Съвети как да се грижим за зъбите си

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Зъболекар обработва зъби на клиент

В тази статия ще разгледаме няколко съвета за това как да се грижим за зъбите си. Опитайте се да избягвате киселинни напитки и сладки храни. Използвайте паста за зъби с флуорид. Редовно използвайте конец за зъби. Дори четкането само по себе си, може да причини проблеми със зъбите, затова трябва да сте особено внимателни и да избягвате киселинните храни и напитки. Флуоридната паста за зъби е отличен избор, тъй като има допълнителното предимство да предпазва зъбите от кариеси.

Избягвайте киселинни напитки

Пиенето на киселинни напитки е вредно за зъбите ви. Киселините в напитките увреждат емайла на зъбите ви. Въпреки това има много начини да противодействате на киселинното въздействие на тези напитки. Можете да практикувате правилна хигиена, да пиете много вода и да посещавате редовно стоматологична клиника, за да поддържате зъбите си здрави. Особено важно е да се посещава често стоматологичен център. Важно е да се случва поне 2 пъти в годината. На този линк, може да разгледате повече относно някои услуги и цени - https://igdental.bg/ceni.html

Използване на конец за зъби

Използването на конец за зъби е важна част от ежедневната ви стоматологична рутина. Въпреки че миенето на зъбите премахва плаката и други хранителни частици, то не може да отстрани всичко. Хранителните частици могат да полепнат по зъбите, под линията на венците и между зъбите. Използването на конци за зъби премахва тези частици, а ползите от ежедневното използване на конци за зъби далеч надхвърлят поддържането на устата ви чиста. Освен че подобрява цялостното ви дентално здраве, използването на конец за зъби може да помогне за намаляване на риска от заболявания на венците и кариес.

Избягване на сладки храни

Освен че трябва да ограничите приема на сладки храни, можете да избягвате и дъвчащи сладкиши. Лепкавите сладкиши, като бонбони и дъвки, могат да причинят разваляне на зъбите с течение на времето. В допълнение към избягването на тези видове храни, е добре да избягвате и енергийните напитки и газираните напитки. Редовните стоматологични прегледи ще ви помогнат да установите кариеси и заболявания на венците, както и да отстраните плаката от зъбите.

Използване на флуоридна паста за зъби

Използването на флуоридна паста за зъби може да помогне за предотвратяване на кариеси и укрепване на зъбния емайл. Флуоридът се среща в природата и се освобождава от скалите в почвата, водата и въздуха. Флуоридът се съдържа във всички видове питейна вода. Много градове в САЩ също добавят флуорид към водата. Пастата за зъби с флуорид обикновено се препоръчва от зъболекарите. Въпреки това има няколко предпазни мерки, които трябва да се спазват, когато използвате флуоридна паста за зъби за вашите зъби.

Редовни стоматологични прегледи

Редовните стоматологични прегледи са от съществено значение за поддържане на добро орално здраве. Зъболекарят проверява устата и зъбите ви за проблеми, като например кариеси и заболявания на венците. Ако открие някакви признаци на заболяване, зъболекарят би  могъл да предотварти неприятни последици и усложнения. Скорошен преглед показва, че децата и юношите трябва да посещават зъболекар на всеки шест месеца, докато възрастните с добра устна хигиена могат да ходят по-рядко. Важно е обаче да се отбележи, че онлайн проучванията не винаги са надеждни. Вашият зъболекар също така е запознат със стоматологичната ви история и може да предложи персонализирани препоръки за грижата за устната ви кухина.

Избягване на заболявания на венците

Въпреки че, не винаги е възможно да предотвратите напълно заболяването на венците, можете да вземете мерки, за да намалите риска от развитие на състоянието. Една такава превантивна мярка е да миете зъбите си два пъти дневно. Същото се отнася и за използването на конец за зъби. Редовните посещения при зъболекаря биха помогнали да поддържате зъбите и венците си здрави. Ако сте предразположени към заболяване на венците, вашият зъболекар може да предложи терапия, която да помогне за предотвратяване на състоянието. 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed