гумата ви е по-тънка, ви очакват глоби. Най-лесният метод да разберете дали отговаряте на критерия, е този на монетата.

Просто вземете една монета на стойност два лева и я промушете в жлеба на гумата. Проверете дали сребърния краен ръб на монетата се вижда. Ако той изпъква над протектора, при евентуално спиране от КАТ, ще ви глобят. В момента има богат избор от зимни гуми в Shopauto.bg на отлични цени, така че не рискувайте, а действайте, докато е време.

Опасно ли е да караме с негодни според диагностиката зимни гуми?

Ако дебелината на грайфера на гумата е под 4 милиметра, глобата може да достигне стойност от 200 лева. Но паричното наказание не бива да е единствената причината, която да ви мотивира да обезопасите автомобила си за зимата.

Карането с летни или гуми, които не отговарят на въведените стандарти за сигурност е изключително опасно както за вашия, така и за живота на пътниците ви. Катастрофите по заледени повърхности или при силен снеговалеж, дори да не завършват с трагични инциденти, са високо рискови за целостта и изправността на автомобилите.

Бъдете внимателни на пътя! Шофирайте разумно и то само годни за зимата автомобили. Пазете себе си и хората около вас. Започнете с проверката, респективно смяната при необходимост на наличните гуми.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed