С детската шейна - готови за игра

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Семейство с деца на шейни

Зима - сезонът на студеното време, снегът и на най-топлите празници. Сезонът, на който децата се радват с цялото си сърце и винаги го свързват със сняг, весели игри, целене със снежни топки и препускане бясно по снежните преспи с шейни.

Всички знаем, че снежните пързалки през зимата са най-доброто място за игра, а да не говорим за чистият въздух и движението, които благоприятстват на здравето и укрепват имунитета на децата. 

Няма човек на тази планета, който не може да се похвали с карането на шейна. Тя е повече от аксесоар за зимни игри, тя е традиция и затова всяко дете трябва да притежава своя собствена. 

Естествено в днешно време пазара е залят от хиляди модели с различни цветове, размери, материали и форми, което от своя страна обърква нас родителите и не можем да преценим на какво да се спрем. Затова преди да пристъпите към избора си на детски шейни е добре да разгледате, няколко важни фактора, които ще ви бъдат от полза.

Важно е да се знае мястото, на което ще се пързаля малчугана. Дали ще е разходка в парка или ще е по стръмните пързалки, а може би ще се нуждаете от нещо по-универсално.

Материали

Дървени 

Това са класическите шейни. Те са много здрави, въпреки, че имат някой недостатъци. В градски условия най-вероятно ще се развалят бързо, заради въздействието на химическите препарати, които понякога се използват за посипване на улиците.

Пластмасови

С разнообразни форми и цветове, те са леки и красиви. Недостатък при тях е, че при прекалено ниски температури, губят част от своите свойства и това би могло да намали скоростта им на пързаляне и здравината. 

Метални

Те са здрави, леки и студоустойчиви. Удобни и доста лесно се пързалят по снега.

Надуваеми

Те са доста популярни заради скоростта, която развиват, безопасността и лекотата си. Удобни са за съхранение, меки и стабилни, те изключват риска от нараняване. Успяват да издържат на силни студове и на жега дори, но доста уязвими при срещата им с остри предмети и камъчета. Те се използват както зимата, така и лятото, това ги прави още по практични и удобни.

Комбинирани

За да се създаде максимално комфортна и стабилна шейна, някой производители съчетават различните материали, за да намалят техните недостатъци. Например от дърво и метал, дърво и пластмаса, метал и пластмаса и др.

Видове детски шейни

Класически

Те са леко повдигнати от земята и имат специални плъзгащи се релси, с които се придвижват по повърхността на снежната покривка. Те могат да бъдат със или без специално обособена седалка, кормило, спирачки и родителски контрол.

Чинии за пързаляне

Чинии или още наречени лопатки за пързаляне са малки, леки, пластмасови и доста бюджетни. Те са популярни със своята кръгла или овална форма, завършена с дръжки за ръце и здрава връв за дърпане. Те е съхраняват лесно и се използват отр малки и големи безпроблемно.

Техния недостатък е, че имат ниска степен на контрол върху навигацията и директно поставяне на земята и развиват доста висока скорост.

Надуваеми шейни

Те са последния писък на модата що се отнася до зимни забавления на открито. Изработени са от пластмаса и винил и са издръжливи на ниски температури. Возят меко, забавни и безопасни. За жалост и те имат нисък контрол върху навигацията при високо ускорение. Те нямат управляващ механизъм и могат да поставят всяко дете в опастност, особено ако се използв апо стръмни наклони.

Когато се използва шейна е добре да се спазват някои прости правила за безопасност:

  • Винаги да се ползва шейна с твърда основа, чувалите и найлоните, могат лесно да се разкъсат, а детето да се нарани при преминаване през остър камък, клон, стъкло и др.
  • Терена за пързаляне е много важен. Той трябва да се избере правилно и да е далеч от улици с движение на коли и далеч от заледени участъци.
  • Винаги наблюдавайте детето и никога не го оставяйте без надзор. Съблюдавайте терена, скоростта и правилното разположение на тялото върху шейната му.
  • Винаги спазвайте инструкциите на производителя и по-специално, не допускайте да се вози повече от едно дете на шейната, особено когато е предназначена за един човек.
  • Научете детето само да може да заема правилната позиция върху шейната. Да е винаги обърнато по посока на движението и с крака напред. Ако детето е по-малко носенето на каска може да сведе риска от нараняване на главата до минимум.
  • Топлото облекло с добра степен на защита е много важно. То гарантира допълнителен слой защита, както срещу студа, така и от наранявания при сблъсък с твърди или остри предмети.

И не забравяйте, че за детето шейната не е само транспортно средство, но и голяма играчка, свързана с много емоции и забавления, особено важно е то да я харесва и на външен вид. Избирайте шейната заедно, така ще бъде идеалният начин да съчетаете както практичност и безопасност, така и красив външен вид.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed