Какво да вземете на къмпинг: кратко ръководство

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Какво да вземете на къмпинг: кратко ръководство

Обичате природата и лагеруването на открито? Или сте запалени по риболова и нямате търпение да изкарате край любимото си езеро поне няколко денонощия? А може би мечтаете да спите в палатка на брега на морето цяло лято?

Независимо от причината, поради която ви се иска къмпингувате сред природата, ние ви поздравяваме за решението.

Защото ви предстои едно от най-вълнуващите преживявания, което ще си спомняте години наред и няма да имате търпение да повторите отново.

Разбира се, за да изкарате един уикенд или седмица край езерото, морето или в планината е добре да се погрижите да се оборудвате с всичко, което ще ви е наистина необходимо по време на престоя ви на открито.

Какво да вземете на къмпинг: базов чеклист

Палатка

Изборът на правилната палатка е от ключово значение за едно страхотно къмпинг приключение.

Добрата новина е, че към момента на пазара се предлага изключително голямо разнообразие от палатки, от които можете да избирате. 

Преди покупката обаче е добре да си отговорите на въпроси като: колко човека ще спите в палатката, колко нощувки сте предвидили, има ли достатъчно място за багаж и уединение и не на последно място дали ще пренасяте палатката с колата или на гръб.

Така например, ако смятате да къмпингувате в планината или сте предвидили риболовен уикенд с приятели, една двуместна палатка с малка тента отпред може да ви свърши отлична работа.

Подобен тип палатки се сглобяват много бързо и в тях има достатъчно място да поставите спалния си чувал, багажа и дори такъмите си за риболов.

Ако планирате да къмпингувате с повече хора или със семейството си, тогава можете да се насочите към палатки тип “шатри”, които разполагат с една или два отделни спални и общо помещение тип “всекидневна”. 

Този тип палатки са малко по-тежки и се сглобяват от двама души, но пък са по-удобни и комфортни, ако ще къмпингувате с повече хора.

В случай, че ще използвате палатката само вие или ако се местите често, тогава отличен избор са изскачащите едноместни или двуместни палатки тип “иглу”, тъй като те са изключително леки и се сглобяват и събират буквално за секунди.

Спален чувал и подложка/ постелка за спане

Ако сте свикнали да спите на легло, опитът ви да спите директно на земята може никак да не ви допадне. За щастие на пазара се предлагат постелки за спане, от които можете да избирате.

Нашият съвет е да се спрете на надуваем матрак с възглавница, за да сте спокойни, че сънят ви ще е здрав, комфортен и непробуден точно както у дома.

Що се отнася до спалния чувал, тук можете да избирате дали да се спрете на тип ”мумия” или правоъгълен. И двата типа са доста удобни, изработват се от качествени материали и се отварят и затварят с цип.

Оборудване за готвене

На къмпинг се хапват прости и непретенциозни ястия, които не изискват много време за приготвяне. В този ред на мисли, нещата, които ще са ви необходими са малък газов котлон, тенджера, тиган, кафеварка или канче за приготвяне на кафе или чай. 

Разбира се, не бива да забравяте чинии, чаши и прибори за хранене. Тук нашият съвет е се спрете или на комплект прибори за пикник, тъй като в подобни комплекти има всичко необходимо и не се налага да купувате нищо допълнително. Освен това комплектите се предлагат в удобни за пренасяне чанти, които не заемат много място.

Сгъваеми маси и столове

Това, че ще спите на палатки сред природата не значи, че трябва да се лишавате от комфорта, с който сте свикнали у дома. 

Казано иначе, няма да сгрешите, ако се оборудвате с маса и няколко сгъваеми стола, на които да се разположите удобно, докато се наслаждавате на тишината и красотата на природата.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed