Какви ползи има селският пълнозърнест хляб за здравето?

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
селски пълнозърнест хляб за здраве

За разлика от повечето други видове хляб, селският пълнозърнест хляб има различни ползи за здравето. Той е добър източник на растителен протеин и също така съдържа голямо количество ненаситени (добри) мазнини. Също така е добър източник на фибри, които също са важни за човешкото тяло.

Пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри от белия хляб

В сравнение с белия хляб, пълнозърнестият хляб е по-здравословен и питателен. Причината за това е, че съдържа пълнозърнести храни, които са богати на фибри. Фибрите могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, да предотвратят хемороиди и да ви държат сити за по-дълго време. Това също може да ви помогне да контролирате теглото си.

Пълнозърнестият хляб може да се приготви с овес, киноа, ечемик, пшеница или ръж. Важно е да изберете хляб, който съдържа поне два грама фибри на порция.

Фибрите също са полезни за контрол на кръвната захар. Може да ви помогне да ядете по-малко храна, да намали апетита ви и да ви държи сити по-дълго. Освен това намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Пълнозърнестите храни също са с високо съдържание на протеини. Диета с високо съдържание на протеини може да забави скоростта на освобождаване на глюкоза, като по този начин намали риска от сърдечно-съдови проблеми.

Какви ползи има селският пълнозърнест хляб за здравето - фибри

Закваската има омега-3 мазнини

В сравнение с конвенционалните хлябове, хлябът с жива закваска е по-здравословен избор. Съдържа повече витамини, антиоксиданти и пробиотици. Също така има по-малко фитати и по-малко глутен. Този вид хляб също може да се смила по-лесно, което позволява на тялото ви да абсорбира хранителните вещества по-лесно.

Процесът на ферментация прави закваската по-смилаема. Когато закваската е направена от пълнозърнести храни, тя има и по-високо количество витамини и минерали.

Процесът на ферментация може също да промени структурата на въглехидратните молекули и да забави навлизането на захари в кръвния поток. Тези промени могат да помогнат за намаляване на гликемичния индекс на хляба с квас. Това може да помогне на хората, които страдат от диабет тип 2. Може също да помогне в борбата със сърдечните заболявания и рака.

Закваската също е по-смилаема за хора, които са чувствителни към глутен. Това е така, защото закваската разчита на смес от млечнокисели бактерии и дива мая, за да помогне на тестото да втаса.

Какви ползи има селският пълнозърнест хляб за здравето - омега 3

Пълнозърнестият хляб е добър източник на растителни протеини

Независимо дали сте вегетарианец или не, яденето на селски пълнозърнест хляб е чудесен начин да си набавите полезен за вас протеин. Хлябът е пълен с фибри, които ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго. Освен това помага за предотвратяване на усещането за глад след хранене.

Протеинът е важен за много телесни процеси, включително мускулен растеж и възстановяване. Освен това помага за поддържане на загуба на тегло. Освен това повишава енергията и ви държи сити за по-дълго време. В допълнение, приемането на храни, които съдържат протеини и фибри, ви помага да оптимизирате дневния си енергиен прием.

В допълнение към предимствата си като източник на протеини, пълнозърнестият хляб предлага и други полезни за вас хранителни вещества. Например повечето пълнозърнести хлябове са добър източник на сложни въглехидрати. Също така съдържа различни витамини от група В и фолат.

Какви ползи има селският пълнозърнест хляб за здравето - протеини

Селският пълнозърнест хляб е с високо съдържание на ненаситени (добри) мазнини

Няколко проучвания показват, че пълнозърнеста диета е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Също така се свързва с по-нисък риск от затлъстяване, рак на дебелото черво и диабет тип 2.

За разлика от белия хляб, пълнозърнестият съдържа повече витамини и минерали. Освен това е богат на ненаситени мазнини. Триците, които са влакнестата външна част на зърното на зърното, са богати на витамини и минерали.

Освен че съдържа много полезни за организма вещества, селският пълнозърнест хляб обикновено е изключително вкусен, и има въздушна, мека вътрешност и хрупкава коричка. Ако искате и вие да пробвате такъв хляб, опитайте селски пълнозърнест хляб от фирма Симид!


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed