6 съвета за грижа през бременността

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
6 съвета за грижа през бременността

Между жената и бъдещото ѝ съкровище, което расте в нея, има постоянна комуникация. Всяко действие на майката оказва влияние върху развитието на плода. Например, ако майката практикува спокоен спорт, това способства пренасянето на кислород към клетките. Според специалисти правилният хранителен режим, почивката и спокойното извършване на ежедневните дейности също ще благоприятстват развитието на плода. 

Има и други фактори, които биха повлияли положително на вас и на детето ви, като правилно хранене, почивка и хранителни добавки

Бременността не е болест

Препоръчително е да не спирате да извършвате ежедневните дейности, въпреки бременността, освен ако нямате забрана от лекуващия лекар. Излизайте на разходки, ходете на кино, виждайте се с приятели - приятните за вас дейности ще помогнат на психичното ви здраве. 

Погрижете се за краката си

Докато сте бременна е важно да носите удобни обувки и да оставите високите токчета настрана за известно време. Опитайте се и да избягвате да прекарвате дълго време в една и съща позиция, както изправени, така и седнали. Повдигайте краката си и избягвайте заседналия начин на живот. Това би подобрило вашето кръвообращение и ще намали задържането на течности. 

Сънят е от ключово значение

Умората по време на бременност е силно осезаема и това е периодът, в който най-много трябва да слушате тялото си. Спете достатъчно, особено през първите месеци на бременността. 

Докато плодът расте е възможно по-трудно да намирате удобна позиция за сън. Една от препоръките на специалистите е да спите на лявата си страна, тъй като една от големите вени минава през дясната страна на корема. Тази позиция не позволява тежестта на матката да притиска тази вена. Освен това позицията оптимизира притока на кръв към плацентата, следователно и количеството кислород, което достига до плода.

Има възглавници за бременни, които имат форма, наподобяваща арка. Те допринасят за комфорта на майките, като правят наместването и обръщането по време на сън по-лесно. Този вид възглавници за бременни са страхотен съюзник на бъдещите майки, особено в последните седмици от бременността. 

Погрижете се за здравето и вида на кожата си 

Кожата по време на бременност претърпява множество промени под въздействието на хормоните, които се активират в този период. Затова е важно да нанасяте слънцезащитен крем, подходящ за вашата кожа, за да избегнете петна и изгаряния. 

Всеизвестен факт е и че повечето жени страдат от стрии по време на бременност. Съветваме ви да използвате лосиони против стрии, които спомагат за еластичността на кожата и предотвратяват появата на този вид белези. В допълнение, тези лосионите от този тип могат да се нанасят по 2 или 3 пъти на ден. Обърнете особено внимание на кожата си през последните месеци от бременността, защото кожата тогава се разтяга по-бързо. 

Внимавайте с теглото

Когато една бъдеща майка има проблеми с покачването на тегло или е с неговото прекомерно сваляне тегло, това е голям проблем. Това е така, защото много пъти лошата диета или липсата на консумация на основни хранителни вещества може да доведе до ограничаване на вътрематочното развитие и растеж на плода. 

Ето защо една бъдеща майка трябва да има балансирана диета, включваща храни от всички основни групи:

 • Млечни продукти
 • Месо и риба
 • Яйца
 • Храни, богати на фибри
 • Бобови култури
 • Плодове и зеленчуци

Това може да помогне за предотвратяване на проблеми, свързани с поднорменото и наднорменото тегло, като преждевременно раждане.  

Начин на живот

Както споменахме и по-рано, трябва да се храните балансирано и да избягвате прекомерно напълняване или отслабване. 

При бременност диетата ви трябва да е хранителна и разнообразна, като има и някои храни, с които задължително трябва да се внимава: 

 • Не се препоръчва да се храните в големи количества, по-добре е да ядете малки порции, няколко пъти на ден. Мит е, че трябва да се яде "за двама". Когато се храните в препоръчителните порции, това намалява шанса за поява на киселини в стомаха. Освен това ще избегнете и наддаването на килограми. 
 • Сурово, полусурово или колбасно месо или риба са забранени, тъй като храната в този вид може да съдържа опасни бактерии. В най-лошия случай те могат да причинят сериозни усложнения при бременност.
 • Още докато правите опити за бебе и през първите месеци от бременността е важно да приемате някои добавки за майки, съдържащи фолиева киселина. Това ще намали вероятността за малформации на плода или спина бифида.
 • Намалете консумацията на стимулиращи продукти като кафе, чай и шоколад.
 • Препоръчително е да отидете на диетолог, за да ви насочи към балансирана диета според собствения ви ритъм и вкус, без да навредите на благосъстоянието си и това на бебето.
 • В никакъв случай не трябва да употребявате тютюн и алкохол. Това е така, защото пушенето по време на бременност излага плода на вредни вещества като катран, въглероден окис и никотин. Последният намалява кислорода и хранителните вещества за бебето, което е опасно за неговото развитие. Алкохолът, от своя страна, пречи на нормалното развитие на плода, причинявайки вродени дефекти.

Възможни усложнения при бременност

Въпреки че повечето жени преминават през нормална бременност, могат да възникнат усложнения. Това обаче не означава, че няма да се радват на здраво детенце, а по-скоро, че лекуващият лекар ще ви наблюдава внимателно и ще назначи допълнителни изследвания.

Ето и най-честите усложнения, които се срещат при бременност:

 • Гестационен диабет
 • Хипертония по време на бременност, която може да доведе до прееклампсия
 • Цервикална недостатъчност
 • Проблеми, произтичащи от имплантирането на плацентата
 • Преждевременно раждане
 • Плодът има забавен растеж

InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed