Какво представлява рафтинга?

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
Рафтинг

Рафтингът и рафтингът в бурни води са външни развлекателни дейности, използващи лодка или неотроваем рафт. Те имат различни нива на трудност в зависимост от силата на течението на водата, в която се използва спорта. Той може да се практикува самостоятелно, но по-често се прави с групи и изисква добро сътрудничество, за да се управлява водата.

Историческите начала на Рафтинга

Хората са практикували рафтинг по реките за пътуване или риболов през цялата история на човечеството. Тази авантюрна дейност е известна да се практикува от 1811 г. и съвременната версия става популярна около 1950-те години. Първият известен опит да се направи този екстремен спорт бил на река Снейк без оборудване, подобно на днешния рафтинг. Реката е наречена Безумна река поради опасния си път. По-късно първото комерсиално пътуване по реката е успешно извършено през 1940 г.

Рафтингът се практикуваше с индивид със ситен весел от 3 до 4,3 метра с двустранни весла.

Съвременният рафтинг и рафтингът в бурни води се извършват с многократни весла и едностранни весла.

Лодката се задвижва от отбор върху нея. Отборът се ръководи от професионален рафтинг водач в на лодката, който контролира навигацията и скоростта на лодката, като води отбора.

Рафтингът може да бъде фатален в някои реки, днес се практикува от много хора и е безопасна външна спортна дейност в комерсиалните зони.

Този спорт има също така турнири и Международна федерация по рафтинг. Най-многото комерсиални маршрути са подходящи за начинаещи, и можете лесно да намерите ежедневни екскурзии с рафтинг

Какво е Рафтинг в Бурни Води?

Рафтингът в бурни води предлага повече действие в сравнение с традиционния рафтинг. Преодоляването на река с помощта на екип и побеждаването на страха от опасни бели води прави този спорт много вълнуващ. Най-добрата част на рафтинга в бурни води, която го отделя от другите спортове с действие, е възможността да споделяте радостта от действието с любимите си хора. Този вид спорт е на 200 години и споделя обща история с рафтинга. Както и при рафтинга, този екстремен спорт се извършва с отбор от 8 до 12 човека с водач на рафта. Има екскурзии за рафтинг в бели води на различни места по света. Има шест класа на трудност, известни още като Международна скала на трудността на реката.

 • Клас 1: Ниво на умение - много основно. Можете да опитате това ниво със семейството и децата си.
 • Клас 2: Изисква основни умения за весла. Практикува се на реки с някои бурни води и някои камъни.
 • Клас 3: За това ниво е необходима определена опитност в рафтинга. Има екскурзии, които извършват този вид рафтинг в бурни води.
 • Клас 4: На този етап трябва да сте по-опитни и да можете да извършвате маневри в средни вълни.
 • Клас 5: Само професионалните рафтери могат да участват в рафтинг в бурни води на този етап. Той включва големи вълни, падения и изисква отлични маневри.
 • Клас 6: Този клас е връх в рафтинга в бурни води и може да бъде сериозно опасен дори за професионалисти.

Как се практикува Рафтинг?

Рафтингът по река може да бъде толкова дълъг, колкото пожелаете, и можете да го правите самостоятелно, като кануто. Има многодневни екскурзии с рафтинг, където можете да къмпингувате, или можете да намерите ежедневни екскурзии с рафтинг. Рафтингът в бурни води, от друга страна, е по-екстремен от останалите и предлага възможности за ежедневни и 3-4-часови варианти в зависимост от местоположението.

Можете да правите екскурзии с рафтинг самостоятелно или с 2 до 3 души.

Рафтингът в бурни води изисква сътрудничество и се извършва с отбор от 8 до 12 човека, в зависимост от размера на лодката. Най-доброто време за рафтинг може да се променя в зависимост от местоположението. Някои екскурзии с рафтинг могат да бъдат добри през пролетта, когато можете да прекарате красиви моменти, докато наблюдавате природата около реката. Някои хора практикуват кануто в Норвегия и Швеция по фиордовете, за да гледат мигриращите китове. Винаги можете да намерите различни преживявания в този спорт.

Рафтингът е забавен за научаване и изисква внимание. Най-добрият начин за научаване е да участвате в обучение по рафтинг, но е добре да знаете някои съвети за рафтинг преди да опитате. Има няколко правила за безопасност, които ще направят рафтинга по-приятен.

Оборудване за Рафтинг

Както при много спортове, знанието за оборудването за рафтинг ще ви помогне да научите спорта по-лесно и да разберете правилата по-добре по време на разговора за безопасност преди рафтинг. Можете да закупите облеклото за рафтинг и да наемете лодка и гребла от места за рафтинг. Оборудване от добро качество ще ви осигури по-добро преживяване на рафтинга. Виждаме някои от оборудванията, необходими за рафтинг.

 • Лодка за Рафтинг: Има различни видове лодки за рафтинг според стила на рафтинга. Река, рибарска лодка за рафтинг, кану, весларски лодки, лодки с весла и надуваеми каяци са някои от тях. Надуваемите лодки за рафтинг са най-общите за водни спортове и можете да ги намерите в туристическите организации за рафтинг или магазини за рафтинг. Размерът може да се променя в зависимост от употребата, а качеството е най-важното, на което трябва да обърнете внимание.
 • Спасителен Жилетка и Каска: Тези екипировки са задължителни за рафтинг за вашата безопасност. Никога не подценявайте силата на природата и винаги носете лицензиран спасителен жилет и каска преди рафтинг.
 • Обувки за Рафтинг: Сандали или специални обувки за рафтинг ще предпазят краката ви от остри предмети. Сандалите с отворени пръсти са един от най-добрите варианти за рафтинг. Затворени сандали също са популярни и и двете предлагат достатъчна защита.
 • Гребло за Рафтинг: Греблата трябва да са от карбон и трябва да са от добро качество.
 • Облекло за Рафтинг: Има два вида костюми за рафтинг, предназначени за изолация на топлината на тялото. 

Някой от най-добрите дестинации за рафтинг в Европа и България

Европа

 • Швейцария - Сърцевата река - това е едно от най-известните места за рафтинг в Европа. Сърцевата река е подходяща както за начинаещи, така и за опитни рафтъри. Тук можете да се насладите на красив природен пейзаж и невероятни емоции.
 • Италия - Аджа - това е река, която преминава през красивата долина Вал Ди Соле. Реката Аджа е известна със своите бързи течения и водопади.
 • Франция - Verdon Gorge - този каньон е най-дългият в Европа и предлага много възможности за рафтинг. Тук можете да се насладите на красиви гледки и малки водопади.
 • Сърбия и Черна гора - река Тара - известна със своите прекрасни каньони и чиста течаща вода, които правят това място идеално за рафтинг. Независимо дали сте опитен рафтър или начинаещ приключенец, река Тара в Сърбия и Черна гора определено заслужава да бъде посетена.

България

 • Река Струма - това е една от най-добрите дестинации за рафтинг в България. Реката Струма предлага надеждно вълнуващо спускане с няколко класа III и IV.
 • Река Арда - тази река се намира в Родопите. Той предлага възможности за рафтинг с клас III и IV ръвдии. Това е идеално място за тези, които желаят да пътуват из гората и да се насладят на красивата природа на Родопите.
 • Река Искър- тази река се намира близо до София и предлага няколко класа III и IV ръвдии. Това е една от най-добрите дестинации за рафтинг, която е лесно достъпна за жители на столицата.

Кога е Най-Подходящо за Рафтинг?

Рафтингът е спорт, зависещ от сезонните заетости на реките и водните потоци. Започвайки от пролетта, вода слиза от планините и пълни речните легла. Затова може да се прави от март до октомври, но обикновено се извършва през лятото. Можете да изберете всякакъв месец в зависимост от гъстотата на туристите. Ако искате да опитате този спорт без тълпа, можете да го направите през март, април и май, тъй като туризмът по рафтинг се покачва през лятото.

Март и април са началото на сезона на рафтинг и водата може да е студена.

Лятният сезон, който започва с май, е периодът, в който започват активностите по рафтинг.

През лятото туризмът по рафтинг покрива връха си, а тези месеци са най-гъсто населените времена за рафтинг.

Можете да намерите рафтинг турове почти всеки ден от седмицата. След като лятото приключи след август, турнетата по рафтинг и броят на хората, които правят рафтинг, започват да намаляват. Есента има най-красивата природа, която можете да видите по време на рафтинг.
Заключение

Препоръчително е начинаещите да опитат този спорт през лятото с рафтинг турове, където може да намерите водач. Всяка река има своето време за рафтинг, така че трябва да проверите информацията за местоположението на рафтинг преди да планирате.

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed