Съвети при теглене на бърз кредит

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
мъж разписва предложение за бърз кредит

Какво представляват бързите кредити?

Така наречените „бързи кредити”, по-често са по-малки по размер заеми, предлагани от небанковите финансови институции. Този тип заеми се регулират от Закона за потребителския кредит. 

Обикновено имат по-високи лихви от банковите кредити, по-кратък период за връщане от 30 дни до няколко месеца, а размерът им е от 50 до няколко хиляди лева.

Бързите кредити стават популярни сред потребителите, благодарение на скоростта на одобрение, както и заради по-облекчените условия за кандидатстване и одобрение спрямо банките. 

За какви нужди са подходящи бързите кредити?

Бързите кредити са подходящи за покриване на спешни, изненадващи и неотложни разходи като например - медицински разходи, разходи за ремонт на апартамент или автомобил, неочаквани изравнителни сметки за комунални услуги и други. 

Бързите кредити, също така, са подходящи и за хора, които имат влошена кредитна история или не работят на постоянен трудов договор. Това е така, защото небанковите финансови институции, предлагащи този вид заеми, са по-склонни да дадат одобрение на хора, които не отговарят на високите изисквания, които банките може да имат.

Бързите кредити са удобен начин за финансиране на нуждите ти. Въпреки това, важно е да бъдеш внимателен при избора на най-добрия бърз кредит за теб. За да ти помогнем в тази задача, виж съветите ни при избор и теглене на бърз кредит.

Съвети при теглене на бърз кредит

Потърси регламентирана компания

Когато взимаш решение да теглиш бърз кредит, довери се само на финансови институции, вписани в Регистъра на БНБ. Така ще знаеш, че законните ти права ще бъдат спазени и няма да попаднеш на измамни компании. 

Независимо дали искаш да теглиш бърз кредит или да вземеш кредитна карта, доверявай се на някой от лидерите на пазара на небанковите финансови институции, за да имаш по-голяма сигурност. Можеш да разпиташ и близки и приятели за препоръки. 

Сравни оферти

Независимо какъв заем теглиш, важно е да направиш подробно проучване, за да намериш най-изгодния кредит за нуждите си. Винаги проучвай няколко варианта и сравнявай офертите. 

Не пропускай да проучиш и варианти за кредити, предлагани от небанкови финансови институции, които се усвояват чрез кредитни карти. Те са подходяща алтернатива на бързите кредити за тези, които при нужда искат да имат вече одобрен кредит в джоба си. Предимството на кредитните карти е, че през процедурата за кандидатстване се минава само веднъж, а при одобрение можеш да имаш пари винаги, когато ти потрябват. 

Попитай за лихви и такси

Колкото и спешно да са ти необходими парите, бързите кредити си остават заем, който трябва да върнеш. Веднъж, когато си се спрял на небанкова финансова институция, проучи всички условия. Прочети внимателно информацията на сайта на фирмата за бързи кредити.

Голяма част от потребителите гледат само лихвата при теглене на заем. Това обаче е грешно. Винаги трябва да се разглеждат всички параметри. Има кредитори, които начисляват такси за кандидатстване, такси за разглеждане на документите, такса при вноски, такса за закъснения и други. 

Ако имаш въпроси, важно е да се обърнеш към центъра за обслужване на клиенти на финансовата институция и да поискаш да ти бъде разяснено. Това е и лесен трик, с който ще прецениш каква подкрепа можеш да очакваш от институцията. 

Разбери размера на кредита, начините за плащане и сроковете за връщане

Важно е да знаеш и какви са максималните и минимални суми, които кредиторът предлага. Това е важно, за да знаеш дали условията те устройват. 

Разбери и какви са сроковете за погасяване и начините за плащане. Това може и да ти се струва очевидно, но в бързината и желанието да получат средствата, много хора пропускат тези параметри. 

Важно е да си наясно със сроковете за погасяване на задълженията. В повечето сайтове на фирмите, предлагащи бързи кредити има кредитни калкулатори, с чиято помощ можеш да изчислиш какъв е размерът на кредита, вноската и срокът. 

Не пропускай да разбереш и начините за плащане - удобството за внасяне на задълженията е важно. Колкото повече възможности имаш, толкова по-добре. Така няма да изпаднеш в ситуация, в която да не можеш да намериш работещ клон на точно определена институция. 

Срок за одобрение

Разбира се, когато имаш спешна нужда от пари, важно е да вземеш предвид и времето за одобрение. В сайтовете на кредитните компании ще намериш информация за ориентировъчен срок за одобрение. Това е важен параметър.

Прецени възможностите си

За финал, но не и на последно място - прецени какви са финансовите ти възможности. Това е изключително важно. Преди да изтеглиш, какъвто и да е кредит, важно е да си наясно каква месечна вноска можеш да правиш, на коя дата получаваш заплатата си и дали това отговаря на срока, в който кредитната компания очаква да правиш вноската си. 

Имай предвид, че забавянето на вноски по кредити може да се отрази негативно върху твоята кредитна история. Това от своя страна, може да доведе до лошо ЦКР и невъзможност за кредитиране в бъдеще. 

Ако прецениш, че не можеш да си позволиш да изтеглиш кредит, не го прави. Потърси други начини за справяне със ситуацията.

Източник изображение: AdobeStock


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed