Характеристики на някои видове кожа при дамските чанти

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Дамски чанти

Дамската чанта е може би най-важният аксесоар за една дама. Освен, че в чантата се побират личните принадлежности, чрез нея се допълва външният вид и се изразява индивидуален стил. На пазара вече се предлагат множество модели дамски чанти, които могат да бъдат подбрани спрямо личния бюджет, модните предпочитания, както и повода, по който ще се закупят. Но освен различните модели и големини, чантите се изработват и от разнообразни материали. В следващите редове ще разгледаме какви са плюсовете и минусите при закупуването на дамска чанта – съответно от: естествена кожа, набук и велур.

Естествената кожа – трайност и стил

Продукти от естествена кожа поначало се търсят масово. Тяхната цена е осезаемо по-висока спрямо тези, които са от изкуствена, но доброто качество оправдава вложените средства. Затова често естествената кожа е белег на заможност.

Кожените дамски чанти са меки, удобни и издръжливи. Времето не нанася поражения по тях, а тъкмо напротив – колкото повече време минава, толкова по-гъвкава и приятна става кожата на допир. Освен това, при евентуални повреди, по нея ще се работи много лесно. Имайки предвид издръжливостта на естествената кожа, трябва да имаме едно на ум, че най-вероятно такава покупка ще е с дългосрочно вложение и най-честият вариант да захвърлим чанта от естествена кожа, би бил свързан с омръзването ни вече да я носим.

Един от материалните недостатъци при кожата е по-голямото тегло на изработения артикул. Чантите от естествена кожа се разпознават главно по две неща: специфичната миризма и тежестта.

Набук – качество и здравина

Набукът представлява кожа с много високо качество. Първият набук се пуска в продажба на територията на Америка през 1930-та година. Той е изработен от еленска кожа. Набукът се разпознава по повърхността, която е грапава и твърда. Материалът наподобява на хибрид между кожа и велур. Набукът бива два вида: естествен и изкуствен.

Естественият набук е предпочитан заради своята здравина и устойчивост. Въпреки че е доста груб, той представлява дишаща материя.

Изкуственият набук много прилича на естествения и дори е още по-издръжлив на влага и различни атмосферни влияния.

Въпреки че в немалко случаи набукът се предпочита пред велура, поради своята издръжливост, той е претенциозен откъм поддръжка. Неговата употреба е по-разпространена сред изработването на обувки, отколкото на чанти.

Мекотата на велура

Дамска чанта от велур

Велурът е разпространен материал, който е изключително приятен на допир. Доста хора го оприличават с кожа, която е обърната наопаки. Той най-често се изработва от телешка кожа, но се допускат и други варианти. За да се постигне меката му повърхност, кожата минава през специфичен метод на обработка; това става чрез пясъчно шлифоване на вътрешната повърхност на кожата.

Много потребители се опасяват, че избирайки велура, това не им гарантира устойчивост срещу влага. Това опасение е неоправдано – велурът не само е защитен от надрасквания и замърсяване, а при правилна поддръжка е също толкова издръжлив на влага, колкото и останалите видове кожа.

Велурът обаче изисква стриктна поддръжка. За целта е необходим специална четка, която ще поддържа характерния му мъхест вид. Трябва да знаем, че велурът не може да бъде поддържан с обикновена гъба. Ако повърхността му е накърнена, той става неустойчив срещу влага.

Еко кожата и моралните съображения

Един главен „недостатък“ на кожените чанти е в сферата на моралните принципи. Много природозащитници се борят с изработването на продукти от естествена кожа, с цел запазването на животински видове, и предлагат като алтернатива тези, които са от еко кожа. Всъщност, на пазара вече се предлагат наистина качествено изработени дрехи и аксесоари от еко кожа, които имитират съвсем успешно естествената и са на много по-достъпни цени. Много хора все още избягват еко кожата от опасения, че тя не е достатъчно устойчива и лесно ще се износи, което не е съвсем вярно.

Доколко еко кожата ще издържи на времето, зависи от нейната дебелина – колкото по-плътна е, толкова по-трудно ще се захаби.

Еко кожата все по-стремглаво навлиза и в модните среди, така че няма да е трудно да се намерят разнообразни и актуални модели дамски чанти от еко кожа.

Ако смятате, че се нуждаете от нова дамска чанта, която да отговаря на изискванията ви за стил, то може да посетите галерията на Bagline.bg. Сайтът предлага евтини дамски чанти онлайн в различни предизвикателни цветове, както от естествена, така и от еко кожа – всичко зависи от вашите предпочитания


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed