13 неща, които не знаете за Спирулина

Вие сте тук

Average: 5 (3 votes)
Спирулина

Спирулина е хранителна добавка, която има широко приложение.

Считана към водораслите, защото има хлорофил, с който фотосинтезира, тя в устройството си е цианобактерия. Получила е името си, защото представлява две бактерии, които се увиват една около друга под формата на спирала - Артроспира платенсис и Артроспира максима. Макар и по-известна сред хората, които не ядат месо, през последните години започна да добива всеобща популярност. Независимо дали се приема на таблетка, паста или прах, тя се бори с болести като хипертония, сърдечно-съдови заболявания, анемия, както и прочиства черния дроб и повдига тонуса на тялото. Както може би сте забелязали, повечето здравословни храни, които използваме днес за да подсилим имунната си система, като свежата спирулина на Spirulina.bg, не ги откриваме ние, ами са добре познати и на предците ни.

 1. Най-старите сведения за консумирането на Спирулина са от IX век в Чад. С помощта на водораслото са приготвяли десерт, който е част от традиционната им кухня.
 2. Днес Япония е страната, която произвежда най-много Спирулина. Индия е на следващо място. Спирулина се консумира навсякъде в Азиатската кухня.
 3. Поради богатото съдържание на аминокиселини, протеини и витамини, Спирулина се раздава на деца под формата на бонбони, за да се намалят последиците от недохранване. Тази социална кауза не е единствената в която Спирулина е главен участник. В Индия на ниска цена се продава Спирулина на жени с цел да я препродадат и да повишат осведомеността на хората за недохранването. Индия е една от онези страни, които имат сериозен проблем с количеството храна.
 4. НАСА също е проявявала интерес към суперхраната и е провеждала експерименти тя да бъде включена към храната на астронавтите.
 5. Редовният пример на Спирулина може да предотврати Алцхаймер, анемия и сърдечни болести.
 6. Ако за първи път ще приемате Спирулина започнете с много ниски дози, защото тя освен да детоксикира организма има и много протеин, които ще стимулира обмяната на веществата в тялото ви и може да вдигнете лека температура.
 7. Когато започне да прочиства дебелото черво е възможно да забележите различен цвят изпражнения, но не трябва да прекъсвате приема. Заради почистването на дебелото черво може да получите временно и акне.
 8. Свежа Спирулина можете да намерите под формата на паста. Ако я намерите на прах или на таблетки, значи пастата е била изсушена. Изсушената Спиролина има почти същите свойства, както и прясната. Много вероятно е вкусът да не ви допадне, ако предпочетете паста или прах, заради това нашият съвет е първо да закупите малко количество.
 9. Спирулина с детоксикиращите си свойства се използва и за пречистването от олово и живак. Има различни източници, които твърдят, че е била използвана за лечение на деца от Чернобил след експлозията.
 10. Спиролина се отглежда лесно и изисква много малко вода за напояване. 10 пъти по-малко е количеството спрямо другите зеленчуци. Заради това е и предпочитана за отглеждане в Азиатските региони.
 11. Въпреки че не са доказани, има отделни проучвания, че с високото си антиоксидантно свойство може да спре развитието на ракови клетки. Няма да ги унищожи напълно, но ще ги принуди да забавят и дори да спрат да се развиват до нивото, което са стигнали.
 12. В 1 грам сух прах Спирулина има точно 4 калории, което я прави изключително диетична.
 13. Съдържа повече протеини отколкото могат да се намерят в рибата, пилешкото или телешкото – три пъти повече. Заедно с минералите и витамините, които съдържа образува суперхрана, която помага на имунната система и детоксикира.

Вижте още от предимствата на спирулината на http://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina.

 

 

Всички ползотворни действия, които изброихме могат да бъдат достигнати само след продължителен прием.

Спирулина е с натрупващо се действие в организма и е възможно, тялото да има някакъв период на адаптиране към приемането ѝ.

Точно и заради това, както обяснихме по-горе, е добро решение, да започнете с ниски дози на прием, за да си дадете време за адаптация. Много важно условие при избора на Спирулина е да търсите доказан произход. Ако растението е било отглеждано по неправилни начини има възможност да има токсичен ефект, който да породи странични ефекти – като повръщане.

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed