Ипотечна аларма и за какво служи

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
ключове и къщичка в капан

Статистически се вижда увеличаване на обема в ипотечното кредитиране и укротяването на цените.

Тази публикация ще обясни крие ли този феномен риск за домакинствата и банковите дружества.

През 2018 г. неколкократно БНБ заяви, че се притеснява от драстичния ръст на жилищните заеми при условие, че цените са имотите са пикови и когато се говори за очакване на повишаване на лихвените нива. БНБ апелира търговските бани да бъдат внимателни в преценката си на кого отпускат кредити. Ръководството на БНБ вижда опасност за тях да не се подведат по ситуационната възможност лесно да пласират жилищни кредити и да се конкурират една спрямо друга, защото така се подават на опасност в краткосрочен план да преживеят финансови загуби.

Докато БНБ изпълнява функцията на регулатор за банките, то за гражданите тя може да играе роля поне на предупредителна лампа с червена светлина, която да ги предупреди да обмислят добре решението си, ако планират да теглят заем за жилище.

Изкушението е логично – рядко закупуването на нов дом е изглеждала толкова лесно, тъй като в исторически аспект в момента лихвените нива са значително по-ниски, а кредитните изисквания са лесни да се отговори на тях. И така докато доходите се увеличават, рискът от безработица на пръв поглед изглежда минимален. Същевременно и опцията парите да се държат в депозит не е достатъчно изгодна, докато времето се оказва един много фактор. Алармирането на банковия надзор може да се тълкува и като позиция, че условията за предлагане на нови кредити може да станат по-стегнати.

Предупреждението на БНБ не бива да се омаловажава.

Централните банки са значително по-информирани от обикновените граждани за това каква ще бъде посоката на движението на лихвите в близко бъдеще. Най-добре е бъдещите новодомци сериозно да се замислят и да направят задълбочен анализ на рисковете. За предпочитане е да си спомнят какво се случи при последната ипотечна и имотна криза през 2008 г.

 


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed