Как да разнообразим седмичното си меню?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Суши за разнообразно хранене

Приготвянето на разнообразна закуска, обяд и вечеря може да се превърне в едно не толкова просто занимание, а храненето извън дома не винаги е пълноценно и с доказано качество.

С планирането на седмичното меню спазването на балансирана диета и предлагането на вкусни и ястия на масата ще бъде като детска игра. В този материал сме подготвили няколко идеи, които ще ти бъдат полезни в планирането на разнообразно меню за всеки ден от седмицата.

Ползите от планиране на седмично меню

Организирането на седмичното меню може да е предизвикателна задача, ако не си от хората, които са почитатели на организацията и планирането. За да планираш седмичното меню, най-лесната опция е да направиш таблица с колона за всеки ден от седмицата, която се разделя на закуска, обяд и вечеря. 

Други варианти са таблица на компютър, черна дъска или седмичен планер. Избери варианта, който е най-удобен за теб. Лесен и модерен вариант е да направиш таблица на компютъра, която да споделиш с всеки, който има достъп. Този начин на планиране ще помогне на цялото семейство да знае, какво точно го очаква на семейната трапеза, а това трябва да са качествени ястия приготвени със свежи продукти.

Как да създадеш балансирани ястия?

Да планираме ефективно означава да разнообразяваме избора си всеки ден в рамките на различните групи храни. Пълноценното меню с качествени продукти от Kaufland ще ти осигури необходимите полезни витамини, които да поддържат доброто състояние на цялото ти семейство.

Храни, богати на протеини

Нека започнем с храните, богати на протеини в седмичното меню. Такива са месото, рибата, яйцата, бобовите растения, млечните продукти. За балансираното хранене, не е от съществено значение да се включва дадена храна в определен ден. Целта е да се спазва препоръчителната честота на консумация. За да не се окажe, че в менюто се включва едно и също няколко дни подред, съветваме източниците на протеини да се редуват.

Храни, богати на въглехидрати

Продължаваме с планирането на седмичното меню, като във всяко хранене добавяме източник на въглехидрати, които намираме в хранителната група от зърнени и житни култури. За да насърчим разнообразието нека не се ограничаваме до тестени изделия и хляб, като избереш царевица и качамак, овес, ечемик, лимец, елда, просо, киноа, булгур. Картофите също са източник на въглехидрати, като се препоръчва да се включват не повече от 2 пъти седмично. Могат да се включат в дните, в които времето за приготвяне на храна е ограничено. Най-лесният и бърз вариант е паста за вечеря или макарони за закуска.

Плодове и зеленчуци – основна част от менюто

След като си включил източниците на протеини и въглехидрати в седмичното меню, остава само включването на плодове и зеленчуци, които представляват основната част от храненето. Не мисли за зеленчуците като гарнитура към ястията, комбинирай ги смело в различни вариации, за да обогатиш всички ястия. 

Въз основа на предпочитанията може да избереш и да заместиш десерта с плодове в края на храненето или да ги вмъкнеш в менюто като закуска. Не забравяй, че всяко балансирано меню трябва да включва мазнини, които са жизненоважни за здравето на човека. Освен това, те са изключително вкусни и са идеално допълнение към цялостното седмично меню. 

С помощта на качествени и свежи продукти ще набавиш необходимото на теб и семейството, за да бъдете здрави и активни. Изготвяйки седмично меню, ще избегнеш поръчките на храна, изхвърлянето на развалени продукти, както и полуфабрикатите.

Освен това, когато се организира навреме, е възможно и предварително да се приготвят ястията, които ще трябва само да се претоплят преди хранене, като това ще помогне, дори и в моментите, когато семейството ти е заедно да приготвя прясна храна всеки ден.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed