Често задавани въпроси при избора на климатик

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Всекидневна с климатик

Имате нужда от климатик, но не знаете как да изберете точната мощност, подходящия модел и място за монтаж.

За да не попаднете в ситуация, в която търговецът ще ви подведе, сме подготвили най-важните въпроси и отговори.

За какво ще използвате климатика - предимно в режим отопление или предимно за охлаждане?

Вероятно това ще бъде първият въпрос, който ще ви зададе търговецът или техника на климатична техника. Защо има разлика какъв ще бъде климатика?

Най-лесно е да си представим, че желаем да поддържаме 24 градуса в помещението, както  през лятото, така и зимата. Ако през лятото температурата навън е 30 градуса, климатика трябва да преодолее разлика от 6 градуса. През зимата, когато температурата навън е -10 градуса, нашия уред ще трябва да преодолее температурна разлика от 34 градуса. Както виждате, разликата е съществена, това е причината да се предвиди по-висока мощност на климатика, когато възнамерявате да се отоплявате с него през зимата.

Какви са размерите на помещението?

Размерът на помещението е сред най-важните параметри за изчисляването на отдаваната мощност (капацитета) на уреда.

Например имате помещение 4 метра на 5 метра = 20 кв.м

Сега пресметнете обема като умножите 20 кв.м по 2.80 м (стандартна височина) и получаваме 56.00 куб.м.

За да пресметнете мощността, умножете обема на помещението по мощност 50W (вата) в режим отопление или 2800 W.

Климатик, който може да Ви отоплява успешно ефективно и евтино в този обем е 9 000 BTU или иначе казано 9-ка. Вижте модели 9,000 BTU.

По същия начин можем да сметнем необходимата мощност за охлаждане. Пресмятаме 56 х 30W мощност на климатика в режим на охлаждане и получаваме 1680W.

В случай, че помещението е на първи или последен етаж, няколко външни стени и северно изложение е препоръчително да заложите резерв в мощността.

Какъв тип да бъде климатика?

Може би сте чували понятието „сплит система“. Понякога купувачите смятат, че това са системите за монтаж на стена. Всъщност наименованието идва от английската дума split, която означава разделям или разделен. В климатичните системи, това понятие е възприето за моделите с вътрешно и външно тяло – тоест разделен тип системи. Системите с едно външно тяло се наричат моноблок, такива са климатиците за монтаж на прозореца.

Според местоположението за монтаж, съществуват различни типове климатици. Най-разпространени са тези за стенен монтаж. Съществуват още модели за подов или таванен монтаж, колонен тип и други.

Избор на функции и екстри

Климатиците, притежават функции, които ги правят комплексни уреди - пречистват, обезвлажняват или овлажняват въздуха. Ако целта Ви е пречистване на въздух, търсете модели с йонизираща технология. Повече за моделите с пречистващата технология вижте тук.

Ако най-важна е функция отопление, търсете модели, работещи при ниски външни температури. Някои от тези модели са предназначени за страните от северна Европа, където температурите през зимата, често падат под -20°С.

Все по-разпространена функция във високия клас климатични системи е сензора за присъствие на хора в помещението. Този сензор улавя липсата на хора и оптимизира работата на уреда и като намалява консумираната мощност. Според измервания от производителите всеки градус оптимизирана температура в помещението води до 7% намаляване на консумираната мощност. Модели с умен сензор предлагат климатиците Hitachi Shirokuma, Akebono и Performance, Daikin Perfera, Emura, Stylish, Panasonic Etherea и други.

Сред най-новите и предпочитани функции е управлението през смартфон (WiFi адаптор). Тази малка екстра, дава възможност за разширени функции, като седмичен таймер, визуализиране на консумираната енергия и други стандартни функции като включване, изключване и цялостно управление на уреда през телефон или таблет. Една наистина практична функция в студените дни, когато може предварително да затоплите помещението.

Монтажът заплаща ли се или е включен в цената?

Климатиците са професионална техника и се нуждаят от компетентни специалисти за монтаж, които притежават сертификати за работа с хладилни агенти и преминават ежегодни курсове за безопасност. Също така, в цената на стандартния монтаж е включено точно определено количество материали и монтажни дейности. Стандартният монтаж представлява закрепване на външното тяло на климатика на достъпни места (на балкон, под прозорец или балконна стена) и не са необходими услугите на алпинист, вишка или високи скелета. В цената му са включени до  3 м тръбен път за свързване на вътрешното и външното тяло и няма включени вкопаване или повече от 2 м ПВЦ канали за скриване на кабелите и тръбите. Ясно е, че „няма безплатен обяд“ въпреки това, на пазара ще намерите много оферти с „безплатен монтаж“. Внимавайте, често цената на монтажа е добавена към цената на уреда, което означава, че монтажа е включен в цената, а не е безплатен.

Трябва ли да се прави профилактика на системата

Да! Препоръчителната честота на извършване на профилактика е веднъж годишно като е хубаво филтрите, които се намират във вътрешното тяло да се почистват по-често (поне веднъж месечно). За климатици в гаранция производителите изискват ежегодна профилактика, извършена от оторизиран сервиз.

Какви са ползите от редовната профилактика?

  • Удължава живота на уреда.
  • Подобрява отоплителната мощност.
  • Намаляване консумацията на ток.
  • По-безшумна работа.
  • Премахване на неприятни миризми.
  • Удължава гаранцията на уреда.

Мога ли да използвам един климатик за целия апартамент?

За съжаление със стандартен климатик това не е възможно. Все пак има вариант с помощта на един климатик, състоящ се от едно външно тяло и няколко вътрешни тела, така наречените мулти-сплит системи (едно външно тяло с две, три или четири вътрешни тела). Мощността на външното тяло, трябва да бъде съобразена с общия обем на всички помещения, а типа и мощността на вътрешните тела се избират индивидуално според обема на помещенията.

Статията е подготвена съвместно със специалистите на Термос – магазини за отопление и климатизация.

За повече информация за климатична и отоплителна техника посетете www.termos.bg.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed