Кормилно управление на автомобила: как работи и най-често срещани проблеми

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Кормилно управление на автомобила: как работи и най-често срещани проблеми

Кормилното управление на автомобила е механизъм, който трябва да бъде поддържан добре и много акуратно, за да може да гарантира добро представяне и преди всичко да осигурява безопасност при шофиране.

От какво се състои и как работи кормилната уредба на автомобила?

Най-общо казано, основните компоненти на системата за управление на едно МПС са:

  • Волан - Този компонент е разположен в купето на автомобила и може да се завърта наляво или надясно в зависимост от посоката, в която искате да поемат колелата.
  • Кормилна колона - Колоната свързва волана с кормилната кутия, прехвърляйки движението (въртящият момент) от автомобилния волан към кормилната кутия.
  • Кормилна кутия - Този елемент се състои от набор от свързващи пръти и щанги, които служат за прехвърляне на наклона, който волана указва на колелата. Тоест, кормилната кутия превръща въртеливото движение на волана в праволинейно.
  • Сервоусилвател - Сервото на волана е механизъм, който на практика служи за усилване на движението на волана, което прави завъртането му и маневрите много по-лесни.

Начинът на работа на кормилната уредба е сравнително проста. Когато водачът на превозното средство завърти волана, това въртене се предава на кормилната колона, която от своя страна го предава на кормилната кутия.

Тя пък от своя страна, благодарение на съвкупността от пръти и щанги, които са свързани с колелата предава движението към тях и те завиват наляво или на дясно.

Най-често срещаните проблеми с кормилното управление и как могат да бъдат отстранени

Трудно въртене на волана

Ако усещате, че завъртате все по-трудно волана, това най-вероятно означава, че имате проблем с кормилната уредба. В 90% от случаите проблемът се дължи на липса на течност за сервото.

Затова е добре преди да предприемете други действия да проверите нивото на течността за серво управление и ако е паднало да долеете.

Ако обаче установите, че само след седмица - две маслото отново е намаляло, е възможно да имате спукан маркуч, проблем с кормилната помпа или с кормилната рейка.

В този случай не можете да се справите сами и трябва да потърсите сервиз.

Воланът вибрира

Причините за вибрацията обикновено са или проблем с центровката на колелата, или с повредени лагери. Възможно е обаче да имате проблем със сервоусилвателя.

И в двата случая трябва да посетите сервиз. В първия случай трябва да се извърши центровка на колелата, а ако проблемът е в сервото се налага цялостно прочистване на кормилното управление.

Разхлабване на волана

Разхлабването най-често се причинява от износени носачи и щанги в скоростната кутия. Обикновено този проблем се решава с една лесна и проста настройка.

Но ако автомобилът е доста стар и с голям пробег е възможно настройката да не помогне и да се наложи смяна на целия блок на скоростната кутия.

Източник снимка: unsplash.com

Скърцащи звуци при завъртане на волана

Ако започнете да чувате неприятни скърцащи звуци при завъртане на волана, които стават по-силно към края на хода, вероятно имате разхлабен или износен ремък на кормилното управление.

За да отстраните проблема първо трябва да проверите напрежението на ремъка в най-долната му част и ако ремъкът е износен трябва да го смените.

Ако е наред е възможно скърцането да е предизвикано от ниските нива на течността на кормилното управление.

Колата “дърпа” на една страна

Най-често ”дърпането” се дължи на неравномерното налягане в гумите или на неравномерно износени протектори на гумите. Но в някой случаи може да става въпрос за износен волан.

Ако наистина причината е износен волан, тогава е възможно или да няма добро смазване или някой кормилен механизъм да е напълно износен.

Ако причината е недостатъчно смазване е добре да проверите за течове и ако няма такива да долеете течност.

В случай, че става дума за износен механизъм, тогава може да се наложи да смените автомобилния волан с нов или с волан втора ръка.

Прекомерни вибрации на волана при завиване или ускоряване

Този проблем се причинява от дефектни или износни накрайници. Установите ли подобен проблем е добре да не чакате, а по-скоро да посетите сервиз.

Казваме това, тъй като ако продължите да карате вибрациите ще се увеличат и скоро ще изгубите напълно управлението на автомобила.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed