Какво е важно да знаете при избор на въдица?

Вие сте тук

No votes yet

Добрата въдица е основата на цялото ви риболовно занимание. Не само качеството е от ключово значение, но и използването на правилния тип въдица, отбелязват експертите от E-fishing.bg

Но как да изберете правилната? Ето някои важни съвети.

Каква е правилната дължина на въдицата?

Дължината е едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате нов прът за риболов. Тази характеристика има голямо влияние върху това колко далеч можете да хвърляте.

По-дългите пръчки обикновено позволяват по-дълги замятания, но пък са много по-трудни за маневриране. От друга страна, по-късите въдици ви дават много повече контрол, но вие сте доста ограничени по отношение на това докъде можете да хвърлите стръв.

За начинаещи се смята, че риболовен прът около 2 метра е добър и универсален избор.

Какъв материал да изберете?

Въдиците са изработени от фибростъкло, графит или композит (смес от двете). Материалите оказват огромно влияние върху производителността, така че решението кой точно вид да изберете ще има огромен ефект върху вашия успех в риболова.

Нека да разгледаме плюсовете и минусите на всеки тип.

Фибростъкло

Старите надеждни в света на риболова въдици от фибростъкло съществуват от години. Силни и издръжливи, тези въдици наистина могат да понесат много. Те също са лесни за правене, което ги прави и сравнително достъпни откъм цена.

Трайността и относително ниската цена на въдиците от фибростъкло ги прави добър избор за начинаещи риболовци. Но използването им не идва без цена.

Те също са сравнително тежки, което ги прави по-малко добри, ако се борите с голяма риба дълго време.

Графит

Използвани от 70-те години на миналия век, графитните пръчки предлагат по-лека алтернатива на своите колеги от фибростъкло. Това са заслужено популярни въдици, но изглежда привличат много погрешни схващания. Нека обсъдим някои от тях.

Ако някога сте гледали графитен прът, вероятно сте забелязали обозначения като IM6, IM7 и IM8. Това са идентификатори за различни степени на твърдост, известни още като модули. Колкото по-висок е модулът, толкова по-твърд е материалът. С други думи, с по-твърд графит, производителят може да използва по-малко материал, за да постигне същата твърдост. Това, което означава за вас, е по-лек прът.

Погрешното схващане тук е, че прът IM8 ще бъде по-твърд от прът IM6. В действителност и двата пръта ще проявяват еднаква твърдост, но IM8 ще бъде по-лекият от двата.

Композитни пръти

Ако сте тип риболовец, който търси производителност над всичко друго, има шанс прътите от фибростъкло и графит да не ви удовлетворяват напълно. Тук идват композитните материали.

Смес от графит и фибростъкло, композитни въдици за риболов ви дават цялата гъвкавост, от която се нуждаете, без да добавят голямо тегло или да жертвате чувствителността.

Бавно, средно или бързо действие?

Действието е един от ключовите компоненти за изпълнението на една въдица. Определено от формата на пръта и нейния материал, действието диктува колко и къде ще се огъне пръчката ви.

Действието също така контролира скоростта, с която пръчката се връща обратно в първоначалното си положение. Оттам идват бързите, средните и бавните обозначения.

Други части на въдицата

Повечето от параметрите на пръта, за които говорихме, са част от заготовката на пръта, т.е. действителната пръчка. Освен това, има няколко други компонента на въдицата, за които трябва да знаете, преди да направите своя избор.

Тук се включва дръжката на въдицата например и още дребни компоненти, които трябва да огледате много внимателно. Помнете, че само информираният избор може да бъде добър избор и затова е важно добре да се подготвите, преди да купите най-добрия за вас модел въдица.

С тази статия вече сте много по-близо до намирането на идеалния артикул.

A най-добрите приспособления за риболов ще намерите тук: https://e-fishing.bg/makari


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed