Как да различим бактериалната от вирусната респираторна инфекция?

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Момиче с хрема

От края на есента до началото на пролетта е нормално да хората да боледуват от вирусни инфекции. Страдащите от тях обикновено се стараят от облекчат симптомите. При бактериалните обаче се налага и прием на антибиотици. 

Преди да предприемете лечение сами, важно е да се консултирате с лекар. Но нека ви дадем насоки как да различите бактериалната от вирусната респираторна инфекция. 

Инфекции на дихателната система

Дихателната система е в постоянна комуникация с външния свят, а вдишаният въздух съдържа различни замърсители и микроорганизми. Респираторните инфекции са една от най-честите причини за посещение на лекар. Смята се, че възрастните страдат поне три пъти годишно от тях, а децата дори по-често. 

Около 85% от всички инфекции са с вирусен произход. Клиничната картина зависи от вида на причинителя и състоянието на имунната система. В повечето случаи бактериалната инфекция е резултат от усложнение на вирусна такава. 

Затова е добре при първите симптоми на грип или вирусна инфекция да посетите лекуващия ви лекар. Той ще ви изпише подходящо лечение, към което може да се добави билковата хранителна добавка CORVIRAL. Тя има силно антивирусно действие и не предизвиква странични реакции.

Как изглеждат повечето респираторни инфекции?

Само клиничната картина не е достатъчна за разграничаване на вирусна от бактериална инфекция. Като се вземе под внимание, че първата се лекува с поддържаща терапия, тъй като не се повлиява от антибиотици, е важно да се оцени общото състояние на пациента.

Повечето респираторни инфекции започват със следните симптоми:

  • Общо неразположение;
  • Секреция от носа;
  • Сълзене на очите;
  • Болки в гърлото;
  • Главоболие;
  • Болки в ушите;
  • Кашлица;
  • Повишена телесна температура и др. 

Тези симптоми могат да бъдат с различна интензивност. Възпаленото гърло при повечето вирусни инфекции продължава няколко дни. След това започва сухата кашлица, която преминава в продуктивна такава с отделяне на храчки. Ако общото състояние не е значително влошено и няма затруднения в дишането, не се налага диагностично изследване.

Признаци за бактериална инфекция

Появата на повишена телесна температура след няколко дни на респираторни симптоми може да е показателна за бактериална инфекция. При затруднено дишане и силна летаргия, особено при възрастни хора или малки деца, дори ако не са придружени от повишена телесна температура, се изисква сериозно лечение.

Телесна температура

При децата вирусните инфекции в началото могат да бъдат придружени с повишена телесна температура. Ако общото състояние не е значително нарушено и температурата се понижава след прилагане на лечение, детето пие вода, храни се и общува нормално, обикновено няма нужда от спешна медицинска помощ..

Ако пациентът е с нарушен имунен отговор, не е задължително да има повишена телесна температура при бактериалната инфекция. Важно е обаче да се обърне сериозно внимание, за да не се развие пневмония. Тя е най-сериозната инфекция на дихателните пътища. 

Болки в ушите

Болката в ушите е честа причина за посещение на лекар и един от симптомите на респираторни инфекции. Най-често е причинена от вирусна инфекция и в две трети от случаите отшумява без антибиотици в рамките на два дни.

Болката се причинява от нарушена функция на евстахиевата тръба. Отокът на носната лигавица и повишената секреция пречат на изравняването на налягането в средното ухо и водят до усещане за болка и пълнота.

Използването на капки за нос и уши, както и болкоуспокояващи обикновено са достатъчни за облекчаване на симптомите. Те предотвратяват и развитието на бактериална инфекция.

Независимо от вида на инфекцията, винаги важи правилото – ако в даден момент състоянието ви внезапно се влоши, не се колебайте да се свържете с лекар. Той ще ви помогне да се справите с респираторната си инфекция и симптомите.

Източник на изображението: elements.envato.com


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed