Как кухненските мивки се поддържат чисти?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Кухненски мивки

Поддържане на дома чист и спретнат влиза в дейностите на всеки един от нас. Особено важна е добрата хигиена в кухнята – мястото, където се храним. Мивката е основно място в една кухня; тя лесно се затрупва с чинии и остатъци от храна. В следващите редове ще разгледаме някои полезни съвети, благодарение на които да поддържаме своята мивка добре почистена.

Трябва редовно да изтъркваме мивката

Въпреки че през кухненските мивки преминават основно вода, сапун и измиващи препарати, това не бива да ни оставя с идеята, че тя се самопочистват. Всяка мивка, за да бъде блестяща и чиста, има нужда да бъде изтъркана. Сапунените отлагания, следите от храна, както и ръждата, се натрупват с времето, ако ние не вземем нещата в свои ръце. Честотата на изтъркване на мивката трябва да се съобрази с това, доколко се използва самата мивка.

Може да почистим мивката по следния начин: В купа с топла вода добавяме препарат за съдове. Напояваме гъба с получената смес и внимателно разтъркваме повърхността на мивката. При по-упорити замърсявания е по-удачно да използваме универсален почистващ спрей или неабразивен  препарат за чистене.

Предпазване от петна и надраскване

Да се закупи и монтира нова кухненска мивка не излиза никак евтино. Но колкото по-стриктно поддържаме своята мивка, толкова повече удължаваме момента, в който ще се наложи закупуването на нова. Ето някои бързи трикове, които ще ни помогнат срещу петната и надраскванията:

  1. Поставянето на пластмасова подложка на дъното на мивката не коства много, но ще го предпази от драскотини. Това би съхранило също и състоянието на чиниите.
  2. Препаратите с абразивни частици могат да са агресивни и да надраскат повърхността на мивката. Спокойно можем да ги заменим с топла вода и препарат за измиване на чинии.
  3. Киселите консистенции са враг на порцелановите мивки. Не бива да допускаме в мивката да се задържат остатъци от плодове, оцет или други кисели храни, тъй като те биха довели до появата на петна и увреждане на повърхността.

Лимонов сок и оцет

Лимонов сок

При светлите кухненски мивки съществува неприятната вероятност те да бъдат оцветени. В такъв случай може да направим паста от половин чаша боракс и сока от половин лимон. С помощта на гъба, изтъркваме повърхността на мивката – тя ще грейне като нова, без значение от какъв материал е.

Оцетът от своя страна е идеален при натрупал се варовик. Рецептата е следната: Накисваме салфетка с оцет и я увиваме около местата, по които се намират варовиковите петна. Изчакваме 10 минути, развиваме салфетката и полираме със суха кърпа. Този метод обаче не е подходящ за почистването на кухненски мивки от месинг.

Как да преборим ръждата?

Петната от ръжда, образувани върху мивки порцеланови емайлирани, се третират със сол и сок от половин лимон. За да предотвратим появата на ръждиви петна в мивката, трябва да внимаваме с металните съдове и да не ги оставяме да престояват дълго в нея. Това се отнася също и за цветните тъкани и салфетки – могат да осеят светлите мивки с трайни и неприятни оцветявания.

За блясъка на порцелановите мивки

Порцелановите мивки са най-красиви, когато са чисти и блестят. Съществува малка хитрина, която ще ни помогне да поддържаме своята порцеланова мивка в оптимално състояние. Трябва да я налепим със салфетки, които да напоим с белина. Те престояват около половин час, след което се премахват и мивката се изплаква с течаща вода. Използването на белина не се препоръчва при кухненски мивки от цветен порцелан, тъй като тя може да ги обезцвети. Алтернативен вариант са: течен почистващ препарат, оцет или хлебна сода.

Не бива да оставяме мивката да потъне в мръсотия и упорити петна. Редовното ѝ почистване ще ни спести търкането на крайно замърсени области и ще допринесе за спретнатия и уютен вид на нашата кухня.

Ако Ви се налага закупуването на мивка и пред Вас стои въпросът на каква да се спрете, виртуалната галерия на FAT може да Ви помогне с избора. Ще се запознаете с разнообразни модели кухненски мивки, изработени от различни материали. Предлагат се форми и цветове, съобразени с богатата палитра на вкусовите предпочитания. При интерес, посетете следния адрес: http://fat-bg.com/


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed