Видове гроздомелачки и как да изберете правилната за вас

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
лоза след рязане с лозарски ножици

Независимо дали сте страстен винопроизводител, начинаещ ентусиаст или просто някой, който цени изкуството на винопроизводството, процесът на превръщане на плътното, сочно грозде в неустоима чаша вино може да бъде наистина завладяващ. Решаваща роля за тази очарователна трансформация има един основен инструмент, използван при производството на вино - гроздомелачката.

В тази публикация, ще ви дадем малко повече информация за различните видове гроздомелачки и, най-важното, как да изберете най-подходящата за вашите нужди. Имайте предвид, че изборът на правилното оборудване може значително да повлияе на качеството и вкуса на вашето вино. Ето защо, не бива да подхождате лекомислено към тази задача.

И докато изследваме плюсовете и минусите на различните видове гроздомелачки, не пропускайте да разгледате тези на Koledzhikov. Там ще намерите широка гама от продукти - от обикновените ръчни машини за мелене на грозде, до електрически гроздомелачки ронкачки и мелачки с помпа.

Машина за ръчно мелене на грозде (Ръчна гроздомелачка)

Това е най-обикновена машина за мелене грозде, която се задвижва ръчно. Обикновено се състои от бункер, където гроздето се изсипва и лост, който се завърта, за да се постигне желаното смилане. Тези машини се предлагат на много по-изгодни цени в сравнение с автоматизираните гроздомелачки ронкачки, но за сметка на това процесът на смачкване отнема доста повече време и усилия.

Предимства на ръчните гроздомелачки

 • Те са лесни както за използване и поддръжка, така и за транспортиране.
 • Позволяват ви сами да регулирате налягането и скоростта на смачкване, в зависимост от сорта грозде и желания резултат.
 • Те са по-евтини, което ги прави добър избор за любители, домашни винопроизводители или тези, които ценят по-практическия подход.

Недостатъци на машините за ръчно мелене на грозде

 • Те изискват физическо усилие, поради което процесът на смилане може да отнеме много време и да бъде изтощителен.
 • Използването на ръчна гроздомелачка потенциално може да доведе до неравномерно смачкване на гроздето, в случай че прилагате различни нива на натиск или скорост при въртенето на лоста.
 • Те не са подходящи за смачкване на големи количества грозде.

Електрическа гроздомелачка ронкачка

Това е усъвършенстван инструмент за винопроизводство, който не само смачква гроздето, без нуждата от ръчно въртене, но и отделя гроздовите чепки от дръжките. Тези характеристики правят електрическата гроздомелачка ронкачка идеална за търговски винарни или по-мащабни операции за производство на вино. Този вид гроздомелачки обикновено има транспортна лента или шнекова система, която захранва гроздовите чепки в мелницата. Докато гроздето се движи през машината, ролките или остриетата нежно смачкват гроздето, извличайки сока и разчупвайки люспите. Междувременно стъблата на гроздовите чепки се отделят и изхвърлят през отделен канал.

Предимства на електрическите гроздомелачки ронкачки

 • Те значително ускоряват процеса на смачкване и ронкане, елиминирайки необходимостта ръчно задвижване.
 • Отделянето на чепките от дръжките осигурява по-ефективен и рационализиран процес на винопроизводство, особено за по-големи количества грозде.
 • Автоматизираният характер на машината осигурява последователно и равномерно смачкване на гроздето, което води до по-добро извличане на сок и ароматни съединения.

Недостатъци на електрическите гроздомелачки

 • Те обикновено са по-скъпи от ръчните гроздомелачки поради допълнителната сложност на механизма за смилане.
 • Тези автоматизирани машини може да се нуждаят от допълнителна поддръжка и, за да се гарантира, че функционират правилно.

Електрическа гроздомелачка ронкачка с помпа

Електрическа гроздомелачка ронкачка с помпа е машина, която гарантира съвършена работа за минимално време. Този уред е проектиран да смила гроздето, отстранява дръжките и изпомпва смачканото грозде и сок в отделен контейнер. Целият процес е напълно автоматизиран и не изисква никакви физически усилия от страна на потребителя. Раздробяващите валяци или остриета на машината нежно смачкват гроздето, извличайки сока и разчупвайки ципите, като същевременно премахват дръжките от гроздовите чепки. След това отделените стебла се изхвърлят от машината през отделен изход. Помпата прехвърля смачканото грозде и сок в друг контейнер, за по-нататъшна обработка.

Предимства на електрическите гроздомелачки ронкачки с помпа

 • Този тип машина рационализира процеса на винопроизводство, комбинирайки смачкване, премахване на дръжките и изпомпване в едно устройство, което спестява време и намалява труда.
 • Нежното действие на смачкване и процесът на отстраняване на дръжките спомагат за запазване на качеството на гроздето и намаляват риска от прекомерно извличане на танини от дръжките.
 • Помпата позволява непрекъснато и контролирано прехвърляне на натрошеното грозде и сока към съда за ферментация, подобрявайки работния процес по време на винопроизводството.
 • Този вид гроздомелачки са отличен избор за винопроизводители, които се занимават с големи количества грозде и се стремят да подобрят ефективността, последователността и цялостния процес на винопроизводство.

Недостатъци на електрическите гроздомелачки ронкачки с помпа

 • Тези усъвършенствани машини са доста по-скъпи в сравнение с ръчните и обикновените електрически гроздомелачки.
 • Те са по-големи и може да изискват повече място във винарната или съоръжението за производство на вино.

 

грозде добре подрязано

Как да изберете правилната за вас гроздомелачка?

Когато става въпрос за избор на правилната машина за ронкане и смачкване на грозде, първото нещо, което трябва да определите, е с колко плодове ще работите. Вземете предвид най-голямата единична партида грозде, която ще опитате да преработите, а не общото количество, което ще направите за една година.

Ако просто обичате да правите вино в домашни условия, ръчната гроздомелачка може да ви е напълно достатъчна. В случай, че произвеждате по-големи количества вино, то определено си струва да инвестирате в електрическа машина за смилане на грозде.

Друго нещо, което е добре да имате предвид е, че избраната от вас гроздомелачка е подходяща за видовете грозде, които ще обработвате. Някои сортове имат по-дебели кожи или по-твърди семена, изискващи по-здраво оборудване за смачкване.

Когато избирате гроздомелачка, обърнете внимание на характеристики като производителност, мощност, напрежение и други. Производителността на гроздомелачката, например, ще повлияе колко бързо и ефективно може да обработва гроздето. Високата производителност означава, че повече грозде може да бъде смачкано за по-кратко време, което позволява по-голямо количество вино.

Мощността и напрежението на машината имат важна роля при извличането на сок от гроздето. Достатъчната мощност гарантира, че гроздомелачката може да смачка гроздето ефективно, докато правилното напрежение помага за поддържане на постоянно налягане по време на процеса на смачкване, което води до оптимално извличане на сок.

Като внимателно оцените тези фактори и ги съпоставите с вашите изисквания, можете да изберете най-добрата гроздомелачка, която ще подобри цялостния процес на смилане и ще допринесе за производството на висококачествени вина.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed