Как да използваме правилно климатизацията в офиса

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Как да използваме правилно климатизацията в офиса

С наближаването на лятото много офиси предпочитат да се охлаждат с климатици. Това се дължи на значителното повишаване на температурите, като България не е изключение. 

Въпреки че използването им се счита за незабавно решение в горещините, една от най-честите грешки е използването на най-ниската температура. Това влошава здравето на служителите и влияе негативно на техния комфорт. 

Понякога може да е трудно да се установи оптимална температура в офиса, тъй като всеки има различни предпочитания. В статията ще обърнем внимание на различните видове климатици, които са подходящи за офис, както и как да ги използвате правилно.

Коя е най-добрата климатична система за офис?

Много е важно да се знае точната квадратура на офиса. Някои са на един етаж, а други на два или повече. Обикновено най-подходящи за по-големи офиси са сплит или мултисплит системите, тъй като така поддържането на температура е по-ефективно.

Ако помещенията са по-големи, спрете се на промишлени климатични системи. Те обхващат просторни помещения, докато охлаждат през лятото и топлят през зимата. Най-подходящи са каналните, покривните или VRV системите. Добре е да се спрете на модел, който позволява да имате възможно най-голям контрол върху различни параметри. 

Например с VRV системите, с които е снабден почти всеки климатик Daikin, вие контролирате температурата и влажността. Така можете да адаптирате големите пространства в офиса в перфектната работна среда. 

Как да използваме климатика правилно 

Трудно е да се установи коя е перфектната температура, тъй като всеки е с различна чувствителност към студ и топлина. Въпреки това е добре да се спазват някакви параметри, за да се осигури комфортна работна атмосфера и да се избегнат здравословни проблеми. Това спомага и за добрата производителност на служителите.

Ето и температурите, които трябва да бъдат установени през различните сезони:

 • Когато отоплявате помещение, температурата е добре да не надвишава 21ºC. ,
 • Ако охлаждате помещение, нека температурата да не пада под 25ºC.
 • Относителната влажност на въздуха да е между 30 и 70%.

Големите температурни амплитуди във и извън офиса не са здравословни. Също така, консумацията на енергия е много по-голяма. 

Това са други фактори, които е добре да се вземат под внимание:

 • Уверете се, че вратите и прозорците са затворени, когато използвате климатик. Така няма да губите отопление или охлаждане, както и климатикът няма да се опитва да навакса енергията, за да поддържа зададената температура.
 • Не забравяйте, че правилната поддръжка и почистване на филтъра прави климатика много по-ефективен. Освен това по този начин насърчавате по-ниската консумация на енергия и правите въздуха по-чист и свеж.
 • Вземете предвид къде поставяте климатика. Не насочвайте въздушния поток директно към хората и не го поставяйте над зони, в които служителите могат да работят.
 • Изключете го, ако офисът е празен. Няма реална полза на следващия ден от денонощната му работа, освен да увеличите потреблението на енергия.

Фактори, които да се вземат под внимание за климатизацията

Както казахме и по-рано, преди да инсталирате каквато и да е климатична система, трябва да знаете каква е квадратурата на помещението. Така ще можете успешно да подберете климатик с необходимата мощност за офиса. 

Обърнете внимание и на следните неща:

 • На първо място при избора на климатик е неговата ефективност. Той не трябва да хаби прекалено много енергия, защото ще натежи на джоба ви. 
 • Също така добра практика е да изберете инверторна система, която отчита температурата. Тази система позволява на климатика да се включва автоматично спрямо нуждите на помещението. 
 • Важно е в никакъв случай нивото на звука да не надвишава 35 децибела. 
 • Пречистващите филтри са много важни. Те ще предпазят служителите ви от вредните частици, които предизвикват алергии.

InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed