Кои са най-честите причини за просрочване на плащанията?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
клиенти на ЕОС Матрикс

С рекордно ниските нива на безработица, които бяха отчетени съвсем наскоро по отношение на цяла Европа и в частност България, се увеличи и средния размер на заемите, от които се възползват съгражданите ни.

Въпреки положителните тенденции обаче, има хора, които забавят плащанията си. Според Райна Миткова – председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на ЕОС Матрикс, опитът на колекторските агенции сочи, че профилът на длъжника у нас е най-често млад мъж на около 30-годишна възраст, добре образован и назначен на трудов договор, живеещ в голям град.

Причината за това е, че хората с този профил живеят забързано и се стремят да си осигурят най-новата и модерна техника, независимо дали могат да си я позволят или не.

Но не само младите хора изпадат в затруднено положение при обслужването на кредитите си. Опирайки се на дългогодишния си опит на пазара (повече от 15 години), от колекторска агенция ЕОС Матрикс споделят, че причините за възникването на едно просрочено плащане могат да бъдат разнообразни. Част от тях се дължат на загуба на работно място или временна нетрудоспособност (проблем с паричния поток), други - на възникнали непредвидени плащания в големи размери. Често причина за просрочване на плащанията е приоритизиране на други задължения или забавяне на плащането поради небрежност. Ето защо колекторските агенции съветват старателно да се изготвя месечния личен бюджет, като се следи за всички направени разходи и не се превишават заложените средства.

Също така заделянето на средства (независимо от техния размер, но редовно) ще ограничи последиците при възникването на непредвидени плащания и няма да се налага да забавяте регулярните си плащания. Това не означава обаче, че тези заделени пари трябва да се употребят за някоя импулсивна прищявка.

Според ЕОС Матрикс доброто планиране е ключът към правилното управление на финансите. Ето защо е много важно средствата за по-големи разходи да започнат да се събират значителен период преди самото плащане.

В случай че все пак възникне невъзможност да се справите с плащането си в рамките на месеца, съветът на специалистите е да бъдете инициативни и да се свържете с кредиторите си, за да ги информирате и да се опитате да предоговорите срока за плащане. От друга страна, бездействието в случая само би влошило ситуацията, тъй като увеличаването на дните просрочие води до натрупване на лихви, влошаване на кредитната история пред кредиторите и в краен случай, ако вземането стане съдебно - до ненужно оскъпяване за сметка на осъдения длъжник.

Решението за ползване на кредит трябва да бъде споходено със сериозно проучване и запознаване с условията на институцията, от която искате да го изтеглите, периода за който се отпуска и прочие. Един от основните съвети, които дават специалистите по събиране и управление на вземания в ЕОС Матрикс е, когато сте решили да теглите кредит, да поискате информация от бъдещия кредитор за нещата, които не са ви ясни. 

https://youtu.be/Gzjw60b92Jo


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed