Всички котки се нуждаят от вътрешно и външно обезпаразитяване

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
малки котета на пода вкъщи

Макар да си стоят предимно вкъщи и котките се нуждаят от редовно вътрешно и външно обезпаразитяване, твърдят от Zoobars - специалисти в продуктите за домашни любимци. Паразитите може да бъдат вътрешни и външни, но и двата вида влияят на здравето на вашата котка. Те дори може да са опасни и за хората в някои случай, така че не трябва да подценявате риска. Важно е да защитите и себе си и вашите домашни любимци, като осигурите превенция от паразити за вашето коте през цялата година.

Обезпаразитяване за домашните котки

Време е да разбием мита, че котките на закрито не трябва да бъдат външно и вътрешно обезпаразитени и това е важно само за тези, които излизат навън. Има много възможност, вашето домашно коте да се зарази с болест или паразит, дори когато живее вътре.

Но как котките на закрито могат да хванат паразити?

Мухи, комари и гризачи, пренасящи паразити, могат да влязат в домовете ни, независимо къде живеем. Домашните котки понякога се качват на тавана или на покрива или пък обикалят вътрешния двор. Също така те могат да се срещнат и с други други животни, които излизат навън. При всяка една от тези ситуации, те са изложени на риск от паразити и ако нямат подходяща защита, ще ги донесат вътре.

Когато сме навън и ние можем да внесем кърлежи или бълхи вкъщи. Може да не сме наясно, че кърлеж се е закачил на дрехите ни или пък може да сме стъпили на нещо гадно, в което има яйца на паразити и така да достигнат до дома ни.

Паразитите и малките котенца

Малките котенца са особено изложени на риск, защото може да са се заразили с вътрешни паразити чрез кърменето или директно от майка си. Бълхите пък могат да причинят животозастрашаваща загуба на кръв при бебетата котета.

Вътрешните паразити причиняват увреждания на вътрешните органи, както и спират растежа на вашето коте. Някои форми на паразити дори не се откриват чрез рутинни фекални тестове и могат да останат неизлекувани.

Тъй като тази възрастова група на малките бебета е изключително уязвима, е важно да обезпаразитите вътрешно на 2, 4, 6 и 8 седмици и след това веднъж месечно, докато котето навърши 6 месеца. След това може да се дава обезпаразитяване малко по-рядко.

Докато кърмят, техните майки също трябва да бъдат обезпаразитявани най-редовно, за да се предотврати повторно заразяване. В това число влиза и третирането срещу тения.

коте се разхожда в двора само

Обезпаразитяване на котки

Но какво да кажем за възрастните? След 6-месечна възраст всички котки, живеещи на закрито и на открито, трябва да бъдат защитени от вътрешни и външни паразити сезонно, в зависимост от рисковите фактори и климата. Обезпаразитяване на котки се препоръчва от 2 до 4 пъти годишно.

Бълхите, въшките и акарите причиняват сърбеж и дразнене на кожата и на ушите им. Кърлежите например хапят котката ви и се хранят с кръвта й. В допълнение към чесането и драскането, вашата котка може да развие и алергия към бълхи, причинявайки си рани.

Бълхите са истински проблем. Те пренасят тении, както и бактерии. Дори ако никога не видите бълхи по котката си, тя все още може да има такива. Котките са щателни в грижите за козинката си и често облизват и поглъщат доказателствата от наличието на бълхи. Веднъж погълнати, бълхите освобождават тении, които ще разболеят вашата котка.

Котките са по-малко податливи на болестите, които кучетата и хората получават от кърлежите, но не са изцяло имунизирани срещу тях. Превенцията е най-добрата защита, така че убедете се, че сте обезпаразитили вашето коте. Освен това са еднакво изложени на риск от излагане и на дирофиларии, както и кучетата. Въпреки това, докато кучетата се поддават на сърдечни заболявания, котките могат да развият белодробни.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed