Върху какви повърхности може да се рисува с темперна боя?

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
жена рисува с темперна боя

Темперната боя може да се използва върху различни  повърхности, като например хартия, картон, дърво, плат, стъкло и др. В MaestroPan ще откриете качествени и издръжливи темперни бои, които могат да ви послужат за създаването на вашия шедьовър по уникален начин. Професионалната темперна боя ще ви осигури точно цвета, от който се нуждаете, за да изразите себе си по начина, по който искате. Нека да видим какви обаче са възможностите ѝ и какво трябва да знаете за различните повърхности.

Темперна боя върху дърво

  Може би се чудите дали можете да използвате темперна боя върху дърво? Отговорът е можете, обаче внимателно. Професионалните темперни бои не избледняват, но са водоразтворими  и е нужно да държите дървения елемент на сухо място, а не на влага или дъжд. Темперната боя не притежава всички качества на акрилната, така че го имате предвид.

Темперна боя върху плат

 Винаги можете да нарисувате каквото искате върху вашите дрехи или плат по избор. Но тъканта е много гъвкава и мека, така че ще се нуждаете и от гъвкава боя. Темперната боя ще се напука, ако по тъканта има гънки, заради това я опънете добре. Също така след като сте готови с вашето произведение, не можете да перете  платовете с темперна боя, така че и това трябва да го съобразите.

Темперна боя върху стъкло

Ако искате да нарисувате нещо и да го отстраните лесно след това, рисуването с темперни бои върху стъкло е перфектното решение. С помощта на мокра гъба и малко топла вода е лесно да премахнете боята от стъклените повърхности. Най-лесно е да направите първо контура на това, което искате да изобразите и след това да го попълните вътре.

Темперната боя няма да остане завинаги върху стъклените ви прозорци и с течение на времето ще се лющи или напука в зависимост от температурата, влажността, вятъра и праха във въздуха.

млада жена твори с темперна боя на пода

Темперната боя съхне ли бързо?

Климатичните условия ще окажат влияние върху скоростта, с която темперната боя ще изсъхне, но обикновено отнема 10 до 15 минути за пълното ѝ изсъхване. Така че, по отношение на това как да използвате темперна боя, по-добре е да я използвате бързо, за да не отиде на вятъра. Други фактори, които влияят върху времето ѝ за съхнене, са добавките, които сте сложили към нея, както и:

  • Нивото на абсорбция на хартията;
  • Метеорологичните условия;
  • Консистенцията на боята.

Всички бои на водна основа изсъхват бързо при ниска влажност. Топлият и сух въздух помага на водата да се изпари по-бързо при ниска влажност и високи температури. Но когато влажността е висока, тя се нуждаят от повече време. Отворете прозорците си или сложете вентилатор, когато рисувате на закрито, добрият въздушен поток ще помогне на боята да изсъхне по-бързо. Вентилатор с горещ въздух също може да бъде добър вариант, заради допълнителното повишаване на температурата.

Попиваемостта на повърхността, върху която рисувате, е друг фактор, който допринася за времето за съхнене на темперната боя. Боята има тенденция да изсъхва по-бързо върху повърхност, която е по-мека, докато повърхност, която е твърда, ще доведе до много по-бавно изсъхване. Върху абсорбираща хартия, боята ще изсъхне по-бързо, докато върху неабсорбиращо парче стъкло ще изсъхне по-бавно.

Можете ли да измиете темперна боя?

Темперната боя може ли да се мие, може би е един от най-задаваните въпроси. Може да се мие, защото е продукт на водна основа, който изисква само малко сапун и вода и малко количество масло. Премахва се почти без никакво усилие. Ако повърхността, върху която сте рисували, е абсорбираща, може да имате малко повече затруднения, но при не толкова абсорбиращите повърхностни материали, това не е реален проблем. Измиването на темперна боя от дрехите ви обаче е по-трудно, заради това бъдете внимателни какво сте облекли, когато рисувате с темперни боички.

Предоставено от бои за художници и аксесоари за рисуване https://maestropan.net/


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed