Благотворното въздействие българските минерални извори

Вие сте тук

Average: 5 (1 vote)
Минерална вода

Минералната вода е известна най-вече със своите лековити свойства. В нейния състав се съдържат голям брой соли, както и елементи, които са от полза при справянето с различни видове заболявания.

Разбира се, както с всяко нещо, не бива да се прекалява и с минералната вода. Добре е, ако страдаме от някакво конкретно заболяване, дозите за прием да се назначат от вещо лице. Пиенето на минерална вода може да се прилага при проблеми с: бъбреците, храносмилателната система, жлъчката, както и при различни хронични заболявания. Но минералната вода не влияе благотворно единствено и само чрез вътрешен прием. Външният начин на прилагане се среща особено често в балнеолечебните центрове. Съществуват солени минерализирани води, които успешно се справят с ревматични болки, възпаления, ортопедични деформации, физически травми и пр.

България – средище висок брой минерални извори

За наше щастие България се нарежда в челните позиции по брой на минерални извори в цялата планета. Високият брой на минерални извори у нас съдържа всички познати разновидности на минерална вода. Още древните племена тук са установявали своите селища около лековитите извори - пример за това са траките. Популярните Бургаски минерални бани в древността са били познати под името „Акве калите“, а в последствие и като Термополис. Кюстендил е бил наричан Пауталия, а Сливенските бани – Танзос.

Лечебните извори притежават наистина всеобхватни свойства. С тяхна помощ могат да бъдат разрешени поражения на нервната и опорно-двигателната система, проблеми с метаболизма и килограмите, различни кожни екземи, заболявания на вътрешните органи и др. Освен това териториите, на които се намират самите извори, притежават природна красота, която допълнително повлиява благотворно на нервите и психиката.

Общият брой минерални извори в България надхвърля 520. По-голямата част от тях съдържат топла или гореща вода. Над 50% са слабо минерализирани, което означава, че са годни за пиене. Водата от силно минерализираните извори не е подходяща за вътрешен прием, тъй като води до натрупвания в организма, а оттам и до влошаване на здравето. 

Минерален извор

Минералната вода може свободно да се приема и от здрави хора. Тя съдържа множество биологично активни микроелементи, които допринасят за всеобхватността на нейното прилагане. Единственото, с което е препоръчително да сме наясно, е кой тип минерална вода какво лекува. Затова, нека разгледаме някои от най-прочутите находища на минерална вода у нас:

Велинград

Минералната вода във Велинград притежава свойствата да се справя с белодробните и ставните заболявания. Тя също е особено подходяща при неврологични и гинекологични болести. Отразява се благотворно на бъбреците, черния дроб и стомаха. Водата във Велинград събира в себе си лечебните свойства на минералните извори в Хисаря, Баня и Наречен.

Сандански

Минералните извори в Сандански са 6 броя. Основните съставки на водата там са флуор, натрий и силиций. Изворите се отразяват положително на заболявания, които са свързани с горните дихателни пътища, както и белите дробове. Различни възпалителни ставни процеси също се лекуват успешно.

Вършец

Вършец е малко градче в Стара планина, което се намира недалеч от София. Селището е най-старият балнеолечебен курорт у нас. Водата там е изключително мека, поради липсата си на варовик. Там се лекуват специализирано нервни и сърдечно-съдови заболявания, проблеми с опорно-двигателната система и др. Красотата на местността също допринася за успешния възстановителен процес.

Добринище

Уютното планинско градче е популярно със своите минерални извори – цели 17 на брой. Целебните свойства на минералната вода в Добринище включват елиминирането на най-различни заболявания: кожни, костни, неврологични, гинекологични, хронични и др. Разновидностите на минерална вода в местността са следните: сулфатна, хипотермална, силициева, натриева и флуорна. Изворите спадат към групата на тези, които имат слаба минерализация, в следствие на което водата е годна и за пиене. Видовете лечения, които се прилагат, биват извършвани по три начина: вътрешно, външно и чрез инхалации.

В малкия градски парк се намират минералните бани за целогодишен прием. Непокритите минерални басейни, пълни с топла вода, се посещават единствено в рамките на летния сезон. Освен изобилието от лековита минерална вода, Добринище привлича множество посетители и с живописната си природа.

Още за минералната вода в Добринище може да прочетете в сайта на Русковец - https://ruskovets.com/.


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed