Какво трябва да знаем преди да изберем осветление за хола

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
осветление в хол

Подредбата на хола и гостоприемността ви биха останали незабелязани без адекватно осветление. Последното играе ключова роля за функционалността на мястото, както и за създаването на уютна атмосфера. Затова преди да разгледате онлайн магазин за осветителни тела, е добре да обърнете внимание на някои особености свързани с лампите. От Lightluxury ще се опитат да ни помогнат именно с това.

Оценете специфичните нужди на вашия хол

Преди всичко е необходимо да помислите за това как ще се използва пространството - само за гледане на телевизия и четене или за семейни събирания? А може би холът се трансформира в офис през работната седмица?

Има ли достатъчно естествено осветление през деня? И също така, колко голям е холът всъщност?

Всички тези фактори са от съществено значение при избора на подходящо осветление за хола, затова се постарайте да отговорите на въпросите възможно най-достоверно.

Запознайте се с различните видове осветителни тела

На пазара ще намерите огромно разнообразие от продукти. В днешно време разполагаме с избор между настолни лампи, подови лампи, интериорни фенери, окачени лампи, вградени лампи и т.н. Не се ограничавайте до един вид. Вземете различни осветителни тела за различните точки в стаята.

Например по протежението на етажерките може да поставите акцентно осветление, а на бюрото - настолна лампа. За да осигурите повече светлина в хола ви вечерно време, не разчитайте само на една лампа висяща от тавана. Възползвайте се от това, което пазарът предлага, като същевременно се съобразите и с вашия бюджет.

Помислете за енергийната ефективност

Всички искаме да пестим от сметки за ел. енергия. Рядко обаче се замисляме колко горят крушките, които използваме ежедневно. Вече е добре известно, че LED лампите са изключително издръжливи и енергоефективни, така че няма да сгрешите, ако заложите на тях.

Има няколко класа на енергийна ефективност, обозначена на опаковката. Най-високата се води А, а най-ниската - G. LED лампите принадлежат към клас А; флуоресцентните са в категория А и B, а крушките с нажежаема жичка попадат в класове от Е до G.

Обърнете внимание на цветната температура

Ключов момент в избора на осветителни тела е цветната температура или колко бяла да е светлината.

Така наречената жълта светлина, която ни е добре позната от старите крушки с нажежаема жичка,  се води топло бяло и се изразява в следните стойности: 3000-3500 K (келвина).

Колкото по-студена е светлината, толкова повече расте тази цифра. Например дневно бялата светлина е 4000-4500 K, а студената светлина достига до 6000-6500 K.

Студената светлина е по-ярка, защото съдържа повече синя светлина. Подходяща е за помещения, където се извършва някаква дейност, но не е особено добра идея за спалнята, където имаме нужда от по-жълта и приглушена светлина.

При всички положения обаче изборът зависи изцяло от предпочитанията ви. За да постигнете желания ефект, бихте могли да съчетаете лампи с различна цветна температура.

лампи в хол

Възползвайте се от опцията за приглушаване на светлината

Помислете за варианти за регулиране на осветлението според нуждите и настроението ви. Така нареченото смарт осветление ви позволява да контролирате колко светлина има в стаята по всяко време на денонощието.

Например, при извършването на домакински задължения повечето от нас ще предпочетат силна светлина, но в други ситуации като гледане на филм често предпочитанията са за намалена сила и яркост на лампите.

Още съвети:

  • Проверете дали осветителните тела, които искате да закупите, изискват някаква поддръжка. Уверете се, че не е нещо непосилно за вас или бюджета ви.
  • Не забравяйте, че лампите ще трябва да бъдат почиствани от време на време. Важно е да изберете такива, които са сравнително лесни за почистване.
  • Постарайте се да изберете крушка, която отговаря на размерите на фасонката и е подходяща за пропорциите на хола. Една лампа не трябва да е твърде малка или прекалено голяма спрямо мебелите например.
  • Уверете се, че стилът на осветлението и помещението си подхождат. Лампите трябва да допълва цветовете и декора в стаята или да се сливат с тях.

След като съберете необходимите познания за осветителните тела и ги съобразите с нуждите на вашето домакинство, ще можете да изберете подходящи лампи за хола. Ако изборът ви е правилен, той ще превърне дневната в едно приветливо място, което да ви носи топлина и уют.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed